Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна 1. Стешенко.pptx
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.11.2022
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Використання електронно-обчислювальні машини у ветеринарній практиці істотно підвищило професійний рівень ветеринарного лікаря, знижило витрати робочого часу на ведення первинної документації, виключає дублювання даних, забезпечує високу достовірність звітності. З розвитком інформаційних технологій з'явилася можливість вирішення проблеми ідентифікації за допомогою електронного мічення.

Згідно з Директивою ЄС від 4 жовтня 2002 всі тварини, що перевозяться в межах Євросоюзу, повинні бути електронно ідентифіковані. При реалізації цього методу під шкіру тварин імплантується електронна мікросхема з антеною, упакована в спеціальну капсулу з біосумісного скла розміром 2 х 2 мм - мікрочіп.

В Європі практично всі країни мають системи ідентифікації тварин. Тому, якщо ми зацікавлені в експорті продовольства в країни ЄС, рано чи пізно доведеться вводити таку систему в країні. Крім того після вступу Республіки Казахстан в СОТ і на нашому основному ринку збуту можуть з'явитися вимоги до простежуваності тварин і продукції тваринного походження. Використання мікрочіпування відкриває можливості для здійснення ідентифікації як великих тварин в молодому віці, так і дрібних домашніх тварин, а також сировини тваринного походження.

Присвоєння кличок

У скотарстві кличка самців і самок дається за першою літерою клички матері; у конярстві – за першою літерою матері, але в середині клички потомка має бути і перша літера клички батька; у свинарстві – кнурців називають кличкою батька, свинок – кличкою матері. Кличка вказує на належність кнура чи свиноматки до визначеної генеалогічної лінії або родини, а ступінь спорідненості встановлюється з урахуванням їх походження та індивідуальних номерів.

При наданні клички слід уникати власних імен, посад, прізвищ, національностей, назв міст, країн та політичних термінів.

Дякую за увагу