Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гігієна військової праці у ракетних військах і артилерії, інженерних військах..pptx
Скачиваний:
7
Добавлен:
26.06.2022
Размер:
839.9 Кб
Скачать

Гігієна військової праці у ракетних військах і артилерії, інженерних військах.

Особливості умов служби, їх вплив на організм людини і заходи щодо захисту військовослужбовців.

ОНМедУ 2022

Кафедра медицини катастроф та військової медицини

Пономаренко Владислав – 1 группа 4 курс

Ракетні війська

Основними небезпечними для особового складу можуть бути надзвичайні ситуації, що виникають під час робіт, які безпосередньо пов’язані із заправкою ракет та зливанням компонентів ракетного палива (КРП), до

складу яких входять надзвичайно небезпечні сполуки – гептил та окислювач – аміл.

Гептил у присутності кисню окислюється із утворенням формальдегіду, вільного азоту та інших високотоксичних сполук. Гранично допустима концентрація (ГДК)

гептилу для робочих приміщень дорівнює 0,1 мг/м3.

При змішуванні з амілом самозаймається

Токсична та канцерогенна речовина

Аміл – рідина з різким удушливим запахом, яка димить на повітрі з виділенням бурих парів оксидів азоту. Гранично допустима концентрація амілу 5 мг/м3 . При попаданні на шкіру він викликає опіки. Навіть короткотривале вдихання амілу призводить до ураження дихальних шляхів і легень з розвитком токсичного набряку.

Для попередження шкідливої дії компонентів ракетного палива особовий склад, що бере участь у їх зливанні або переливанні, повинен одягати засоби захисту органів дихання та шкіри типу ЗК-1 (захисний комплект) або КР (костюм ракетчика).

При виконанні операцій зі стиковки та розстиковки металорукавів (вага їх біля 10-25 кг), а також при виникненні аварійних або технологічних проливів КРП (компоненти ракетного палива) з метою захисту органів дихання застосовують протигази типу ПРВ (протигаз ракетних військ).

Загальновійськовий захисний комплект (ЗЗК)

Захисний костюм Л-1

Протигаз ракетних військ

Артилерія

При пострілі із гармати утворюються три хвилі: дульна, балістична та вибухова.

Розрізняють три типи реакції органа слуху на стрільбу із гармат:

механічна, коли від різкого підвищення зовнішного тиску пошкоджується барабанна перетинка;

больова, яку спричиняє різке подразнення нервових закінчень у барабанній перетинці;

– акустична, що обумовлює травматичне ушкодження кортієвого органа, яке супроводжується гучним дзвоном у вухах.

Нормальний діапазон для слуху людини це 40 - 60 Дб. А гучність вибуху артилерійського снаряду близько 120 Дб.

Це у 1 000 000 разів гучніше

Артилеристам необхідно застосовувати протишуми під час стрільби, навчитися ховатися під час пострілу за щит гармати (захист від дульної хвилі).

При веденні вогню із закритих об’єктів або корабельних казематів, коли вітер дме з фронту і задуває порохові гази всередину приміщення, існує небезпека отруєння гарматної обслуги пороховими газами, у яких багато оксидів азоту.

Причому треба враховувати, що клінічна картина отруєння ними може розвинутися після скритого періоду (через 12-20 год) і призвести до смерті. При тривалій дії невеликих концентрацій оксидів азоту можуть розвиватися хронічні запалення дихальних

шляхів. Тому у таких приміщеннях треба подбати про обладнання

належної припливно-витяжної вентиляції.

Протишуми повинні знижувати рівень гучності шумів, але не заважати вислуховуванню команд і відповідних сигналів.

Інженерні війська

До складу інженерних військ входять частини та підрозділи різного призначення: інженерно-саперні, штурмові, загороджень та розгороджень, інженерно- шляхові, мостобудівельні, понтонно-мостові, переправочно-десантні, позиційні, маскувальні, польового водопостачання, інженерно-будівельні тощо.

Інженерне забезпечення – це комплекс інженерних заходів, які здійснюють з метою створення сприятливих умов для дій своїх військ в бою, підвищення захисту військ та об’єктів від усіх засобів ураження, а також нанесення втрат противнику інженерними боєприпасами та утруднення його дій.

Інженернім військам часто доводиться виконувати роботи (наведення мостів, створення понтонних переправ) перебуваючи у холодній воді, під вогнем противника, за відсутності достатнього часу та сприятливих умов для відпочинку, обходитися без гарячої їжі, а харчуватися сухим пайком тощо.

Тому у військовослужбовців інженерних військ будуть часто виникати простудні захворювання, хвороби опорно-рухового апарату, травми, порушення діяльності шлунково-кишкового тракту, виснаження тощо.

Це потребує від військово-медичних комісій відбору для служби у цих військах осіб, які поряд зі спеціальною освітою повинні мати ще й хороший фізичний розвиток, міцну статуру.

Висновок

Специфічні угрупування військ мають специфічні фактори ризику, які можуть як позбавити їх можливості виконувати свої обов’язки, так і позбавити життя.

А отже потрібно приділити особливу увагу до того щоб попередити виникнення цих факторів, а також максимально захистити від них військовослужбовців.

Окрім цього буде вкрай корисно розробити та використовувати спеціальні методи оцінки стану здоров’я та контролю за ним, а також використовувати ранню профілактику, та вчасне лікування наслідків дії шкідливих факторів.