Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SQL- запити у СУБД ACCESS 2007-2010.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
4.48 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Модифікація структури бази даних та конструювання запитів мовою sql у програмному середовищі субд access

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи з дисципліни

«Бази і банки геопросторових даних»

для студентів першого (бакалаврського) РВО

спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій»

за спеціалізаціями «Геоінформаційні системи і технології»

та «Фотограмметрія та дистанційне зондування»

Затверджено

на засіданні кафедри

фотограмметрії та геоінформатики

Протокол № 9 (657) від 26.02.2019 р.

Львів - 2019

Модифікація структури бази даних та конструювання запитів мовою SQL у програмному середовищі СУБД MS Access: інструкція до лабораторної роботи з дисципліни «Бази і банки геопросторових даних» для студентів спеціальності 193 «Геодезія та землеустрій» за спеціалізаціями «Геоінформаційні системи і технології» та «Фотограмметрія та дистанційне зондування» / Укл.: З.О.Кузик, В.М.Шевчук – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2019. – 18 с.

Укладачі Кузик З.О., ст. викл., Шевчук В.М., к.т.н., ст. викл.

Відповідальний за випуск Глотов В.М., д.т.н., професор.

Рецензенти Серант О.В., к.т.н., ст. викл

Четверіков Б.В., к.т.н. ст. викл.

Загальні відомості

Мова SQL (Structured Query Language – структурована мова запитів) орієнтована на операції з даними, представленими у вигляді логічно взаємопов’язаних сукупностей таблиць.

Мова програмування SQL є загальновизнаною мовою реляційних баз даних і систем керування базами даних (СКБД). SQL – потужний інструмент, який забезпечує користувачів, програми і обчислювальні системи доступом до інформації, що міститься у базах даних. SQL може використовуватися як для виконання запитів до даних, так і для побудови прикладних програм. Словник SQL відносно невеликий, а його команди є слова англійською мовою.

Основні категорії команд мови SQL призначені для виконання різноманітних функцій, включаючи побудову об’єктів бази даних і маніпулювання ними, початкове завантаження даних у таблиці, оновлення і видалення існуючої інформації, виконання запитів до бази даних, управління доступом до неї і її загальне адміністрування.

Серед категорій команд мови SQL можна виділити:

– мову визначення структур БД;

– мову маніпулювання даними;

– мову запитів;

– мову керування даними;

– команди адміністрування даних;

– команди керування транзакціями.

Мова визначення структур бази даних (Data Definition Language DDL) дозволяє створити і змінювати структуру об’єктів бази даних, наприклад, створювати і видаляти таблиці. Основними командами мови DDL є: CREATE TABLE, ALTER TABLE, DROP TABLE, CREATE INDEX, ALTER INDEX, DROP INDEX.

Мова маніпулювання даними (Data Manipulation Language – DML) використовується для маніпулювання інформацією всередині об’єктів реляційної бази даних за допомогою трьох основних команд: INSERT, UPDATE, DELETE.

Мова запитів (Doctrine Query Language – DQL) є найбільш відомою користувачам реляційних баз даних, незважаючи на те, що вона включає тільки одну команду SELECT. Ця команда разом зі своїми численними опціями і пропозиціями використовується для формування запитів до реляційної бази даних.

Мова керування даними (Data Control Language – DCL) дозволяє керувати доступом до інформації, що знаходиться всередині БД. Команди керування даними – GRANT, REVOKE.

Команди адміністрування даних дозволяють користувачу здійснювати контроль за виконанням дій та аналізувати операції БД;

Команди керування транзакціями – COMMIT, ROLLBACK, SAVEPOINT, SET TRANSACTION.

Основні переваги мови SQL полягають у наступному:

  • стандартизованість – використання мови SQL у програмах стандартизовано міжнародними організаціями;

  • незалежність від конкретних СКБД – усі поширені СКБД використовують SQL, оскільки реляційну базу даних можна перенести з однієї СКБД на іншу;

  • можливість переносу з однієї обчислювальної системи на іншу - СКБД може бути орієнтована на різні обчислювальні системи, і додатки, створені за допомогою SQL, використовуються як для локальних БД, так і для багатокористувацьких систем;

  • реляційна основа мови SQL є мовою реляційних БД - таблична структура реляційної БД добре зрозуміла, а мова SQL проста для вивчення;

  • можливість створення інтерактивних запитів –в інтерактивному режимі можна одержати результат запиту за дуже короткий час без написання складної програми;

  • можливість програмного доступу до БД – мова SQL легко використовується в додатках, яким необхідно звертатися до БД;

  • забезпечення різного представлення даних – за допомогою SQL можна представити таку структуру даних, щоб користувачі бачили різні способи подання даних. Крім того, дані з різних частин БД можуть бути скомбіновані і представлені у вигляді однієї простої таблиці;

  • можливість динамічної зміни і розширення структури БД – мова SQL дозволяє маніпулювати структурою БД, тим самим забезпечуючи гнучкість з точки зору пристосованості БД до вимог предметної сфери, що змінюються;

  • підтримка архітектури клієнт-сервер. SQL –один з найкращих засобів для реалізації додатків на платформі клієнт-сервер. SQL слугує сполучною ланкою між клієнтською системою, що взаємодіє з користувачем, і серверною системою, що керує БД.

  • легкість синтаксису – мова SQL зрозуміла всім, починаючи від користувачів до адміністраторів.