Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

EP10_LeSt_08_IntelRes_2022 (1)

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2022
Размер:
840.36 Кб
Скачать

31

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

визначення раціональних шляхів придбання об'єктів права інтелектуальної власності (створення їх власними силами або за замовленням; придбання об'єктів через договір уступки прав або ліцензійний договір);

оцінювання економічної ефективності використання своєї інтелектуальної власності задля визначення витрат на створення та підтримання чинності прав на об'єкт права інтелектуальної власності; розміру грошових потоків, які здатні генерувати ці об'єкти при використанні їх у власному виробництві; ціни, за якою можна продати (уступити) права на об'єкт права інтелектуальної власності;

передбачення правил поведінки стосовно відносин з порушниками прав та планування витрат на розв'язання спорів щодо прав інтелектуальної власності шляхом переговорів, позову до порушника прав або використання альтернативних процедур урегулювання спорів;

вимірювання ефективності управління інтелектуальною власністю на

підставі розроблення критеріїв вимірювання ефективності менеджменту.

До елементів системи управління інтелектуальною власністю належать такі:

продукти інтелектуальної діяльності, що проектуються;

об'єкти права інтелектуальної власності (ОПІВ);

суб'єкти інтелектуальної діяльності;

система критеріїв оцінювання значущості інтелектуальної власності;

джерела фінансування - фінансування проектів по створенню ОПІВ, проектів на основі вже існуючих ОПІВ;

реєстр інтелектуальної власності - документ, який містить детальну інформацію стосовно набутих ОПІВ, створених в процесі реалізації проекту ОПІВ та результатів інтелектуальної діяльності учасників проекту;

система обробки та збереження інформації щодо інтелектуальної власності. Менеджмент інтелектуальної власності здійснюється відповідно до фаз

життєвого циклу продукції або об’єктів інтелектуальної власності (ОІВ), що дозволяє виокремити п’ять етапів управлінського процесу:

1)управління ОІВ на етапі його створення (зародження): необхідно з’ясувати, який товар буде конкурентоспроможним й матиме попит на ринку в майбутньому, і тільки після цього приступати до його розроблення (планування капіталовкладень в інтелектуальні ресурси, визначення ресурсів, що необхідні для розроблення нової технології тощо).

2)управління ОІВ на етапі набуття прав: необхідно визначити економічну доцільність оформлення прав, що полягає в наступному: витрати на одержання правової охорони ІВ повинні бути менше, ніж від одержання виключних прав при достатній імовірності досягнення цієї вигоди.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

32

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

3) управління ОІВ на етапі використання прав (розпорядження): основну увагу необхідно приділити механізму комерціалізації ОПІВ, відповідно до обраного способу формується стратегія підприємства з використання прав на ОІВ:

стратегія захисту від конкурентів за допомогою отримання монопольного права на виробництво нової продукції;

стратегія ліцензування (нападу на конкурентів) на основі отримання монопольних прав на технологію виробництва;

стратегія оптимізації фінансово-господарської діяльності (внесення до складу установчого капіталу ОПІВ);

стратегія створення іміджу компанії (підвищення його інвестиційної привабливості й престижу на внутрішньому/зовнішньому ринку за допомогою впливового портфелю об’єктів ІВ).

4)управління ОІВ на етапі захисту прав: необхідним є створення служб безпеки, що займаються попередженням і виявленням правопорушень.

5)управління ОІВ на етапі утилізації: необхідно спрогнозувати наслідки вичерпання прав на свої об'єкти ІВ й врахувати можливість безоплатного використання науково-технічних і технологічних розробок, права на які належали до їх вичерпання іншим правовласникам.

8.4. Специфіка управління інтелектуальними ресурсами

Перевагами ефективного управління інтелектуальними ресурсами є збільшення ринкової частки підприємства, зростання ринкової вартості бізнесу, оптимізація змінних і постійних витрат, підвищення ефективності використання всіх ресурсів підприємства, динамічне зростання обсягів інноваційної діяльності за рахунок інтелектуалізації виробництва тощо.

