Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Гаврилюк.ТТ15 реферат(ОГСВС)

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.09.2022
Размер:
65.54 Кб
Скачать

8

Одеський національний морський університет

Навчально-науковий інститут Морського бізнесу

Кафедра «Експлуатація флоту і технологія морських перевезень»

(повна назва кафедри, циклової комісії)

РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНА РОБОТА

(модуль 2)

Основи геоінформаційних систем в судноплавстві

(назва дисципліни)

Геоінформаційне забезпечення навігації судноплавства

(назва блоку)

Призначення і склад автоматизованих систем контролю мореплавства (АСКМ). Основні функції АСКМ. Відображення інформації в АСКМ РЕФЕРАТ

(тема)

Студента (ки)

1

курсу

5

групи

Галузі знань:

27 – Транспорт

Спеціальності:

275 – Транспортні технології (на морському та річковому транспорті)

(прізвище та ініціали виконавця)

Керівник:

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Кількість балів:

Захист прийнято:

(підпис)

(прізвище та ініціали)

(дата)

ЗМІСТ

  1. Вступ

  2. Призначення і склад АСКМ

  3. Основні функції

  4. Блоки АСКМ

ВСТУП

Проблема забезпечення безпеки мореплавства на водних шляхах сьогодні є в пріоритеті, оскільки ціна аварій на світовому морському флоті у зв’язку з глобалізацією світової торгівлі та транспортних процесів останнім часом незмірно зросла, масштаби наслідків набули глобального характеру. Від успішного вирішення даної проблеми залежить життя та здоров’я членів екіпажу, збереження вантажів й водних транспортних засобів. Ця проблема давно перетворилася із вузьконаціональної в міжнародну. Під час численних аварій в водах Світового океану гине багато людей, та завдається шкода навколишньому середовищу та численні збитки судновласнику.

ПРИЗНАЧЕННЯ І СКЛАД АСКМ

Головною метою АСКМ на водних шляхах є забезпечення безпечного функціонування морського транспорту й попередження аварійних подій.

Призначення автоматизованої системи контролю мореплавства охоплює: захист людини, захист довкілля, стан судна, водні шляхи, берегові об’єкти.

АСКМ виконує такі завдання:

  • організація управління безпечної експлуатації суден та запобігання забруднення довкілля;

  • контроль і нагляд за безпекою судноплавства, укомплектування суден кваліфікованими екіпажами, організація несення вахт;

  • організація навігаційно-гідрографічної та гідрометеорологічної безпеки судноплавства, та забезпечення своєчасного сповіщення про зміну цих чинників;

  • організація морських систем радіозв’язку, зв’язку на внутрішніх водних шляхах;

  • розслідування аварійних подій;

  • належне реагування сил і засобів пошуку, рятування та ліквідації небезпечних забруднень, і т.д.

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ АСКМ

АСКМ складається з таких функцій: організація роботи, її планування та виконання (визначення суб’єктів та об’єктів управління безпеки судноплавства, встановлення функціональних обов’язків з питань безпеки); інформування про стан безпеки судноплавства (передача та отримання інформації в установленому порядку, аналіз показників аварійності, підготовка висновків та відповідних пропозицій); оперативне реагування на виникнення аварійних подій, розслідування обставин та причин аварійних подій (отримання інформації про аварійні події, оцінка даної події, проведення пошукових та рятувальних робот, розслідування, аналіз); спеціальні функції (підтвердження відповідальності, сертифікація суден, судноплавних компаній, плавскладу, окремих елементів берегової інфраструктури морського транспорту); функції підготовки та реалізації управлінських рішень ( підготовки рішень, їх прийняття та реалізація).

БЛОКИ АСКМ

Розробка системи управління безпекою і контролем мореплавства має три основних блоки, які представленні таким чином: суб’єкт управління, об’єкт управління та процеси управління.

До суб’єктів управління відносяться активні учасники системи (замовник, проектувальник, підрядник, виконавець, тощо), які взаємодіють при виробленні та прийнятті рішень в процесі його розробки .

До об’єктів управління відноситься безліч проектів, портфелів проектів і програм в підрозділах компанії. Об’єкт управління поділяється на: концепцію, розробку, реалізацію, виконання.

До процесів управління відноситься вплив суб’єктів управління на об’єкти управління. Процес управління поділяється н а такі стадії: розробка концепції, планування розробки, організація і контроль виконання роботи, аналіз і регулювання ходу розробки, закриття проекту і його частин.

ВИСНОВОК

В результаті виконаного аналізу літературних джерел можна зробити висновок, що використання принципів системного аналізу для забезпечення контролю безпеки мореплавства на водних шляхах з урахуванням показників безпеки й оцінок ризиків функціонування дозволить підвищити безпеку роботи морських транспортних систем та висунути основні завдання й визначити функції системи управління безпекою мореплавства на водних шляхах. Безпека мореплавства завжди була і буде в пріоритеті у моряків.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. Водний транспорт. Збірник наукових праць. Державного університету інфраструктури та технологій, 2020 - 16-19с.

  2. Гончаров В.О., Геоня Е.З. Поняття безпеки мореплавства. Методи забезпечення безпеки мореплавства, 2019 - 133с.

  3. Studfile.net

  4. Yport.inf.ua