Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

EP10_LeSt_08_IntelRes_2022 (1)

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2022
Размер:
840.36 Кб
Скачать

41

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

права користування природними ресурсами

права користування майном

право користування надрами (у т.ч.на розробку корисних копалин), іншими ресурсами природного середовища (водними, біологічними чи іншими),

право користування геологічною та іншою інформацією про природне середовище, яка міститься в звітах, картах тощо..

право користування земельною ділянкою (в тому числі

за договором оренди або емфітевзису), будівлею чи приміщенням (право оренди будівлі чи приміщення)

права на комерційні

•права на торговельні марки (знаки для товарів і послуг),

позначення

комерційні (фірмові) найменування тощо

права на об’єкти промислової власності

авторське право та суміжні з ним права

інші нематеріальні активи

право на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин, породи тварин, ноу-хау.

право на літературні та музичні твори, програмне забезпечення, сайти, комп’ютерні програми, компіляції даних (бази даних), фонограми, відеограми, передачі (програми) організацій мовлення тощо

право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо

Рис. 8.8. Складові нематеріальних активів за вітчизнаними бухгалтерськими нормативними документами

Вартість нематеріальних активів повинна бути точно виміряна, для того щоб її можна було облікувати. Первісна вартість придбаного нематеріального активу складається з ціни (вартості) придбання (крім отриманих торговельних знижок), мита, непрямих податків, що не підлягають відшкодуванню, та інших витрат, безпосередньо пов'язаних з його придбанням та доведенням до стану, у якому такий актив стає придатним для використання за призначенням.

Нематеріальні активи також підлягають, як і основні засоби, амортизації. Амортизація нематеріальних активів може здійснюватися всіма методами окрім виробничого, зокрема:

прямолінійним (рівномірним);

методом зменшення залишкової вартості;

методом прискореного зменшення залишкової вартості;

кумулятивним методом.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

42

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

Якщо відповідно до правовстановлюючого документа строк дії права користування нематеріального активу не встановлено, такий строк корисного використання визначається підприємством самостійно, але не може становити менше 2 та більше 10 років.

Специфічним проявом інтелектуального капіталу підприємства, що відображається у його балансі є гудвіл. Одні економісти інтерпретують вартість гудвіл, як вартість набору нематеріальних активів компанії, зокрема "гудвіл" (goodwill) – це накопичені нематеріальні активи підприємства, що охоплюють її найменування, репутацію, ділові зв'язки (зокрема, і клієнтуру), товарні знаки та ін.; власність "фірми". інші - як величину, на яку вартість бізнесу більша, ніж вартість набору матеріальних активів.

Гудвіл в кількісному грошовому виразі оцінити достатня важко. Класичним є наступний принцип: якщо дві компанії однакові за своїми показниками, то різниця їх ринкових вартостей і буде відображати різницю у вартості гудвілу цих компаній.

Чинне законодавство України (пп. 14.1.40 ст. 14 Податкового Кодексу України), також містить визначення гудвілу. Гудвіл (вартість ділової репутації) - нематеріальний актив, вартість якого можна визначити як різницю між ринковою ціною та балансовою вартістю активів підприємства як цілісного майнового комплексу, що виникає в результаті використання найкращих управлінських якостей, домінуючої позиції на ринку товарів, послуг, нових технологій тощо.

Вартість гудвілу не підлягає амортизації.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

Соседние файлы в предмете Экономика предприятия