Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 5

..docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
21.94 Кб
Скачать

Тема 5. Флористичне районування суходолу

Відповіді на питання для самоконтролю:

1.Принципи флористичного районування .

Склад флори та фауни будь-якої території формується в результаті сумісної дії трьох основних факторів – еволюції, міграції і вимирання видів.

При проведенні флористичного районування суші врахо- вується перш за все поширення покритонасінних рослин, потім голонасінних і папоротей.

2. Загальна характеристика флори Голарктичного царства: ендемічні родини, роди та види.

Голарктика – найбільше за площею царство; займає Євразію, Північну Америку й Африку. Для нього властива чітко виражена широтна зональність (арктичні пустелі, тундра, лісотундра, хвойні ліси, мішані хвойно- широколистяні ліси, широколистяні ліси, ліси лаврового типу, лісостеп, степи і прерії, напівпустелі і пустелі помір- ного і субтропічного поясів). До складу Голарктичної флори входить 40 ендемічних родин.

Царство включає три підцарства: Бореальне, Древньосередземноморське і Мадреанське.

3.Характеристика Бореального підцарства та його областей: Циркумбореальна, Японо-Китайська, Ат- лантична, Північноамериканська та область Скелястих гір.

Циркумбореальна, або Євросибірсько-Канадська область. Область охоплює Аляску, більшу частину Канади, Європу (виключенням є південні півострови й узбережжя Середземного моря), Кавказ (окрім аридного Закавказзя і Талишу), Урал, Сибір, Далекий Схід, Північний Сахалін, Курили на північ від острова Ітуруп і Алеутські острови. У флорі Циркумбореальної області відсутні ендемічні родини, проте багато ендемічних або майже ендемічних родів, які зосереджені головним чином в Піренеях, Альпах, на Кавказі. Ендемічних родів небагато.

Східно-Азіатська, або Японо-Китайська область. До її складу входять східні райони Гімалаїв, басейни р. Янцзи, Хуанхе (крім верхньої течії) і Ляохе, а також правобережжя Амура і його притока Аргуні, Корея, Південний Сахалін, Японія і острів Тайвань. Флора області неймовірно багата, це один із основних центрів еволю- ції вищих рослин Голарктики і Палеотропіків, гігантське сховище древніх форм. Флора включає близько 20 ендемічних родин: гінкгові, головчасто-тисові, сціадопитісові, тетрацентрові, евкомієві і ін. Ендемічних родів більше 300.

Атлантично-Північноамериканська область.Флора цієї області, що займає в основному басейн річки Місісіпі, схожа із флорою Східно-Азіатської, яка все ж таки є багатшою і включає більше примітивних форм. Тут лише 2 ендемічних родини – лейтнерієві і гідрастідові.

Область Скелястих гір, або Північно- Західноамериканська. До неї входять гірські системи заходу Канади та США до Сан-Франциско. На півдні Великим басейном вона розділена на два довгих язики. Флора включає одну ендемічну родину печіночників – гіроті- рові і декілька десятків ендемічних родів, у тому числі дарлінгтонію, ванкуверію, маконеллу, станлейю, літофрагму,корділантус.

4.Характеристика Древньосередземноморського під- царства та його областей: Макаронезійська, Серед- земноморська, Сахаро-Аравійська, Ірано-Туранська.

Древньосередземноморське під царство. Воно приурочене до древнього Середземномор’я – океану Тетіс. Після альпійського орогенезу територія пересихаю- чого океану стала ареною переселення і змішування бореальних та тропічних флор. Проте більшість рослин цього підцарства має східно-азіатське походження. Тут також виявляються зв’язки з африканською флорою.

Макаронезійська область. До її складу входять Азорські, Канарські острови, Мадейра та острови Зеленого мису. Флора включає близько 30 ендемічних родів і приблизно 650 ендемічних видів.

Середземноморська область. Вона розташована на узбережжі та островах Середземного моря, займає більшу частину Піренейського півострова до Піренеїв і Кантабрійських островів на півночі. Відома одна ендемічна родина – афілантові, проте кожен другий вид ендемік.

Сахаро-Аравійська область. До її складу входить нетропічна частина Сахари й Аравійського півострова. Флора не дуже багата (близько 1500 видів), ендемічні родини відсутні, родів мало, видовий ендемізм – 25%.

