Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пример РГЗ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2022
Размер:
77.53 Кб
Скачать

1. Особливості розташування, зовнішніх транспортних зв’язків та виробничої структури морського торговельного порту

1.1.

Морський торговельний порт Миколаїв

Миколаївський порт - одне з провідних державних підприємств транспортної галузі України з переробки, експортних, імпортних, каботажних вантажів, забезпечення транзитних перевезень різноманітних вантажів, як генеральних, так і навалювальних. Відповідно до Закону України «Про морські порти України» функції адміністрації морського порту Миколаїв виконує Миколаївська філія державного підприємства Адміністрації морських портів України.

1.2.

Розміщення порту

Морський порт Миколаїв розташований біля лівого берега закруту річки Південний Буг, в 35 км вгору за течією від місця впадання річки в Дніпровський лиман. Порт з'єднаний з морем Бузько-Дніпровським лиманським каналом (БДЛК), проходить по Дніпро-Бузькому лиману і річці Південний Буг. Він починається біля острова Березань і тягнеться на 44 милі до порту Миколаїв.

Канал складається з 13 колін, 6 з них проходять по Дніпровському лиману, решта по річці Південний Буг. Ширина каналу 100 м, глибина - 11,2 м, прохідна осадка - 10,3 м.

Навігація в порту триває цілий рік. Вода в лимані прісна. У холодний період року (з листопада по квітень) переважають N, NE, W, NW вітри. З квітня по жовтень - NE, S, SЕ вітри. Середньомісячна швидкість вітру - 3-6 м/с. Вітри з швидкістю 15 м/с і більше переважають у холодний період року.

У теплий період напрям вітру характеризується добовим ходом, тобто добре вираженою бризової циркуляцією вітру вдень південних і вночі північних напрямків. З жовтня по березень спостерігається найбільша кількість туманних днів у році - від 4 до 12 на місяць.

Видимість на підхідному каналі та в акваторії порту - 5-10 миль і більше. Акваторія порту від вітрів не захищена, тому малим суднам сховатися в ній не можна. При виникненні S, SW і SЕ вітрів капітани таких суден повинні вживати заходів обережності.

1.3.Характеристика морського торговельного порту Миколаїв

Нині порт розташований на лівому березі річки Південний Буг, з'єднаний з Чорним морем Бузько-Дніпровсько-лиманським каналом (БДЛК), що проходить Дніпровським лиманом і річкою Південний Буг. Він починається біля острова Березань і тягнеться впродовж 44-х морських миль (близько 81,5 км). БДЛК складається із 13-ти колін, 6 з яких проходять Дніпровським лиманом, інші — річкою Південний Буг. Навігація в порту триває упродовж року. У зимовий період, коли акваторія замерзає, проведення суден здійснюють буксири.

  • Довжина каналу — 44 милі;

  • Ширина каналу — 100 м;

  • Підхідний канал порту — 13-е коліно БДЛК:

    • ширина — 100 м,

    • довжина 1 520 м,

    • глибина — 11,2 м.

  • Прохід по каналу можуть здійснювати судна довжиною до 215 м і осадкою до 10,3 м.

  • Територія порту — 97,3 га;

  • Акваторія порту — 342 га;

  • Загальна протяжність причалів порту — 2 420 м (у тому числі 242,2 м — у портпункті Очаків);

  • Допустима осадка біля причалів — 10,3 м (у прісній воді);

  • Довжина залізничного полотна — 27 км;

  • Кількість причалів — 23 державних та 14 приватних. 15 з державних причалів розташовані у межах режимної території порту; 5 — на території Дніпро-Бузького морського порту ТОВ «Миколаївський глиноземний завод»; 2 — на території портопункту «Очаків»; 1 — на Кінбурнській косі (як і попередні два не використовують у вантажно-розвантажувальних роботах).