Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
51.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Гжицького

Кафедра екології

Реферативне повідомлення із основ наукової діяльності На тему: «Основи методології науково-дослідної роботи»

Спеціальності 101 «Екологія»

Керівник к. с.-г. н., асистентка Градович Н.І.

Підсумкова оцінка

Національна шкала  ________________

Кількість балів ____________________

ECTS ____________________________

Львів

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. Поняття про методологію досліджень, види та функції наукових досліджень 5

2. Методи та техніка наукових досліджень 11

3. Методи досліджень на емпіричному й теоретичному рівнях. 12

ВИСНОВКИ 18

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 20

ДОДАТКИ 22

ВСТУП

Виникнення науки в Європі сягає 6-5 століття до н.е. Одним з головних ареалів її виникнення була Давня Греція. Соціально-економічні, культурні, духовні умови, що склалися у містах-державах, сприяли зруйнуванню міфологічних систем. Рівень розвитку виробництва, соціально-економічних відносин спричинив розділення розумової та фізичної праці. Окремі елементи наукових знань існували і в більш давньому суспільстві, але вони мали розрізнений характер.

З огляду на принципове значення цього поняття в методології наукового пізнання наведемо деякі типові визначення науки. Наука - це соціально значуща сфера людської діяль­ності, функцією якої є вироблення й використання теоре­тично-систематизованих знань про дійсність.

При науковому дослідженні важливо все. Концентруючи увагу на основних або ключових питаннях теми, не можна не зважати на побічні факти, які на перший погляд здаються малозначущими. Проте саме такі факти можуть приховувати в собі початок важливих відкриттів. Для дослідника недостатньо встановити новий факт, важливо дати йому пояснення з позицій сучасної науки, розкрити його загальнопізнавальне, теоретичне або практичне значення. має здійснюватися в контексті загального історичного процесу, історії.

Виклад наукових фактів в процесі дослідження повинен бути багатоаспектним, з урахуванням як загальних, так і специфічних особливостей. Наукове дослідження – один з видів пізнавальної діяльності, який являє собою процес вироблення нових наукових знань.

Це цілеспрямоване пізнання, комплекс логічних побудов і експериментальних операцій, виконаних відносно об’єкта дослідження для визначення властивостей об’єкта і закономірностей його поводження

Наука, - це специфічний вид діяльності, спрямований на отримання нових теоретичних і прикладних знань про за­кономірності розвитку природи, суспільства і мислення,

Наука є складовою частиною духовної культури людства. Як система знань вона охоплює не тільки фактичні дані про предмети оточуючого світу, людської думки та дії, а й певні форми та способи усвідомлення їх.

Отже, можна сказати, що поняття науки потрібно розглядати з трьох основних позицій. По-перше, з теоретичної, як систему знань, як форму суспільної свідомості; по-друге, як певний вид суспільного розподілу праці, як наукову діяльність, пов'язану з цілою системою відносин між уче­ними і науковими установами; по-третє, з позицій практич­ного застосування висновків науки, тобто її суспільно її ролі.

Складність науки обумовила розмаїтість визначень її предмету. Вихідною основою розуміння науки є сама наукова діяльність, наукова творчість, а також вивчення загальних та специфічних законів природи і суспільства. Метою науки і є пізнання законів природи і суспільства, відповідний вплив на природу й отримання корисних суспільству результатів.

Наука, характеризується такими основними ознаками:

  • наявністю систематизованих знань (ідей, теорій, кон­цепцій, законів, принципів, гіпотез, основних понять, фактів);

  • наявністю наукової проблеми, об'єкта і предмета дослідження;

  • практичною значущістю процесу, що вивчається.