В основі процесу управління інтелектуальними ресурсами лежить інтелектуальна праця: з одного боку, вона є характеристикою управління як виду діяльності, а з іншого – об'єктом управління, тому що становить сутнісну основу процесу створення інтелектуального продукту і відтворення інтелектуальних ресурсів. Відповідно управління інтелектуальною працею співробітників, які мають за об'єкти праці інтелектуальний капітал (як засіб праці) та інтелектуальний продукт (як результат праці), є складовою частиною механізму управління цим ресурсом.

На управління інтелектуальними ресурсами впливають такі чинники:

сфера діяльності, організаційно-правова форма та стратегія підприємства;

місткість ринків, взаємини з партнерами та імідж підприємства;

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

33

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

наявність, інтенсивність та ефективність комунікаційних зв’язків із зовнішніми організаціями;

фінансово-економічні фактори та ділова активність підприємства;

організаційно-методичне забезпечення управління;

рівень наукомісткості продукції, її складність і патентна чистота;

наявність спеціалізованого програмного забезпечення, ступінь розвитку внутрішньої системи комунікацій;

інтелектуальний потенціал працівників, їхня психологічна сумісність, рівень конфліктності;

виробничо-економічні фактори.

Схема організаційно-економічного механізму управління інтелектуальними ресурсами підприємства представляє собою саморегулюючу систему елементів та об'єктів управління (інтелектуальних ресурсів), у якій відбувається цілеспрямоване перетворення впливу елементів управління на необхідний стан інтелектуальних ресурсів і яка має вхідні впливи у формі зовнішніх вимог і вихідну реакцію у вигляді результатів використання і відтворення інтелектуальних ресурсів (рис. 8.6). Саморегулювання організаційно-економічного механізму управління інтелектуальним капіталом забезпечується шляхом вживання коригуючих дій суб’єктами управління стосовно елементів керуючої підсистеми даного механізму відповідно до результатів оцінювання ефективності формування та використання інтелектуальних ресурсів.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

34

 

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

 

 

 

Цілі та задачі підприємства

 

 

 

 

Керуюча

підсистема

 

 

 

ІР

Цілі управління ІР

 

 

 

 

 

 

 

 

Суб’єкти управління

Завдання управління ІР

 

 

 

 

 

 

ФАКТОРИЗОВНІШНІ

Функції

Організаційна

Методи

Інструменти

ВНУТРІШНЬОФІРМОВІФАКТОРИ

управління ІР

структура

управління ІР

управління ІР

 

 

 

 

управління ІР

 

 

 

 

Оцінювання ефективності управління ІР

 

 

 

Керована

підсистема

 

Інтелектуальні ресурси підприємства

Людські

Організаційні

Ринкові

ресурси

ресурси

ресурси

 

 

 

Ефект від формування та використання ІР

Рис. 8.7. Схема організаційно-економічного механізму управління

інтелектуальними ресурсами підприємства

Умовні позначення: ІР – інтелектуальні ресурси

Організаційно-економічний механізм управління інтелектуальними ресурсами є не тільки економічною, але й соціальною системою, що об'єднує в єдину соціальну систему людей, які володіють і здатністю до інтелектуальної

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

35

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

праці, і засобами виробництва у вигляді своїх знань. Управління інтелектуальними ресурсами на рівні окремо взятого підприємства пов'язано не тільки з пошуком способів ефективного продукування та використання знань і інформації для досягнення поставлених економічних цілей - таких, як зростання прибутку, економія витрат, збільшення обсягів реалізації продукції, але і створенням умов для реалізації потреб співробітників у творчості та самореалізації. Цілі менеджменту інтелектуальних ресурсів визначають завдання управління, серед яких більш типовими є: підвищення конкурентоспроможності бізнесу; системний розвиток персоналу; підвищення цінності людського ресурсу; удосконалення бізнес-процесів; підтримка управлінських рішень в стратегічному, інноваційному, фінансовому, технологічному і виробничому менеджменті.

