Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
33.66 Кб
Скачать

.

В моєму розумінні екологічна свідомість – це усвідомлення свого місця у світі, розуміння законів природи Баррі Коммонера, раціональність щодо природи.

Сьогодні важливо усвідомлювати нерозривний зв'язок природи і суспільства, що носить взаємний характер. Тут доречно згадати слова А. І. Герцена про те, що "природа не може суперечити людині, якщо людина не суперечить її законам". З одного боку, природне середовище, географічні і кліматичні особливості роблять значний вплив на суспільне розвиток. Ці фактори можуть чи прискорювати сповільнювати темп розвитку країн і народів, впливати на суспільний розвиток праці.

З іншої сторони суспільство впливає на природне середовище проживання людини. Історія людства свідчить як про сприятливий вплив діяльності людей на природне середовище проживання, так і про негативні її наслідки.

Ріст масштабів господарської діяльності людини, бурхливий розвиток науково-технічної революції підсилили негативний вплив на природу, привели до порушення екологічної рівноваги на планеті.

Суспільство можна вважати екологічно розвинутим, коли держава, підприємці і самі люди раціонально ставляться до ресурсів Землі, забруднення середовища промисловими і побутовими відходами зводять до мінімальних.

Діяльність людини породила таке поняття як антропогенні фактори. Прикладами прямого впливу людини на природу можуть служити зведення лісів на значних територіях, неконтрольований збір рослин, надмірне знищення промислових тварин, що призводить до різкого скорочення чисельності багатьох видів, а в ряді випадків до їх повного зникнення. Непрямий вплив антропогенних факторів здійснюється шляхом зміни ландшафтів, клімату, фізичного стану та хімічного складу атмосфери, гідросфери, ґрунтів та ін. Забруднення середовища промисловими і побутовими відходами викликає серйозні зрушення в екологічній рівновазі, призводить до деградації угруповань організмів — біоценозів, що складалися й еволюціонували тисячоліттями. Збільшуючи продуктивність земель, людина на місці натуральних природних комплексів створила для культурних рослин і домашніх тварин практично нове середовище, нові угруповання організмів — агробіоценози.

Згідно з дослідженнями науковців з Йельського та Колумбійського університетів, Ісландія посідає перше місце з-поміж 163 країн за показниками оцінювання навколишнього середовища, повідомляє "The Forbes".

Загалом дослідники виставляли оцінки за 25 показниками, включаючи якість води та повітря, викиди парникового газу та вплив навколишнього середовища на здоров'я населення.

Очолити рейтинг може країна з чистою водою, різноманітною біологією та не переобтяжена індустріалізацією. Саме тому Куба, Колумбія та Коста Ріка опинилися на високих щаблях.

І, навпаки, гарну оцінку може одержати промислово розвинена країна, що забруднила своє довкілля, проте стала настільки заможною, аби почати його очищувати. Ось чому більше половини Топ-30 займають європейські країни.

Індекс екологічних показників Ісландії дорівнює 93,5. У країні мешкає 311 тисяч осіб, ВВП на душу населення складає 36 тисяч доларів. Ісландії вдалося вибороти почесне перше місце завдяки чистій воді, великій кількості природних територій, що охороняються, хорошій системі охорони здоров'я, а також використанню геотермальної енергії.

Враховується ставлення уряду до цілей екологічної політики, очищення довкілля та води, середовища проживання та промислових викидів.

Невеличкий острівець Маврикій, завдяки своїй ізоляції має відносно невеликий рівень забруднення та притягує до себе туристів. Індекс екологічних показників дорівнює 80,6. Мешкає на острові 1,3 мільйони людей, ВВП становить 10 тисяч доларів на душу населення.

Таким чином можу сказати що екологічно розвинене суспільство дбає про свою країну. Екологічно чистими є країни в яких низько розвинена промисловість але екологічно розвиненими я вважаю країни де розвивають технології щодо очистки повітря води чи ґрунту, раціонально ставляться до ресурсів і вдосконалюють технології безвідходного виробництва.

Для розвитку екологічного руху та екологічної свідомості громадян потрібно починати з малого, я маю на увазі впроваджувати в школах уроки екологічної свідомості, дорослих важко перевиховати, а от посадити зернятко любові до природи в дітях буде найкращим рішенням. Нове покоління екологічно свідомих людей зможе змінити світ.

Сміття є найбільшою проблемою будь-якої країни тому збільшити кількість сміттєвих баків з різним призначенням такими основними як папір, скло, залізо, пластик, органіка. Я побачила що у Львові подекуди є сміттєві баки призначені для різного виду сміття, але не всюди і особливо дивує те що в університеті в якому я вчуся, який має таку спеціальність як екологія немає такої системи сміттєрозподілу поблизу гуртожитків в яких живуть екологи.

Китай – найбільша за обсягом людей країна, яка має сотні мільйонів тон відходів щорічно вирішила впровадити сортування побутових відходів, починаючи впроваджувати нововведення з Шанхаю і далі по 46 інших містах з бюджетом програми в 3 млрд. дол. Штрафи для фізичних осіб від 10$ – 40$ для промисловості 1600$.

Сінгапур є відображенням найсуворіших законів у сфері утилізації сміття і роботи кращих комунальних служб в світі. Штрафи за сміття зростають весь час, зараз вони – 720$, при рецедиві – ув’язнення. Не можна не тільки кидати на тротуар хоч що-небудь, але навіть зберігати та жувати жувальну гумку. Сьогодні це одна з найчистіших держав на нашій планеті.

У багатьох країнах Європи та світу на вулицяхсв місцях масового скупчуння людей можна зустріти фандомати – автомати, які обмінюють пластикові пляшки та ніші пляшки, наприклад алюмінієві, на гроші або спеціальні чеки, за які можна купити, приміром, корм для тварин або пакети для собак. Такі автомати могли б заохотити українців і помаленьку привчати до сортування сміття.