Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
55.73 Кб
Скачать
  1. Значення Міжнародного союзу охорони природи (мсоп; англійською — International Union for Conservation of Nature, iucn) в збереженні природних ресурсів.

МСОП має наглядовий і консультативний статус в Організації Об'єднаних Націй і бере участь у здійсненні ряду міжнародних конвенцій щодо збереження природи та біорізноманіття. Він брав участь у створенні Всесвітнього фонду дикої природи і Всесвітнього центру моніторингу охорони природи.

Основним уставним видом діяльності МСОП є допомога співтовариствам будь-якого виду у справі збереження біорізноманіття і впровадження екологічно чистих та сталих методів використання природних ресурсів. З 1963 року видає Червоний список Міжнародного союзу охорони природи — найбільший збірник відомостей про охоронний статус рослин та тварин в усьому світі.

  1. Діяльність Національного екологічного центру України (нецу), Українського товариства охорони природи (УкрТоп).

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) - одна з перших екологічних громадських неприбуткових організацій національного рівня, зареєстрованих у незалежній Україні.

Заснований 30 серпня 1991 р.

НЕЦУ ставить собі на меті створення здорового довкілля та поліпшення якості життя людей в Україні, намагається донести позиції фахівців в охороні довкілля до посадовців які приймають рішення у різних галузях господарства.

Значна частка роботи НЕЦУ пов'язані зі збереженням природи України через створення нових природоохоронних об'єктів та відстоювання недоторканності існуючих.

НЕЦУ також намагається вплинути на енергетичну політику, розуміючи, що саме новітні підходи до розбудови енергетичного сектора створять умови для розвитку країни без негативних наслідків для довкілля.

Нарешті, НЕЦУ відстоює позицію, що кошти платників податків не повинні використовуватися на будівництво об'єктів зі значним негативним впливом на населення та навколишнє середовище, і намагається вплинути на рішення про фінансування проектів міжнародними фінансовими організаціями.

Українське товариство охорони природи (УкрТОП) — громадська екологічна організація, створення якої було предтечею хрущовської відлиги. Під тиском УкрТОП у 1967 році Уряд Української РСР створив Держкомприроди, як центральний орган влади. Це сталося на три роки раніше, ніж створення Агентства охорони довкілля США (англ. Environmental Protection Agency) та на 21 рік раніше ніж створення подібних державних органів в Москві (рос. Госкомприроды СССР/РСФСР). Держкомприроди України має статус міністерства з 1991 року.

Участь у державно-політичному дискурсі.УкрТОП виступає за громадський і парламентський контроль за чистотою довкілля, брало участь в усіх парламентських екологічних слуханнях у Верховній Раді України, сприяє впровадженню Орхуської конвенції[6] та закону "Про екологічний аудит".

УкрТОП також активно пропагує впровадження українським бізнесом - Систем управління екологічними і соціальними ризиками, зокрема в рамках т.зв. "Принципів екватора" - Бізнес-моделей, що сприяють досягненню сталого розвитку через  енерго- і ресурсоефективність, стале землекорисування та збереження біорізноманіття, ведення бізнесу з партнерами, які управляють своїми екологічними і соціальними ризиками та дбайливе ставлення до працівників і місцевих громад. - Принципів корпоративної соціальної відповідальності[