Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна 7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
263.4 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте генеалогічний метод дослідження мінливості.

Генеалогічний метод полягає у вивченні родоводів організмів, що дає змогу простежити характер успадкування різних станів певних ознак у ряді поколінь. Його широко застосовують у медичній генетиці, селекції тощо. При цьому складають родовід, за яким вивчаються успадкування якої-небудь ознаки в ряді поколінь. Цим методом визначають імовірність прояву того чи іншого стану ознаки в майбутніх потомків.

  1. Хто і коли вперше застосував закономірності успадкування протилежних (альтернативних) ознак?

Це суто генетичний метод, який властивий лише генетиці і не властивий іншим наукам. Його основу складає гібридологічний метод – вивчення закономірностей успадкування ознак шляхом гібридизації (схрещування). Метод розробив Г.Мендель (1865). Гібридологічний метод – дуже точний метод, а генетика – точна наука.

  1. Коли вперше почали застосовуватись біохімічні методи досліджень мнливості?

Біохімічні методи використовують для діагностики спадкових хвороб, пов'язаних із порушенням обміну речовин. За їх допомогою виявляють білки, а також проміжні продукти обміну, невластиві організмові, що свідчить про наявність змінених (мутантних) генів. Біохімічними методами вирішено багато теоретичних питань генетики. Зокрема, встановлено генетичний код організмів, який дає змогу розшифрувати послідовність нуклеотидів багатьох генів різноманітних організмів, в тому числі людини.

  1. Охарактеризуйте близнюковий метод дослідження мінливості.

Близнюкові методи дослідження — це методи генетичних досліджень, що дозволяють встановити вплив генотипу та умов середовища на формування певної ознаки, тобто встановити її успадковуваність. Особливо важливі близнюкові дослідження у генетиці людини, оскільки в цьому випадку нема можливості використовувати інші підходи, такі як селекційні експерименти або контрольована маніпуляція умовами середовища.

  1. З якою метою вивчають мінливість за допомогою популяційно-статистичного методу?

За допомогою популяційно-статистичного методу вивчають спадкові ознаки у великих групах населення, в одному або декількох поколіннях. Цим методом можна розрахувати частоту прояву в популяції різноманітних алелів гена і різні генотипи за цими алелями, з'ясувати поширення в ній спадкових ознак, зокрема, захворювань. Він дозволяє вивчити мутаційний процес, роль спадковості і середовища у формуванні фенотипного поліморфізму людини за нормальними ознаками, виникнення хвороб зі спадковою схильністю. Цей метод використовують і для з'ясування значення генетичних чинників в антропогенезі, зокрема, в расоутворенні. Наприклад, порівнюючи частоту хвороби в одній популяції людей, що живуть або працюють у різних умовах, можна визначити роль зовнішніх чинників щодо походження хвороб. При статистичному опрацюванні матеріалу, який отримано при обстеженні групи населення згідно з ознакою, важливою для дослідника, основою для з'ясування генетичної стуктури популяції є закон генетичної рівноваги Харді - Вайнберга. На підставі цього закону, згідно з даними щодо частоти прояву в популяції рецесивного фенотипу, що має гомозиготний генотип (аа), можна розрахувати частоту прояву даного алеля (а) у генофонді покоління. Екстраполюючи зведення на найближчі покоління, можна передбачити частоту появи в них людей із рецесивною ознакою, а також гетерозиготних носіїв рецесивного алеля.

  1. Що дозволяє вивчати цитогенетичний метод дослідження мінливості?

Цитогенетичний метод передбачає дослідження особливостей хромосомного набору (каріотипу) організмів для виявлення мутацій, пов'язаних зі зміною як кількості хромосом, так і структури окремих із них

  1. До яких хвороб проявляється схильність при близнюковому методі дослідження мінливості?

Близнюковий метод показує спадкову схильність до деяких інфекційних хвороб (туберкульоз, поліомієліт).

  1. Що таке гетерокаріони?

ГЕТЕРОКАРІОН, -у, чКлітинаяка має два або більше ядерщо різняться спадковими (генетичнимивластивостямипоширений у грибів.

  1. Що таке варіаційний ряд?

Варіаційний ряд - це ряд модифікаційної мінливості ознаки, утворений варіантами, розташованими у певній послідовності (збільшення або зменшення вираженості ознаки).

  1. Що таке норма реакції?

Норма реакції. Межі нормальної модифікаційної мінливості організму людини. Ріст 150 – 220см. До 150см - карлики, після 220 см – гіганти.

  1. Дайте визначення поняттю «модифікаційні зміни».

Модифікаційна (від лат. модус — міра, вигляд і фаціо — роблю) мінливість — це зміни ознак організму (його фенотипу), с причинені змінами умов середовища життя і не пов'язані зі змінами генотипу.

Отже, модифікаційні зміни (модифікації) — це реакції організмів на зміну інтенсивності дії певних чинників довкілля.

  1. Що таке варіаційна крива?

Варіаційна крива – графічне зображення кількісних показників мінливості певної ознаки, яке ілюструє розмах мінливості й частоту зустрічання окремих варіантів.

Нормальна варіаційна крива

  1. Охарактеризуйте цитогенетичний метод дослідження мінливості. 

Цитогенетичний метод передбачає дослідження особливостей хромосомного набору (каріотипу) організмів для виявлення мутацій, пов'язаних зі зміною як кількості хромосом, так і структури окремих із них.

  1. З якою метою використовують метод χ2?

  2. Яке схрещування називається моногібридним?

Моногібридне схрещування — поєднання батьківських форм, які відрізняються різними станами лише однієї спадкової ознаки.

  1. Що означає термін «морганіда»?

Морганіда (від імені амер. біолога Т. X. Моргана) — одиниця відносної віддалі між генами, що визначається частотою кросинговеру. Відповідає частоті кросинговеру в 1%. Назву М. прийнято лише в рад. генетичній л-рі. Застосовується при складанні генетичних карт хромосом.

  1. Хто такі кросовери?

Потомки з новим сполученням батьківських ознак, що вийшли в наслідок кросинговеру, називаються кросовери або рекомбінанти

  1. Що таке кросинговер?

Кросинговер — явище обміну ділянками гомологічних хромосом після кон'югації у профазі 1 мейозу. Зазвичай ініціюється у зигонемі, до формування синаптонемного комплексу, і завершується безпосередньо в кінці профази 1. Власне перенесення ДНК відбувається, коли гомологічні регіони на відповідних хромосомах розриваються, а потім приєднуються до іншої хромосоми. Результат цього процесу — обмін генетичної інформації, відомий як гомологічна рекомбінація.