Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

конспект - демогр процеси_міграція

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.10.2022
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Базові терміни:

Демографічний процес (у широкому сенсі) – перебіг процесів природного та механічного руху населення, внаслідок чого формуються демографічні ознаки населення. Або (у вузькому сенсі) - послідовність однойменних подій у житті людей, яка має значення для зміни їх генерацій.

Головні демографічні процеси:

  • народжуваність,

  • смертність,

  • шлюбність і припинення шлюбу,

  • міграції.

Демографічний процес характеризується інтенсивністю – частотою демографічних подій в генерації (населенні). Саме послідовність однорідних демографічних подій (одиничних явищ в житті людини - народження, весілля, смерть, старіння т.д.) утворює демографічний процес.

Демографічне явище – значні зміни в демографічному процесі, які мають істотні наслідки для відтворення населення;

Демографічна ситуація – стан демографічного процесу в певний час в певному місці;

Демографічна поведінка – система взаємопов’язаних дій, вчинків особистості, сім’ї (групи, соціуму), спрямованих на зміну або збереження демографічного стану суб’єкта. Розрізняють шлюбну (матримоніальну), репродуктивну, санітарну (вітальну), міграційну поведінку;

Демографічний стан – стан людини, який має значення для зміни генерації людей, послідовність переходу з одного демографічного стану в інший від народження до смерті;

Демографічне старішання – збільшення частки літніх людей в демографічній структурі населення.

Демографічна структура – розподіл населення за різними ознаками: вік, стать, шлюбність/розлучення, фертильність, сімейний склад;

Якість населення – система соціально-економічних характеристик населення (тривалість життя; трудові ресурси і зайнятість, освітня, професійна структури, соціальна мобільність тощо);

Відтворення населення – безперервне відновлення поколінь людей, їх кількісного і якісного складу

Демографічний перехід – послідовна зміна демографічних ситуацій у природному русі населення під впливом соціально-економічних факторів розвитку (насамперед співвідношення народжуваності і смертності), яка призводить до зміни типів відтворення населення;

Демографічна політика – система адміністративних, економічних, пропагандистських та інших заходів, які здійснюються державою з метою регулювання народжуваності

Склад населення

Склад народонаселення - розподіл людей, що утворюють населення, за групами відповідно до значення тієї чи іншої ознаки. Виділяють склад народонаселення: статево-віковий, шлюбний (за шлюбним станом), сімейний (за сім'ями різного типу та становища в сім'ї), соціальний (за соціальними групами), етнічний (за національністю та мовою), економічний (за джерелами засобів існування, заняттям та галузями господарства), культурний (рівень освіти тощо) та інші.

Вікова структура населення - розподіл населення за віковими групами та віковим контингентом з метою вивчення демографічних та соціальних процесів.

Статевий склад - розподіл людей чоловічої та жіночої статі. Вимірюються або відсотком чоловіків та жінок у населенні, або числом чоловіків, що припадає на 100 жінок.

Сімейний склад населення - розподіл людей за сім'ями різної величини, складу та типу.

Сім'я - соціальна група, що складається з людей, які зазвичай одружені, їхніх дітей (власних або прийомних) та інших осіб, об'єднаних родинними зв'язками з подружжям, кровних родичів. Здійснює свою життєдіяльність на основі загального економічного, побутового, морально-психологічного устрою, взаємної відповідальності, виховання дітей.

Нуклеарна сім'я - це сімейна група, що характеризується незалежністю (відокремлена від близьких та сусідів), нечисленністю (батьки та 1 або 2 дітей) та динамічністю (може швидко міняти місце проживання, професію, соціальний статус)

Розширена сім'я - сімейна група, що складається з більш ніж двох поколінь родичів, що проживають в одному будинку (квартирі) або дуже близько один від одного;

Домогосподарство - соціально-економічна одиниця, яка поєднує людей відносинами, що виникають при організації їхнього спільного побуту - веденні спільного домашнього господарства, спільного проживання тощо.

Основні чинники, що впливають на чисельність населення

Народжуваність - процес народження дітей у сукупності людей, що становлять покоління (генерацію) або в сукупності поколінь - населення.

Смертність - демографічний показник кількості смертей у певній популяції чи певній підгрупі населення на одиницю часу. Найчастіше визначається як кількість смертей на 1000 чоловік на рік.

Міграція населення - переміщення людей через межі тих чи інших територій зі зміною місця проживання назавжди або на більш менш тривалий час.

Еміграція – вимушена чи добровільна зміна місця проживання людей (емігрантів, переселенців), переселення зі своєї батьківщини, країни, де вони народилися та виросли в інші країни глобального суспільства з економічних, політичних чи релігійних причин.

Залежно від її тривалості, еміграція може бути довготривалою з метою постійного проживання; тимчасовою, якщо емігранти через деякий час повертаються, та сезонною – у певну пору року або на періодичні заробітки.

Імміграція – в'їзд громадян інших держав у країну на довгострокове перебування або постійне проживання. Як правило, обумовлена ​​економічними чи політичними причинами, рідше релігійними чи родинними мотивами.

Внутрішня міграція – це переміщення населення в межах однієї країни

Фактори міграції

- які сприяють переїзду з місця проживання

Группа 16

Стрелка вниз 33

- які сприяють переїзду в інше місце проживання

Группа 17

Форми міграцій:

• організована (керована міграція)

• неорганізована

• примусова

Класифікація міграцій за їх причинами:

• економічна

• соціальна

• культурна

• політична

• військова

Типи міграцій:

• сезонна міграція туристів та сільськогосподарських робітників

• міграція із сільської місцевості до міст, що відбувається в країнах, що розвиваються, в процесі індустріалізації (урбанізація)

• міграція із міст у сільську місцевість, поширена у розвинених країнах (руралізація)

• кочівництво та паломництво

• тимчасова та довгострокова міграція

• маятникова – це щоденні чи щотижневі поїздки населення від місць проживання до місць роботи чи навчання, що розташовані у різних населених пунктах.

• прикордонна чи транзитна