За ознакою місця у менеджменті виділяють загальні та конкретні функції. До загальних функцій відносять планування, організування, мотивування контролювання, регулювання. Конкретні функції безпосередньо характеризують управлінський процес, і їхня реалізація відбувається через загальні функції управління. У розрізі конкретних функцій управління інтелектуальними ресурсами можна виділити:

1)управління інтелектуальними ресурсами підприємства як нагромадженим запасом знань, вмінь, навичок, а також частиною інтелектуальних продуктів, які можуть бути повторно використані в процесі виробництва з метою їх перетворення в результати інтелектуальної (творчої) діяльності;

2)управління інтелектуальною діяльністю на підприємстві як економічною діяльністю соціального суб'єкта (виконавця, колективу, організації), що використовується в процесі виробництва з метою перетворення

їїв додаткові (унікальні) економічні вигоди та протікає з використанням інтелекту як знаряддя праці та інтелектуальних ресурсів як предмета праці, в результаті організації якої підприємство отримує додаткові (унікальні) економічні вигоди;

3)управління інтелектуальними продуктами підприємства як додатковими (унікальними) економічними вигодами, отриманими в результаті інтелектуальної діяльності людини.

Основними чинниками, що визначають тип, складність та ієрархічність організаційної структури управління інтелектуальними ресурсами підприємства, є такі:

масштаб і видова різноманітність інтелектуальних ресурсів підприємства;

значущість окремих видів інтелектуальних ресурсів для досягнення цілей діяльності підприємства;

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

36

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

професійний і кваліфікаційно-освітній рівень персоналу;

динамізм і диференціація продукту та ринку.

Під методами управління інтелектуальними ресурсами розуміється сукупність способів впливу керуючої системи на керовану з метою забезпечення інтелектуальної діяльності підприємства й отримання інтелектуальних продуктів. Організаційно-економічний механізм управління інтелектуальними ресурсами повинен передбачати раціональне поєднання відповідних методів управління, яке, у свою чергу, покликане забезпечити досягнення поставлених цілей.

В цілому всі методи управління інтелектуальними ресурсами можна об’єднати в такі групи:

організаційні: визначення структури, цілей, завдань та функцій органів управління інтелектуальними ресурсами; затвердження адміністративних норм і нормативів у сфері управління інтелектуальними ресурсами; видання наказів і розпоряджень; інструктування; відбір, підбір та призначення управлінського персоналу; розробка посадових інструкцій; затвердження методик і рекомендацій; розробка іншої регламентуючої документації; встановлення адміністративних санкцій та заохочень тощо;

економічні: інвестування у формування та розвиток інтелектуальних ресурсів; ціноутворення на інтелектуальні ресурси; матеріальне стимулювання праці суб’єктів управління інтелектуальним ресурсами; витрати на просування торговельних марок тощо. Важелі економічних методів управління разом з організаційними, соціальними і психологічними методами слугують ефективним засобом створення колективної та індивідуальної матеріальної зацікавленості в поліпшенні результатів використання інтелектуальних ресурсів та їх формування;

соціально-психологічні: формування корпоративних цінностей, принципів та норм поведінки з метою підвищення творчої активності; створення творчої атмосфери у колективі; позиціювання та іміджеві рекламування торговельної марки; психологічний вплив на клієнтів з метою їх утримання; заходи PR тощо. Соціальні та психологічні методи управління знаходять своє застосування відносно персоналу як суб'єкта управління і відносно цілого ряду видів інтелектуальних ресурсів як об'єктів управління;

правові: застосування законів та інших нормативно-правових актів із захисту авторських прав, прав інтелектуальної власності на торговельні знаки, промислові зразки, винаходи тощо; застосування правових актів захисту прав інтелектуальної власності до регламентації відносин між суб’єктами управління інтелектуальними ресурсами і його власниками, а також до захисту від недобросовісної конкуренції та інтелектуального піратства.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

37

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

Однак жоден із названих методів управління не може претендувати на універсальність. Більш того, специфіка інтелектуальних ресурсів як об'єкта управління зумовлює необхідність і доцільність використання комбінованих прийомів, що вимагають одночасного застосування декількох методів управління. Ступінь дії кожного з важелів розглянутих методів управління залежить від особливостей їх використання до окремих типів та видів інтелектуальних ресурсів.

Реалізація управлінських функцій здійснюється за допомогою певних інструментів, весь спектр яких можна об`єднати у дві групи: формальні, неформальні. До формальних інструментів належать експертні системи управління, системи штучного інтелекту, автоматизовані системи прийняття рішень, системи підтримки рішень і системи підтримки роботи з клієнтами. Вони спрямовані на кодифікацію інформації та збереження знань у компанії у випадку звільнення співробітника; є основою організаційного капіталу компанії, що формує внутрішню структуру організації; ефективні для вирішення типових завдань.

