Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Біогенна аномалія та проблема ендемічних захворювань в Івано

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
13.7 Кб
Скачать

Біогенна аномалія та проблема ендемічних захворювань в Івано-Франківській області і в м. Бурштині

В місті Бурштин Івано-Франківської області розташована Бурштинська ТЕС, яка спричинює біогенні аномалії через викид шкідливих речовин в навколишнє середовище. Повітряний басейн забруднюється такими забрудниками як СО2 , SO2 , NO, CO, тому концентрація цих речовин в організмі місцевих жителів є аномальною. Через надлишкову кількість SO2 в організмі спостерігаються, такі ендемічні захворювання як бронхіт, в багатьох мешканців міста зменшується опірність до респіраторних захворювань. Через надлишок в організмі CO2 часто виникає нестача кисню в крові, тобто гіпоксія. СО2 потрапляючи у кров, сполучається з гемоглобіном, утворюючи стійке з’єднання - карбоксигемоглобін Н6СО та робить його нездатним розносити кисень людським організмом.

Також Івано-Франківська область характеризується таким ендемічним захворюванням, як ендемічний зоб – збільшення щитоподібної залози внаслідок нестачі йоду в організмі. Нестача йоду в організмі жителів даної області спричинює гіпотиреоз, порушення функції мозку та розумової діяльності (кретинізм), затримка росту.

У мешканців Івано-Франківської області спостерігається дефіцит заліза, що призводить до таких ендемічних захворювань, як анемія, хронічні інфекційні захворювання. Часто спостерігається слабкість, млявість, втома, адже залізо бере участь в утворення ферментів, перетворенні калорій в енергію, обміні холестерину, руйнуванні й утилізації токсинів.