Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Рецензія на навчальний посібник

.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
14.53 Кб
Скачать

Рецензія на навчальний посібник М.М. Дзера “Політологія”. – Львів, 2002р. – 276 с.

Навчальна дисципліна "Політологія" посідає особливе місце у системі вищої освіти, формуючи активну громадянську позицію, політичну культуру та політичне мислення молодої людини. Помітним та яскравим внеском у комплекс політологічної навчально-методичної літератури став навчальний посібник М.М. Дзери "Політологія".

Посібник адаптований до вимог навчальної програми у системі вищої освіти і, безумовно, сприятиме глибшому оволодінню матеріалу та систематизації знань. Поданий із урахуванням сучасних методологічних підходів теоретичний матеріал, ґрунтовні узагальнення, доцільні схеми та таблиці, цікаві дискусійні питання для роздумів і міркувань, доступність викладу, продуманість й оптимальність структури роблять підручник концептуально цілісним, оригінальним й актуальним виданням. Рецензований навчальний посібник сприятиме зростанню інтересу студентства до політології й політики, стане джерелом політичного мислення, культури, а також забезпечить формування активної громадянської позиції української молоді.

Складений з огляду на особливості викладання курсу політології, посібник покликаний допомогти студентам у підготовці до семінарських занять із основних тем, передбачених програмою, зокрема: "Предмет та еволюція науки про політику ", "3 історії розвитку політичної думки", "Становлення і розвиток політичних ідей в Україні", "Політична система суспільства: структура і тенденції розвитку ", "Суть і функції держави у політичній системі суспільства", "Політичні партії, громадські організації і рухи у політичній системі", "Демократія у політичному житті суспільства", "Економічна політика держави у політичній системі", "Соціальна політика держави", "Нації і національні відносини у політичному житті суспільства", "Демографічна політика, проблеми виховання", "Основні міжнародні політичні організації та рухи і їх вплив на глобальні проблеми сучасності", "Сучасні футурологічні концепції про перспективи і тенденції суспільного прогресу".

Отже, завданнями рецензованого посібника є: надання методичної допомоги студентам під час підготовки до семінарських занять, полегшення їх самостійної роботи, сприяння кращому засвоєнню теоретичного матеріалу, систематизація та закріплення набутих знань, забезпечення адекватного розуміння нової термінології, а також ознайомлення студентів із кращими зразками політико-правової думки України.

Слід відзначити доступність викладу і разом з тим науковість видання, системність матеріалу, переконливість теоретичних узагальнень. Рецензований навчальний посібник за своєю структурою та новизною методичних підходів має високу навчально-методичну та практичну цінність і є вагомим внеском у комплекс існуючої вітчизняної літератури з політології.