Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іспит музеї

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.10.2022
Размер:
16.99 Кб
Скачать

2 білет

1) Еволюція поняття «музей».

Історія поняття «музей» розпочинається ще у античний період з терміну «Мусейон». У ті часи вважалось, що це місце, яке було присвячено музам, тобто це храм муз. Або є інше визначення, яке відноситься до поняття «музей» і зараз, за ним Мусейон – це заклад, який призначений для занять наукою, літературою, а також наукового та мистецького спілкування. Кращим прикладом мусейону є Александрійський мусейон, який існував ще у 3-4 столітті до нашої єри. Наступним важливим відрізком часу для поняття «музей» є епоха відродження. У цей час вже багато відомих людей розглядають саме термін музей, як колекція якихось цікавих та унікальних речей, таких як товрів мистецтва або природних зразків, або просто щось, що ніколи не бачили дл цього. А деякі науковці вважали, що музей – це приміщення, в якому зберігаються ці цікаві речі, а це вже дуже переплутаєтеся з сучасним визначенням. Наступною зупинкою для історії слова «музей» є епоха просвітництва. У ті часи в визначенні музею зустрічається критерій, що це заклад відкритий для публіки, що вивчає, показує та зберігає пам’ятки. Далі була епоха промислової революції, для того часу відмінною рисою визначення «музею» стало те що, або музей це простір, де показують історію людства, або музей це зібрання предметів, який є цікавими для вивчення історії науковцями та публічна демонстрація цих речей. Після цього часу у суспільстві вже сформулювалося визначення «музею», як ми розумієм його зараз. Також треба зазначити, що на сьогодні не існує єдиного визначення. Бо музей можна розглядати, як некомерційну установу, яку можна відвідати та подивитись пам’ятки історії. А можна розглядати як заклад, де займаються культурно-освітньою та науково-дослідною діяльністю. Але глобальна, всі розуміють музей дуже схоже.

2) Типові і унікальні предмети Одеського археологічного музею Національної академії наук України (ОАМ)

В ОАМ зберігається дуже багато експонатів з різного часу та території. В музей представлені 8 великих колекцій, в кожній з яких є типові та унікальні предмети. Наприклад, колекція цілих ваз налічує близько 800 екземплярів, серед яких 200 розписних. Колекція теракот за чисельністю (понад 1200 екземплярів) не поступається колекції ваз. Значне місце у зібраннях грецької старовини займають лапідарні пам'ятки і скульптура. Гордістю є колекція кіпрської скульптури. У музеї декілька сотень бронзових античних предметів: вази, світильники, дзеркала, персні, фібули. Не менш цікаві скляні посудини, прикраси і вироби з дерева, кістки, гіпсу. Представлені витвори ювелірного мистецтва з дорогоцінних металів, монети стародавньої Греції, золоті статери Пантікапею, монети Ольвії, Тіри, Херсонеса. Також, в музеї зберігаються предмети наступального (наконечники стріл, списа, мечі) та оборонного (панцирі, шоломи, щити) озброєння, зразки скіфської кам'яної скульптури, кераміки, прикрас з металу і скла, ритуальні бронзові котли. Особливе місце займають матеріали з розкопок поселень і городищ Київської Русі, особливо знахідки з розкопок Десятинної церкви в Києві і предмети, пов'язані з християнським культом. Одною з найцікавих та найбільших колекцій є зібрання з нумізматики та тороветики. У зборах музею представлені знамениті декадрахми м. Сіракузи, монети великих правителів давнини. Є в колекції монети держави Селевкідів, Понтійського царства, Парфії, фракійських царів, Карфагена і античних полісів Північного Причорномор'я. Унікальним у зборах є скарб електрових монет міста Кізік. Також в музею представлена колекція, яка налічує більше 2 тисяч одиниць орденів, медалей, жетонів та печаток різних країн світу. До найбільш ранніх і рідкісних експонатів з нашого зібрання відноситься медаль зі сценами гріхопадіння і розп'яття (1536 р.) роботи одного з відомих німецьких медальєрів епохи Відродження - Ганса Рейнхарта. Крім того, в окремому приміщенні є «Золота скарбниця», унікальним золотим витвором в якої є канфар XV – XIII ст. до н.е. та златнік князя Володимира, один з 11 відомих в світі. Тобто, можна зазначити що в музею представлені всі види експонатів, і типові, і унікальні. Але, авжеж, туристам цікавіше дивитися на унікальні витвори, які складно побачити в іншому місці.

3) Охарактеризуйте фонди Музей природничої історії у Лондоні.

Фонд музею налічує більше 80 мільйонів експонатів. Більшість експонатів представлені лише в цьому музею, тому він є достатньо унікальним для туристів. Найвідомішими експонатами є скелет синього кита, диплодок Діппі, модель Т. Рекс, розріз секвої, скелет мастодонту, вимерлий птах Додо та багато чого іншого. Також в фондосховищі музею багато експонатів, які періодично виставляються на публічний розгляд, наприклад зараз представлена колекція ювелірних агатів. Також музей оцифровує свої колекції, щоб науковці та звичайні зацікавлені люди могли побачити екпонати, тому це також варто додавати до фонду музею. Взагалі можна зазначити основні типи експонатів. Перший тип це зібрання присвячене еволюції нашої планети, у ній є чимало дивовижних експонатів. Наступне зібрання із різноманітністю природи Землі: стародавні динозаври, сучасні хижаки та земноводні, флора і фауна океанічних глибин. Також є окрема виставка, яка присвячена біології людини з інтерактивним стендами. Крім того, туристи можуть наочна подивитися, як формувалася Земля та життя на ній. Там представлені мінерали, дорогоцінні камені, стародавні породи і зниклі стародавні тварини. І останньою секцією є роботи та відкриття відомих дослідників та вчених. Тобто, можна сказати, що музей має дивовижний фонд експонатів, навіть їх кількість вражає – 80 мільйонів, таку кількість навіть уявити складно.