Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторна 7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
263.4 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 7 Тема. Дослід з дрозофілою на моно- і дигібридне схрещування та успадкування ознак зчеплених зі статтю Відповіді на контрольні питання.

  1. Що таке мінливість?

Мінли́вість — здатність живих організмів набувати нових ознак, відмінних від предків і їхніх станів у процесі індивідуального розвитку, різноманітність ознак серед представників даного виду.

  1. Коли виникає комбінативна мінливість?

Комбінативна мінливість — мінливість, яка виникає внаслідок рекомбінації генів під час злиття гамет. Головні причини:

  • незалежна розбіжність хромосом під час мейозу;

  • випадкова зустріч статевих гамет, а внаслідок цього і поєднання хромосом під час запліднення;

  • рекомбінація генів внаслідок кросинговеру.

  1. Які методи мінливості використовують з метою вивчення мінливості живих організмів у генетичній екології?

Гібридологічний метод дає змогу вивчати закономірності мінливості та спадкування ознак за аналізом фенотипу потомків, отриманих за певних схрещувань.

  1. Охарактеризуйте спадкову мінливість.

Спадкова мінливість — мінливість, яка характеризується зміною генотипу внаслідок мутацій або перекомбінації генів під час злиття гамет, при заплідненні тощо. Зміни, викликані спадковою мінливістю, успадковуються. Спадкова мінливість приймається синтетичною теорією еволюції як основа природного добору. Спадкова мінливість буває комбінативною та мутаційною.

  1. Охарактеризуйте метод гібридизації соматичних клітин. 

Соматична гібридизація — злиття двох або кількох соматичних клітин (нестатевих) в одну клітину. Може відбуватися у живому організмі або при штучному культивуванні клітин. Експериментальним шляхом можна сполучити в одній клітині різні геноми, що належать до найвіддаленіших у систематичному відношенні організмів, між якими статева гібридизація неможлива.

  1. Охарактеризуйте неспадкову мінливість.

Неспадкова (модифікаційна) мінливість являє собою зміну фенотипу під впливом зовнішнього середовища, яка відбувається без зміни генотипу в межах норми реакції. Такі зміни фенотипу називають модифікаціями.

Норма реакції — межа мінливості ознаки, зумовлена генотипом. Успадковується не ознака, а норма реакції. Вона буває широкою, тобто змінюється у великому діапазоні, та вузькою. Наприклад, широку норму реакції мають такі ознаки у людини, як маса тіла, у великої рогатої худоби — маса тіла, надій молока. Вузька норма реакції характерна для таких ознак: зріст людини, колір очей; у великої рогатої худоби — жирність молока; в овець — довжина вовни. Чим ширша норма реакції, тим гнучкіша ознака, яка призводить до збільшення ймовірності виживання виду в умовах, що змінюються.

  1. Що таке синкаріон?

Синкаріон (гр. syn - разом, karyon - ядро) : 1. Ядро зиготи або ядро дроблення, яке утворюється в результаті злиття чоловічого і жіночого пронуклеусів. Оболонки пронуклеусів у ділянці їх контакту руйнуються і їх вміст об'єднується під спільною ядерною оболонкою. Утворення синкаріону описано в морських їжаків і деяких червів. У більшості тварин синкаріони не утворюється. 2. Пара ядер, які виникають у багатьох грибів внаслідок випадіння процесів злиття ядер і наступного їх поділу.