Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 8.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
256.74 Кб
Скачать
  1. Назвіть мутації дрозофіли, які зв’язані зі змінами в формі і будові крил?

Мутаційні зміни, що зачіпають крило, умовно можна розділити на 3 групи

I група. Мутанти, що модифікують загальну конфігурацію крила.

На відміну від крила нормальної мухи, що є плоским, прямим, у різних мутантів воно може бути зігнуте у вигляді арки (мутант arc), лижі (ski), закручене догори (Curly, curled), донизу (curved) або своїм положенням під час польоту нагадувати крило літака, по схожості з яким один з таких мутантів отримав свою назву (aeroplane) і так далі.

II група. Мутанти, що викликають зміни в жилкуванні крила. Ці зміни виражаються в частковому або повному зникненні однієї або декількох жилок (наприклад, crossveinless), в розвитку однієї або декількох додаткових жилок (наприклад, plexus, Delta).

III група. Багаточисельний клас мутантів, що зменшують крило в тій або іншій мірі: cut, dumpy – вирізаний, small wing – маленькі крила, rudimentary – зачаткові крила, apterous – безкрилий

  1. Як успадковується крилатість і зачаткові крила у дрозофіли?

Дослід на моногібридне схрещування проводять за такою схемою:

  1. Р ♀ Normal (N) x ♂ vestigіal (vg)

  2. 2. Р ♀ vestigіal (vg) x ♂ Normal (N)

У цьому досліді буде вивчатися закономірність успадкування в дрозофіли таких ознак як крилатість і зачаткові крила. Вказані ознаки детермінуються аутосомними генами і знаходяться в другій парі аутосом. Успадкування цих ознак буде проходити таким шляхом:

Гібриди першого покоління F1 будуть крилаті. Отже, тут проявиться явище домінування. У другому поколінні успадкування ознак проходитиме так:

У гібридів другого покоління, поряд з домінантною ознакою крилатістю, проявляються особини з зачатковими крилами, що буде свідчити про проявлення явища розщеплення.

  1. Як успадковується білий колір очей у дрозофіли?

Для з’ясування особливостей успадкування ознак, зчеплених зі статтю, проводять такі схрещування:

1. Р ♀ white (w) х ♂ Normal (N)

2. Р ♀ Normal (N) x ♂ white (w)

Гени, які детермінують червоне і біле забарвлення очей у дрозофіли, знаходяться в “х” статевих хромосомах. Тому успадкування вказаних ознак буде проходити зчеплено зі статтю, що видно з наведеної нижче схеми схрещувань:

  1. Як успадковується темний колір тіла у дрозофіли

Самців дрозофіли, гомозиготних за домінантними алелями забарвлення тіла (сіре) та формою крил (нормальні), схрестили із самками, гомозиготними за відповідними рецесивними алелями (чорне тіло, недорозвинені крила). Генотипи цих особин позначили відповідно ЕЕУУ та ееуу. Усі гібриди першого покоління мали сіре тіло та нормальні крила, тобто були гетерозиготними за обома парами алелів (генотип - ЕеУу). Потім гібридів схрестили з особинами, гомозиготними за відповідними рецесивними алелями (провели аналізуюче схрещування). Теоретично можна було очікувати два варіанти розщеплення. Якби гени, що зумовлюють забарвлення тіла та форму крил, містилися в негомологічних хромосомах, тобто успадковувалися незалежно, розщеплення мало бути таким: 25 % особин із сірим тілом і нормальними крилами, 25 % - із сірим тілом і недорозвиненими крилами, ще 25 % - з чорним тілом і нормальними крилами та 25 % - з чорним тілом і недорозвиненими крилами (тобто у співвідношенні - 1:1:1:1). Якби ці гени розміщувалися в одній хромосомі й успадковувалися зчеплено, то було б отримано 50 % особин із сірим тілом і нормальними крилами та 50 % - з чорним тілом і недорозвиненими крилами (тобто 1:1). Насправді 41,5 % особин мали сіре тіло та нормальні крила, 41,5% - чорне тіло та недорозвинені крила, 8,5 % - сіре тіло та недорозвинені крила і 8,5 % - чорне тіло та нормальні крила, тобто розщеплення наближувалося до співвідношення фенотипів 1:1 (як у разі зчепленого успадкування), але разом з тим проявилися всі чотири варіанти фенотипу (як у випадку незалежного успадкування).

  1. В яких хромосомах дрозофіли локалізовані гени крилатості, зачаткових крил?

  2. В яких хромосомах дрозофіли локалізовані гени червоного і білого кольору очей?

Гени, які детермінують червоний (+) і білий (w) колір очей у дрозофіли, знаходяться в “х” статевих хромосомах.

  1. В яких хромосомах дрозофіли локалізовані гени сірого і темного кольору тіла?

У дрозофіли рецесивний ген чорного кольору тіла і ген, який детермінує пурпурний колір очей, розташовані в другій хромосомі (аутосомі) у локусах 48,5 і 54,5.

  1. Які мутантні лінії дрозофіли, крім дикого типу, доцільно використовувати для схрещування при вивченні закономірностей успадкування однієї пари протилежних ознак?

  2. Які мутантні лінії дрозофіли, крім дикого типу, доцільно використовувати для схрещування при вивченні закономірностей успадкування двох пар протилежних ознак?

Дослід на дигібридне схрещування проводять за такою схемою:

  1. Р ♀ vestigіal (vg) х ♂ ebony (e)

  2. 2. Р ♀ ebony (e) x ♂ vestigіal (vg)

У цьому досліді буде вивчатися закономірність успадкування двох пар протилежних ознак. Перша пара – крилатість, зачаткові крила. Друга пара – сіре забарвлення тулуба, темне забарвлення тулуба.

  1. Які мутантні лінії дрозофіли, крім дикого типу, доцільно використовувати для схрещування при вивченні закономірностей успадкування зчеплених зі статтю?

Для з’ясування особливостей успадкування ознак, зчеплених зі статтю, проводять такі схрещування: 1. Р ♀ white (w) х ♂ Normal (N) 2. Р ♀ Normal (N) x ♂ white (w)