Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект л.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
56.61 Кб
Скачать

Мета а курсу полягає у

у засвоєнні студентами законодавчих основ організації і управління виробництвом на сучасному етапі, законів ринкової економіки, економічній підготовці магістра, розв’язанні задач виробничого характеру пов’язаних з підвищенням ефективності виробництва, зростанням продуктивності праці, підвищенням якості геодезичної та картографічної продукції.

Першу спробу організації державної картографо-геодезичної служби України було здійснено 10 березня 1918 року. При Військовому міністерстві на основі реорганізації Київської військово-топографічної зйомки було створено Головну геодезичну управу як інституцію загальнодержавного значення.

1 листопада 1991 р. з метою забезпечення господарства України топографо - геодезичними матеріалами, картографічною продукцією та створення основи Державного кадастру було утворене Головне управління геодезії, картографії та кадастру України (скорочено - Укргеодезкартографія).

1992 - У вересні створено науково – дослідницький і виробничий

Центр космічної інформації «Природа». У жовтні створено

Івано – Франківський виробничий підрозділ геодезії, кадастру та геоінформаційних систем.

1993 р. - У лютому створено Київське підприємство геодезії, картографії, кадастру та геоінформаційних систем.

У березні підписано меморандум про взаємовідношення між Укргеодезкартографією та Управлінням геодезії, картографії та дистанційного зондування міністерства енергетики, шахт і природних ресурсів Канади, а також між Укргеодезкартографією та міністерством фінансів Баварії у питанні співробітництва в галузі геодезії, картографії, геоінформаційних систем та ДЗ.

У квітні підписано Угоду про співробітництво Укргеодезкартографії та інститутом сейсмології Державного бюро сейсмології КНР.

1993 р. - У червні підписано меморандум про наміри виконання

спільних робіт з ДЗЗ для розв’язання природно – ресурсних і екологічних завдань на території нашої держави між Національним космічним агентством України, Укргеодезкартографією, Академією наук України і фірмою «Sattelitebuild» Швецької космічної корпорації.

У жовтні утворено Подільське підприємство геодезії, картографії та кадастру. Також підписано угоду про співробітництво між ГУГКК та Інститутом вищої геодезії та геодезичної астрономії Варшавської політехніки.

У грудні підписано угоду про розширення співробітництва у галузі геодезичного приладобудування між ГУГКК та фірмою «Carl Zeiss».

1994 Р. – у березні підписано міжурядові угоди між Україною і

Російською Федерацією в галузі геодезії, картографії, кадастру і ДЗ.

У квітні підписано меморандум про співробітництво між Укргеодезкартографією та Інститутом прикладної геодезії м. Франкфурта – на – Майні.

Основні завдання Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ  від 14 січня 2015 р. № 15 Про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру)

  • Реалізація державної політики у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності та земельних відносин, а також у сфері Державного земельного кадастру;

  • Надання адміністративних послуг згідно із законом у відповідній сфері;

  • Внесення на розгляд Віце-прем’єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у зазначеній сфері, крім пропозицій щодо формування державної політики з використання і охорони земель сільськогосподарського призначення, які вносяться на розгляд Міністра аграрної політики та продовольства.

Основні напрями діяльності Держгеокадастру

Кадастр і реєстрація

Державний земельний кадастр – це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їх цільове призначення та  обмеження у використанні. 

Геодезія і картографія

Створення та розвиток національної інфраструктури геопросторових даних, встановлення та унормування географічних назв, проведення робіт з демаркації та делімітації державного кордону, підготовка міжнародних договорів України та ряд інших важливих функцій.

Землеустрій та охорона земель

Раціональне використання та охорона земель, створення сприятливого екологічного середовища та поліпшення природних ландшафтів.

Експертиза

Держгеокадастр забезпечує проведення державної експертизи землевпорядної документації. 

Грошова оцінка земель

Проведення нормативної та експертної грошової оцінки земельних ділянок залежно від призначення та порядку проведення.

Сертифікація

Держгеокадастр здійснює сертифікацію інженерів-землевпорядників та інженерів-геодезистів

Земельні аукціони.

СТРУКТУРА апарату Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру

  • Департамент державного земельного кадастру

  • Департамент забезпечення діяльності служби

  • Департамент землеустрою, використання та охорони земель

  • Департамент кадрової політики та персоналу

  • Департамент міжнародної співпраці та ринку земель

  • Департамент топографо-геодезичної і картографічної діяльності

  • Юридичний департамент

  • Управління державної експертизи

  • Управління запобігання та виявлення корупції

  • Управління справами

  • Управління фінансового забезпечення

  • Відділ бухгалтерського обліку та звітності

  • Відділ внутрішнього аудиту

  • Відділ звернень громадян та доступу до публічної інформації

  • Сектор контролю

  • В управлінні Держгеокадастру України функціонує 30 державних топографо-геодезичних та картографічних підприємств:

  • 6 науково-виробничих підприємств,

  • 5 центрів геодезичних та геоінформатики,

  • 12 підприємств геодезії, картографії, кадастру та геоінформатики,

  • ДП «Український державний науково-виробничий інститут зйомок міст та геоінформатики  ім. А.В. Шаха»,

  • ДП «Науково-дослідний інститут геодезії і картографії»,

  • ДП «Державний картографо-геодезичний фонд України».

Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру» створене для забезпечення органів влади та громадян достовірною інформацією про земельні ресурси України.

Центр ДЗК забезпечує адміністрування Державного земельного кадастру, наповнює його актуальними даними, веде реєстр земельних ділянок.