Серед формальних інструментів управління знаннями слід особливо відзначити системи підтримки клієнтських відносин Customer Relationship Management (CRM), які ефективно застосовуються в багатьох компаніях сфери консалтингу і довели свою ефективність використання. CRM – система, яка надає комплекс інструментів, що дозволяють систематизувати дані про клієнтську базу, процеси залучення клієнтів і розвитку відносин із ними, вдосконалення системи продажів, маркетингу й обслуговування, підвищення задоволеності клієнтів.

Неформальним інструментам управління інтелектуальними ресурсами відводиться особлива роль. Близько 80% неявних знань втрачається при звільненні співробітника з компанії, якщо не відбувається обмін знаннями всередині колективу. Спеціалісти рекомендують використовувати в організації командний тип роботи, тому що це зумовлює вирішення ряду проблем, саме: ефективний обмін знаннями між різними функціональними одиницями; взаємозамінюваність членів команди на основі наявності громад цілей і цінностей; наявність чітких командних ролей і лідерства збільшує ефективність

ізнижує ризики внутрішньо організаційних конфліктів; команди дозволяють значно підвищити конкурентоспроможність компанії за рахунок сукупності знань і навичок кожного її члена та синергетичного ефекту від їх роботи.

Узагальнюючи вищевикладене, можна зазначити, що в цілому структура

ізміст керуючої підсистеми представлені цілями, завданнями, функціями, організаційною структурою, методами управління та організаційноекономічними інструментами.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

38

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

Оцінювання ефективності використання інтелектуальних ресурсів виступає основою прийняття відповідних управлінських рішень і забезпечення процесу саморегульованості організаційно-економічного механізму, дозволяє активно впливати на поточний стан і тенденції розвитку інтелектуальних ресурсів, встановлювати напрями і масштаби управлінських дій.

Система показників ефективності формування та використання інтелектуальних ресурсів підприємства наведена у табл. 8.3.

Таблиця 8.3

Ключові показники ефективності формування та використання

інтелектуальних ресурсів підприємства

Група

 

 

 

 

 

інтелектуальних

Показник ефективності використання інтелектуальних ресурсів

ресурсів

 

 

 

 

 

 

частка клієнтів, які повторно зробили замовлення, у загальній

 

чисельності клієнтів; індекс довіри клієнтів; частка постійних

Ринкові

клієнтів у

загальній чисельності клієнтів; індекс надійності

клієнтської бази); індекси екстенсивного та інтенсивного приросту,

ресурси

інтегральний показник приросту, середній темп зростання та

 

 

середній темп приросту клієнтської бази; середній розмір рахунку

 

постійного клієнта, індекс зростання якості ринкових ресурсів

 

рівень конфліктності; рівень освіти, кваліфікації, виробничого стажу

 

персоналу; раціоналізаторська і винахідницька активність; культура

Людські

праці (частка браку в роботі, наявність претензій і позовів з боку

ресурси

споживачів,

оптимальність

трудових

дій);

індивідуальна

 

результативність та якість праці; ступень відповідності знань і умінь

 

працівників вимогам ринку

 

 

 

 

кількість поданих у патентне бюро заявок на реєстрацію патентів на

 

винаходи, свідоцтв на промислові зразки, корисні моделі, товарні

 

знаки; кількість впроваджених винаходів; доходи від передачі прав

Організаційні

на інтелектуальну власність по ліцензійним і франшизним угодах;

ресурси

швидкість розв’язання професійних питань; рівень оснащеності

 

сучасними засобами комунікації і зв'язку; рівень використання

 

інформаційних систем і технологій, інформатизації процесів

 

проектування, виробництва, збуту та управління

 

Знання, навички, досвід персоналу можна оцінити кількісними показниками рівня освіти, кваліфікації, виробничого стажу (загального і відповідно до профілю діяльності підприємства) і т.д. Для їх оцінки доцільно використовувати також якісні показники, наприклад, досвід роботи в іноземній фірмі, досвід проходження курсів підвищення кваліфікації. Наявність творчих здібностей, креативний спосіб мислення, критичне ставлення до авторитетів можна оцінити показниками раціоналізаторської і винахідницької активності, які характеризують схильність до генерування нових знань.