Ірано-Туранська область. Вона займає внутрішні райони Анатолійського плоскогір’я, верхню Месапотамію, більшу частину Іранського нагір’я, Східне Закавказзя, пів- денні схили Західних Гімалаїв, а також територію від низин Волги до пустелі Гобі, включаючи Казахстан і Середню Азію. Це область степів, напівпустель і пустель помірного поясу, також плоскогір’я і високих гірських систем. Для неї харак- терний високий родовий ендемізм, на видовий ендемізм припадає близько 25%.

5.Характеристика Сонорського підцарства.

В підцарстві лише одна область, яка займає півден- но-західну частину Північної Америки і Мексиканське нагір’я (басейни р. Колорадо і Ріо-Гранде) з жаркими пустелями від Нижньої Каліфорнії до Арізони. Мадреанське підцарство має ряд спільних з Древньосередземноморським підцарством родів, таких як церцис, суничне дерево, фісташка, ялівець, кипа- рис, платан, тополя, троянда, сосна, глід, слива, малина, крушина. Ендемічні родини: крососомові, коеберлінієві, фук’єрієві, сімондсієві. Родовий ендемізм становить близько 10%, видовий – 40%.

6.Загальна характеристика флори Палеотропічного царства: ендемічні родини та роди.

Палеотропічне царство включає тропіки Старого світу: Африку до Капського царства, Мадагаскар і Сейшельські острови, півострів Індостан, Малайзію, Полінезію, за винятком Австралії та Нової Зеландії. До його складу входять усі тропічні острови Тихого океану. Тут близько

40 ендемічних родин, найбільш відомі – Неопентесові, Бананові, Панданові.

Широко розповсюджені родини діптерокарпових, бальзамінових, молочайних, аралієвих, імбирних. Царство поділяється на 5 підцарств і 12 областей. Виділяють дві основні відокремлені флори – африканська і індомалезійська, що знаходяться на значній відстані одна від одної.

7.Загальна характеристика флори Неотропічного царства.

Неотропічне царство – займає найпівденнішу тропічну частину півострова Флорида, низовини й узбережжя тропіч- ної Мексики, всю Центральну Америку.У флорі Неотропіків нараховується близько 25 ендемічних родин, багато ендемічних родів і видів. У Неотропічному царстві поширені, проте не є ендемі- ками родини настурцієвих (декоративна рослина настур- ція), кактусових, ароїдних, бромелієвих.

Для Неотропічного царства характерні також дерев’яни- сті родини пасльонових. До них відносяться, наприклад, дурман деревовидний, томатне дерево. Поширені також представники родини миртових, які мають соковиті плоди. Неотропічне царство  поділяється  на  п’ять  облас- тей: Карибську, Амазонську, Бразильську, Андійську та Гвіанського нагір’я.

8.Загальна характеристика флори Капського царства.

Капське царство найменше серед флористичних царств Землі, до нього входять одна область, яка розташована в пів- денно-західній частині Африки на вузькій смузі шириною 80 км і 1800 км завдовжки (на південь від р. Оранжевої, на сході від Драконових гір). Флора області дуже багата. Ендемічних родин 7, понад 280 родів і близько 7000 видів. Видовий ендемізм досягає 90%. У зв’язку з аридизацією клімату Південної Африки територія, яку займає капська флора, весь час скорочується.

Основний тип рослинності царства – вічнозелені склеро- фільні чагарники (капський маквіс), до складу якого вхо- дить багато ендемічних видів. Зустрічаються також окремі частини вічнозелених лісів з подокарпусів, оливи тощо, численні роди вересових, протейних, айстрових, ірисових.

9.Загальна характеристика флори Австралійського царства.

Австралійське царство займає майже всю Австралію і о. Тасманію. Флора його дуже багата і самобутня. У її складі близько 20 ендемічних родин, понад 570 ендемічних родів і 75% ендемічних видів, що сформувалися ще в крейдяний

період. Найважливішу роль у флорі царства відіграють зла- кові, бобові, миртові, айстрові, орхідні, лілійні, молочайні, осокові, протейні.

10.Загальна характеристика флори Голантарктичного царства.

Голантарктичне царство охоплює нетропічну частину Південної Америки, Нову Зеландію та інші острови Антарктики. У порівнянні з іншими царствами воно має найбідніший флористичний склад. Найбільш характерні родини: складноцвіті, осокові, злаки, бобові, жовтецеві, хрестоцвіті, гвоздикові, ранникові, губоцвіті, розоцвіті, березові, горіхові, таксодієві і ін., широко пред- ставлені мохи і лишайники.

У царстві виді- ляють чотири області: Хуан-Фернанденська, Патагонська, область Субантарктичних океанічних островів і Новозе- ландська, яка має високий видовий ендемізм.

Соседние файлы в предмете Биогеография