Фахівці Центру виконують землевпорядні, землеоціночні, топографо-геодезичні та картографічні роботи по всій території України.

Експедиції і цехи підприємства – це підрозділи одного рівня підпорядкування.

Цехи розташовуються у містах перебування підприємств.

Розташування експедиції залежить від місцеперебування території, які вони обслуговували. (Вони могли знаходитись і на базі підприємства).

Експедиція – це первинна самостійна виробничо-господарська одиниця у структурі топографо-геодезичного підприємства. Вона являла собою юридичну особу, із самостійним балансом, печаткою із своїм найменуванням.

Вона виконує комплекс топографо-геодезичних робіт на своїй території.

Цех - це підрозділ підприємства, який не має того ступеня самостійності, який має експедиція.

Підрозділи експедицій не співпадають з підрозділами підприємства, але функції цих підрозділів виконуються.

Начальник експедиції несе повну відповідальність за діяльність експедиції. Він планує розміщення партій, видає завдання начальникам партій, розставляє кадри, відає набором робітників, контролює і приймає роботи, виконує контроль за дотримуванням виробничої, трудової і фінансової дисципліни. Він призначається за поданням начальника підприємства.

Головний інженер експедиції організовує виробничу роботу експедиції, здійснює контроль якості робіт, впроваджує нову техніку і технології, приймає роботи, здійснює контроль за виконанням техніки безпеки, очолює винахідницьку і раціоналізаторську роботи.

Інженер з планування готує планові завдання

і розпорядження партіям і камеральним

бригадам, контролює виконання плану,

аналізує і враховує виробіток експедицій і партій.

Технік з обліку складає звіти з експедицій на підставі звітів начальників партій, враховує, зберігає і пересилає в підприємство матеріали топографо - геодезичних робіт.

Редактор карт редагує карти на всіх стадіях їхнього створення (редактор знаходиться тільки в штаті експедиції що веде топографічні роботи).

Деякі підприємства мають у своєму складі комплексні експедиції.

Об’єднанні, комплексні експедиції за структурою управління відрізняються від структури звичайної експедиції наявністю функціональних груп (виробничо-технічної, планово-економічної, а також камерального виробництва, що забезпечувало замкнутий цикл робіт).

Міські геодезичні контури були покликані виконувати комплекс топографо-геодезичних і інженерно-геодезичних робіт у місцях їхнього стаціонарного базування. Вони мають усі права й обов’язки експедицій і аналогічну структуру управління.

Геодезичні партії та бригади – це відповідно основні і первинні виробничі підрозділи геодезичного підприємства. У цих підрозділах зосереджена найбільша кількість персоналу підприємства і виконуються основні обсяги топографо-геодезичних робіт під безпосереднім керівництвом бригадира

Технічне проектування, його значення та особливості.

Нормативні вимоги, технологія і організація проектних робіт.

Згідно указу президента України

Про Державне агентство земельних ресурсів України

від 8 квітня 2011 року № 445

Державне агентство земельних ресурсів України (Держземагентство України) є центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів та топографо-геодезичної і картографічної діяльності, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра аграрної політики та продовольства України, входить до системи органів виконавчої влади і забезпечує реалізацію державної політики у сфері земельних відносин та топографо-геодезичної і картографічної діяльності.

Основними завданнями Держземагентства України є:

1) реалізація державної політики у сфері земельних відносин та топографо-геодезичної і картографічної діяльності;

2) внесення Міністрові пропозицій щодо формування державної політики у сфері земельних відносин та топографо-геодезичної і картографічної діяльності.

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність

N 353-XIV

Підписаний президентом України Л.КУЧМОЮ від 23 грудня 1998 року

Інструкція з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 Затверджена Наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України №56 від 9 квітня 1998 р

Загальнодержавні топографо-геодезичні і картографічні роботи, які виконуються різними виробничими підрозділами на основі державних, міжгалузевих і галузевих програм, направлені на забезпечення потреб народного господарства, захисту держави топографо-геодезичною і картографічною інформацією

До загальнодержавних топографо-геодезичних і картографічних робіт належать:

  • вивчення і визначення фігури, параметрів і гравіметричного поля Землі;

  • створення, розвиток і підтримка на належному рівні державних геодезичних мереж, знімальних і геодезичних мереж згущення, а також висотної геодезичної основи;

  • створення і оновлення загальнодержавних топографічних карт і планів у графічній, цифровій,

фотографічній і інших формах;

  • створення та оновлення кадастрових карт (планів);

  • дистанційне зондування Землі, геодинамічні дослідження на базі геодезичних і космічних вимірювань;

  • створення геоінформаційних систем;

  • проектування, складання і видання загальногеографічних, тематичних карт і атласів різного призначення,

  • навчальних картографічних посібників;

  • топографо-геодезичне і картографічне забезпечення делімітації і демаркації державного кордону України;

  • картографування континентального шельфу;

  • здійснення науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт у галузі геодезії, картографії,

  • дистанційного зондування Землі та інших планет, метрологічне та нормативне забезпечення топографо-геодезичних і картографічних робіт;

  • формування і ведення державного і регіонального картографо-геодезичних фондів України.

На загальнодержавні топографо-геодезичні і картографічні роботи, які фінансуються за рахунок загальних видатків Державного бюджету України, складаються технічні проекти або Програми на виконання робіт.

Технічні проекти повинні передбачати весь комплекс робіт, що забезпечують випуск кінцевої продукції у відповідності з вимогами нормативно-технічних актів.

Обсяги робіт по технічному проекту плануються на термін не більше 3-х років.

Технічні проекти повинні складатися з наступних розділів: