Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
одеский археологічний музей.pptx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.10.2022
Размер:
5.11 Mб
Скачать

Одеський археологічний музей Національної академії наук України

Скорочена назва: ОАМ НАН УКРАЇНИ

Спочатку музей був заснований, як

міський музей старожитностей, 21 (9 за

старим стилем) серпня 1825 р.

Адреса музею та контакти:

Україна, м. Одеса, вул. Ланжеронівська,

4

Тел: 725-63-22; 722-63-02, 709-96-82

E-mail: archaeology.odessa@gmail.com

Музейні колекції експонуються в двоповерховій будівлі, побудованій в стилі "неогрек" у 1883 р. З 1908 р. уся будівля була надана для розміщення музею. Експозиція розташована в десяти залах. Також, при музеї наукова бібліотека та реставраційна лабораторія Музеєм в 2008 р. були відкриті: «Історико-археологічний музей» на острові Зміїному; Перший на півдні України музей «просто неба» на Приморському бульварі в Одесі

Територіальна доступність: музей знаходиться в самому центрі Одеси поряд з театром Опери та балету та Дерібасівської вулиці. Тобто майже зі всіх куточків Одеси можна дібратися, як на таксі, так і на громадському транспорті.

Часовий фактор: для поглибленого вивчення всіх експонатів потрібно буде багато часу, але для ознайомлення буде достатньо часу - півтора.

Вартість квитків для дорослих – 100 грн, а для школярів, студентів, пенсіонерів – 50 грн, а діточки дошкільного віку можуть відвідати безкоштовно.

Організаційний фактор: відвідуючи музей без екскурсовода

– можна зрозуміти, в якій послідовності потрібно дивитися на експонати.

Нормативний фактор: експонати розташовані зручно, між ними багато місця, тому група з 10-15 чоловік спокійно можуть слухати екскурсовода та бачити про що він каже.

Мовний фактор: екскурсії в музей в основному проводяться на трьох мовах: англійська, українська та російська.

Класифікац ія музею:

За профілем:

• Історичний музей (археологічний);

За формою власності:

• Державний

За рангом:

• Регіональний

За способом здійснення функції документування:

• Колекційний

За напрямком діяльності:

• Науково-дослідний

За місцем в ієрархії:

• Головний

На сьогодні основний фонд старого музею України налічує більше 170 тисяч експонатів. Це найбільш значна збірка археологічних джерел по стародавній історії півдня України. Речі із зібрання охоплюють величезний хронологічний період - від кам’яного віку до середньовіччя. Музей також зберігає колекції старожитностей Давнього Єгипту, Греції, Кіпру, Італії. У спец. залах розташовані "Золота комора" ("Золотая кладовая") – найбільша в Україні колекція пам'яток Стародавнього Єгипту.

Найбільшими колекціями музею є наступні:

1.Античні вази - близько 800 екз.

2.Античні теракоти - більше 1200 екз.

3.Антична скульптура і лапідарні написи - більше 300 екз.

4.Колекція Стародавнього Єгипту - більше 400 екз.

5.Скульптура древнього Кіпру.

6.Колекція античного скла.

7.Колекція середньовічної скульптури і архітектурних деталей - близько 50 екз.

8.Колекція нумізматики і торевтики - 55000 екз.

Найкращі зразки античної скульптури виставлені у вестибюлі будинку. У перших двох залах демонструються матеріали, що охоплюють період від появи людини до II тисячоріччя до н. е. Особливий інтерес становлять знахідки з поселень і могильників культур Гумельниця, Трипілля, Усатово, підкурганних поховань і скарбів епохи бронзи, наприклад Антонівський скарб.

У «Золотій коморі» музею експонуються справжні речі з дорогоцінних металів, найдавніші з них ставляться до початку другого тисячоліття до н. е. Привертають увагу прикраси зі скіфських і сарматських могильників, середньовічних поховань кочівників, вироби слов'янських умільців.

З 50 тисяч монет, що зберігаються в музеї на огляд виставлені найбільш рідкі із золота й срібла, що випускаються в Давній Греції, Римі, Візантії, Київській Русі.

Зібрання єгипетських експонатів — треті за величиною в колишньому СРСР. Тут інтерес представляють дерев'яні й кам'яний саркофаги, похоронний інвентар, кам'яні плити й фрагменти папірусів з ієрогліфами.

Основна діяльність музею: проведення польових археологічних досліджень відомих пам’ятників Північно-Західного Причорномор’я: Тіра, о.Змеїний, Маяки і багатьох інших; комплектація, наукова обробка музейних колекцій, їхнє зберігання і популяризація у тому числі і за кордоном.

Музей організовував і брав участь в археологічних виставках в Польщі, Італії, Канаді. Музей співпрацює з археологічними інститутами і музеями Німеччини, Франції, Польщі та іншими.

Музей публікує наукові видання. За період з 1971 р. було видано

наукових видань.

 

В музеї постійно проводяться екскурсії для різних

 

верств населення та з різною метою: для студентів,

 

для дітей шкільного віку, для туристів, для сімей, для

Екскурсії:

науковців тощо. Є екскурсії лише в золоту комору,

ще є екскурсії з відвідуванням бібліотеки та

 

лише за основними експонатами та поєднана. Також

 

внутрішнього двора. Крім екскурсій, музей періодично

 

організовує лекції, додаткові виставки у приміщенні

 

музею, конкурси та благодійні вечора.

Екскурсовод розповідала дуже цікаво та зрозуміло. Вона провела нас за всіма експонатами у хронологічному порядку. Також у межах екскурсії ми

Екскурсовод: відвідали Золоту Комору, де нас вразила кількість коштовних прикрас та монет. Також, нам розповіли, що цікавого та унікального зберігається у фондосховище. І крім того, ми ще відвідали внутрішній двір музею, де зберігається зібрання кам’яних баб. Екскурсія була дуже цікавою та пізнавальною.