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

39

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

Досить важко оцінити кількісно моральні цінності та культуру праці, вони підлягають в основному під вимір узагальненої оцінки через показники частки браку в роботі, наявності претензій і позовів з боку споживачів, оптимальності трудових дій і т.п. Непрямим чином їх можна якісно оцінити такими показниками, як поведінка на роботі і в побуті, обов'язковість у відносинах з колегами і діловими партнерами і т.д. Перераховані показники доцільно порівнювати з аналогічними показниками лідерів ринку або галузі. Можливість реалізації людських ресурсів можна укрупнено оцінити показниками індивідуальної результативності та якості праці представників тієї чи іншої категорії, ступеня відповідності їх знань і умінь вимогам ринку (напрямок і величина вектора освіти та самоосвіти), вікової структури та ін.

Оцінку ефективності формування та використання ринкових ресурсів доцільно здійснювати на основі розрахунку й аналізу трьох груп критеріальних показників, які:

1)оцінюють силу прихильності клієнтів і ступінь їх довіри до компанії, задоволеність рівнем і якістю виконання замовлень, надійність клієнтської бази (частка клієнтів, які повторно зробили замовлення, у загальній чисельності клієнтів, індекс довіри клієнтів, частка постійних клієнтів у загальній чисельності клієнтів, індекс надійності клієнтської бази);

2)характеризують приріст клієнтської бази (індекси екстенсивного та інтенсивного приросту, інтегральний показник приросту, середній темп зростання та середній темп приросту);

3)характеризують якість клієнтського капіталу (середній розмір рахунку постійного клієнта, індекс зростання якості ринкових ресурсів).

Імідж і репутація підприємства в середовищі споживачів і партнерів мають самостійну ринкову цінність і не тільки значною мірою впливають на ефективність його ринкової діяльності, але і самі залежать від неї. Оцінити імідж та ділову репутацію можна досить об'єктивно, наприклад, шляхом опитування

споживачів, ділових

партнерів або

ж витратою часу та коштів на

укладення договорів з

контрагентами,

на просування продукції, зокрема

стимулювання попиту, в порівнянні з основними конкурентами. Аналогічним чином можна оцінити торгову марку (бренд).

Кількість поданих у патентне бюро заявок на реєстрацію патентів на винаходи, свідоцтв на промислові зразки, корисні моделі, товарні знаки; кількість впроваджених винаходів; доходи від передачі прав на інтелектуальну власність по ліцензійним і франшизним угодах свідчать про високий рівень організаційних ресурсів і ступеня їх правової захищеності. Рівень оснащеності сучасними засобами комунікації і зв'язку можна оцінити шляхом порівняння з кращими підприємствами та організаціями на ринку або в

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

40

Дисципліна «Економіка підприємства. 10 кредитів» Тема №8

галузі. Рівень інформаційного, програмного, технічного забезпечення систем підтримки прийняття рішень доцільно визначати за допомогою коефіцієнтів їх прогресивності, оновлення і т.п. Крім того, доцільно порівнювати технікоекономічні параметри програм, комп'ютерної техніки, баз інформаційних даних і знань з кращими зразками або тими, які використовуються лідерами ринку (галузі).

Використання запропонованої системи показників передбачає орієнтацію підприємства на інтенсивний шлях розвитку і досягнення високого рівня ефективності у динаміці, виявлення резервів удосконалення використання персоніфікованих інтелектуальних ресурсів та створення діючого механізму підвищення ефективності управління.

§8.5. Нематеріальні активи підприємства

Як уже було сказано, інтелектуальні ресурси є категорією активів, яку важко ідентифікувати. Разом з тим у вітчизняному та зарубіжному бухгалтерському обліку оперують таким поняттям як нематеріальні активи (intangible assets). Нематеріальны активи - немонетарні активи, які не мають матеріальної форми, можуть бути ідентифіковані та утримуватися підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує 1 рік) для виробництва, торгівлі, адміністративних потреб чи надання в оренду іншим особам.

Вітчизняний бухгалтерський облік (ПСБО 8) передбачає групування нематеріальних активів за такими групами:

Допрацював к.е.н., доц. Дмитренко А.І.

Соседние файлы в предмете Экономика предприятия