Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

07.1 Переломи, вивихи

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
4.21 Mб
Скачать

Рука у функціональному

Рука у випрямленому

положенні

положенні

Рис. 7. Можливі варіанти накладання імпровізованої шини Дітеріхса при переломах кісток плечового пояса

Переломи плеча та ліктя

Безумовно, що основним видом іммобілізації при переломах плеча та ліктя є знерухомлення шиною Крамера. Деколи, при пошкодженнях цієї анатомічної зони, іммобілізація виконується наступним чином – з допомогою імпровізованої шини Дітеріхса або підручних засобів. Лікоть може бути випрямленим або зігнутим у суглобі під кутом 90 градусів (рис. 8).

Зігнуте положення

87

Рис. 8. Іммобілізація плеча з використанням підручних засобів

Травми передпліччя (променевої та ліктьової кісток)

Променева і ліктьова кістки в однаковій мірі можуть бути переломаними під час травми. Дерев”яна шина повинна дещо виступати за лікоть і сягати до середини пальців. Після іммобілізації рука повинна бути підтримана косинкою. Для іммобілізації може бути застосована імпровізована косинка або різноманітні підручні засоби (рис. 9).

Імпровізована шина

Рулон газет

88

Фрагмент піджака

Фрагмент сорочки

Рис. 9. Різні види іммобілізації при травмах передпліччя

Пошкодження зап”ястя та променево – зап”ястного суглобу

Перед виконанням іммобілізації потерпілий повинен взяти в руку круглий предмет, найкраще бинт. Шина з м”яким протектором повинна виступати дальше за китицю. Необхідно прифіксувати шину до травмованої руки еластичним бинтом (рис. 10).

Рис. 10. Вид іммобілізації передпліччя з допомогою шини

Травма пальця (пальців) руки і ступні

Травмований палець повинен бути іммобілізований з допомогою спеціальної шини. Палець слід покласти на дану шину, після чого його туго забинтувати (рис.11).

89

Рис. 11. Іммобілізація пальця з використанням дерев”яної чи металічної пластини

Перша долікарська допомога при переломах стегна (стегон), в тому числі шийки стегна

На сьогодні даний вид пошкоджень трапляється досить часто, особливо в осіб старечого і похилого віку. Завжди необхідно забезпечити іммобілізацію травмованої кінцівки, як це представлено на рис. 12. В таких випадках абсолютно показане використання імпровізованої шини Дітеріхса, оскільки на сьогодні відсутнє промислове виробництво стандартних шин Дітеріхса. Така шина сьогодні – це набір дерев”яних дошок різної довжини. В зв”язку з цим, дерев”яні дошки розташовуються по медіальній та латеральній поверхнях ноги та фіксують кінцівку шляхом зав”язування фрагментами тканини. В аксілярну ділянку та зону промежини підкладаються рушники, щоб верхня частина палок не спричинила додаткові пошкодження цих зон. В імпровізованій шині Дітеріхса не передбачена дерев”яна підошва.

Рис. 12. Етапність накладання імпровізованої шини Дітеріхса

90

Рис. 13. Іммобілізація ноги з допомогою шини Томаса

Для іммобілізації стегна можна скористатися і шиною Томаса – при її наявності (рис. 13). Її перевага в тому, що шина Томаса, окрім іммобілізації, ще забезпечує витяг травмованої ноги, що вважається елементом лікарської допомоги. Шина представляє собою металічний каркас у вигляді букви П. Вона довша, ніж кінцівка. У верхній частині шини розташовується фіксаційне кільце.

91

Рис. 14. Процес перенесення постраждалого з травмою ноги Потерпілих з травмою ноги, особливо у випадках перелому шийки

стегнової кістки, слід дуже обережно транспортувати (переносити), щоб додатково не спричинити посилення болю, як це зображено на рис. 14.

92

Пошкодження тазового кільця

Переломи кісток тазу поділяються на переломи:

зі збереженням тазового кільця;

з порушенням цілості тазового кільця.

Важливим проявом наявності перелому кісток (кістки) тазу є симптом «прилиплої п”ятки», який проявляється в тому, що пацієнт не може відірвати ногу (ноги) від поверхні, на якій він лежить. Потерпілого слід покласти на тверду поверхню (двері, дошку). Дану функцію потрібно виконувати 3 – 4 особам. Між стегнами потерпілого необхідно покласти подушку, а ноги прифіксувати одну до одної з допомогою бинта. Іммобілізацію даної категорії осіб можна також забезпечити шляхом підкладання під коліна валика, без фіксації тіла до щита (рис. 15).

Рис. 15. Забезпечення іммобілізації постраждалим з переломами кісток тазу

Після транспортування таких пацієнтів у лікувальну установу їм надається функціональне положення «жабки», а саме, травмований перебуває у напівсидячому положенні зі зігнутими ногами в колінах, під коліна дається подушка або валик, ноги дещо розведені.

З метою зменшення інтенсивності болів на дошпитальному етапі, при наявності умов і можливостей, доречно виконати місцеву анестезію за способом Школьникова. Медіальніше від гребеня здухвинної кістки, з обох сторін, вводиться місцевий анестетик – 0,25% або 0,5% розчин новокаїну шприцом з довгою голкою. Поступово голка зміщується в напрямі хребта і при цьому порційно вводиться новокаїн.

Травма коліна (колін)

93

Для іммобілізації зони коліна використовується спеціальна дошка. При її відсутності можна застосувати подушку або простирадло. Для попередження посилення болів необхідно покласти під коліно та тильну поверхню п»ятки марлево – ватний тампон (рис. 16). Пошкоджена кінцівка фіксується до дошки з допомогою зав”язок.

Рис. 16. Іммобілізація ноги з допомогою дошки при травмах коліна

Пошкодження гомілкових кісток

При наданні долікарської допомоги при переломах кісток гомілки використовується наступний вид іммобілізації (рис. 17). За наявності драбинчастої шини Крамера - її також можна застосувати для знерухомлення ноги.

Рис. 17. Іммобілізація ноги з використанням дерев”яних рейок (пунктами a і б показана етапність проведення іммобілізації)

Травми стопи і гомілково – ступневого суглобу

Для іммобілізації вказаних анатомічних зон шини повинні бути використані з кожної сторони ноги. При знерухомленні стопи і гомілки

94

можуть бути використані підручні засоби – подушка чи простирадло (великий фрагмент тканини) – рис 18.

Рис. 18. Іммобілізація стопи і гомілково – ступневого суглобу підручними засобами

Переломи верхньої та нижньої щелеп – без пошкоджень дихальних шляхів

На сьогодні переломи нижньої та верхньої щелеп трапляються досить часто, особливо внаслідок дорожньо - транспортних пригод. Основним завданням на дошпитальному етапі є знерухомлення цих кісток. Іммобілізація повинна бути виконана або шляхом накладання імпровізованої хрестоподібної пов”язки з подальшою фіксацією (рис. 19) або накладанням імпровізованої пращоподібної пов”язки (рис. 20).

95

Рис. 19. Етапність іммобілізації нижньої щелепи з допомогою імпровізованої хрестоподібної пов”язки

Рис. 20. Іммобілізація нижньої щелепи з допомогою імпровізованої пращоподібної пов”язки

Не намагайтеся знайти зуби, вибиті під час травми, окрім випадків їх заковтування або обтурації дихальних шляхів.

Переломи носа, в основному, трапляються внаслідок прямого удару. Потерпілому слід надати положення з незначно відведеною головою дозаду.

Вивихи

(див. структурно – логічну схему № 7; протокол А)

96

Соседние файлы в предмете Хирургия