Добавил:
Студент архфака КНУБА (КИСИ) 2019-2023 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реферат Оцінка стану історичного середовища міста 3 курс 2 семестр

.pdf
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.06.2022
Размер:
2.92 Mб
Скачать

-Додаткові гарантії збереження і цілісності унікальних природних і культурних комплексів.

-Підвищує престиж територій і установ, які ними опікуються.

-Сприяє популяризації включених у Список об'єктів і розвитку альтернативних видів природокористування (у першу чергу, екологічного туризму).

-Забезпечує пріоритетність у залученні фінансових коштів для підтримки об'єктів Світової культурної і природної спадщини, у першу чергу, з Фонду Світової спадщини.

-Сприяє організації моніторингу і контролю за станом збереження природних і культурних об'єктів.

Культурні критерії

Об'єкт є шедевром людського творчого генія.

Об'єкт свідчить про значний взаємовплив людських цінностей протягом певного періоду часу або в певному культурному просторі, в архітектурі або в технологіях, в монументальному мистецтві, в плануванні міст або створенні ландшафтів.

Об'єкт є унікальним або принаймні винятковим для культурної традиції або цивілізації, яка існує досі або вже зникла.

Об'єкт є видатним прикладом конструкції, архітектурного або технологічного ансамблю чи ландшафту, що ілюструє значущий період людської історії.

Об'єкт є видатним прикладом людської традиційної споруди, з традиційним використанням землі або моря, є зразком культури (чи культур) або людської взаємодії з навколишнім середовищем, особливо якщо вона стає вразливою через сильний вплив незворотних змін.

Об'єкт безпосередньо чи матеріально пов'язаний з подіями або чинними традиціями, з ідеями, віруваннями, з художніми або літературними творами і має виняткову світову важливість. (На думку комітету ЮНЕСКО цей критерій повинен переважно використовуватися разом з ще якимось критерієм чи критеріями).

Природні критерії

Об'єкт є природним феноменом або простором виняткової природної краси і естетичної важливості.

Об'єкт є видатним зразком головних етапів історії Землі, зокрема пам'ятником минулого, символом геологічних процесів, що відбуваються, розвитку рельєфу або символом геоморфічних чи фізіоґрафічних особливостей.

11

Об'єкт є видатним зразком екологічних або біологічних процесів, які відбуваються в еволюції і розвитку земних, прісноводих, берегових і морських екосистем і рослинних і тваринних угруповань.

Об'єкт включає найважливіше або найзначніше природне місце існування для збереження в ній біологічного різноманіття, зокрема зникаючих видів виняткової світової наукової цінності.

Прикладом об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО в Києві є Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди. Це комплекс

12

ІІІ Проблематика збереження культурної спадщини.

Причини зберігати старі будівлі:

-самоідентифікація – будівлі є матеріальним втіленням епохи, вони ілюструють свій час.

-стара забудова – комфортне середовище. Невисока забудова (висота до 21 метра) не «тисне» на людину.

-екологія – нове будівництво залишить більший вуглецевий слід Проблеми врегулювання стану пам’яток:

-велика кількість цінних будівель сьогодні не має охоронного статусу або не перебуває в межах відповідних охоронних зон.

-складність встановлення власника або відсутність чи незбіжність документів на власність в електронних реєстрах, паперових реєстрах БТІ (бюро технічної інвентарізації), земельних кадастрах тощо. Це спричиняє труднощі з поверненням пам’ятки у власність громади і подальшої роботи над нею.

-реєстри містять неактуальну інформацію. Наприклад, будівлю могли виключити з реєстру пам’яток, а дані при цьому лишаються не оновлені

-розрізненість та відсутність сформованої програми збереження та відродження культурної спадщини

-свідоме доведення власником історичної будівлі до аварійного стану для повного знесення об’єкту і «звільнення» ділянки для нової забудови.

-шахрайство з внесенням об’єктів в електронний реєстр

-невисокі штрафи за пошкодження будівель-пам’яток

-низький рівень проінформованості громадян про наявність та важливість збереження пам’яток архітектури.

На сьогодні основними завданнями для охорони архітектурної спадщини є:

-забезпечення державного обліку та контролю за збереженням і використанням об’єктів культурної спадщини;

-проведення на сучасному інформаційному рівні паспортизації об’єктів культурної спадщини;

-сприяння залученню інвестицій у діяльність щодо збереження, реставрації, реабілітації і використання пам’яток та об’єктів;

-укладання охоронних договорів між органом охорони культурної спадщини та власниками і користувачами пам’яток;

13

-сприяння залученню об’єктів культурної спадщини до національних та світових туристичних маршрутів;

-виховання шанобливого відношення до культурної спадщини.

У2016 році Софія Київська і Києво-Печерська Лавра перебували під загрозою виключення зі списку ЮНЕСКО через забудову буферної зони. Щоб запобігти цьому потрібно було прийняти наступні рішення:

1.Демонтувати зайві поверхи будівлі на Гончара і у Десятинському провулку. У ЮНЕСКО також були претензії до будівництва на Кловському узвозі, але українська делегація переконала, що ця будівля розташована не в буферній зоні, хоча і псує вигляд.

2.Прибрати з буферної зони надлишкову зовнішню рекламу.

Варіанти робіт з історичними будівлями:

Консервація — особлива операція, метою якої є забезпечення від подальших руйнувань чи пошкоджень об'єкта культурної спадщини. Консервація становить сукупність науково обґрунтованих заходів, які дозволяють захистити об'єкти культурної спадщини від подальших руйнувань і забезпечують збереження їхньої автентичності з мінімальним втручанням у їхній існуючий вигляд. Прикладом може бути римський Колізей та кругла Ковальська вежа в Кам'янець-Подільському (Додаток 11).

Реконструкція — загальний термін, яким описують будь-які дії з уже зведеною будівлею. Часто він використовується в контексті роботи з історичними спорудами. Наприклад, австралійський комітет Міжнародної ради зі збереження пам’яток та пам’яток (ICOMOS) реконструкцією називає повернення будівлі до попереднього стану з використанням нових матеріалів.

-Точна реконструкція — відтворення з використанням попередніх матеріалів та методів, наскільки це можливо;

-Змодельована реконструкція — неточне відтворення оригіналу через брак даних;

-Реплікативна реконструкція — реконструкція, яка є імітацією, а не інтерпретацією колишнього об’єкта;

-Дидактична реконструкція — відтворення, яке супроводжується археологічними розкопками та перетворенням їх на сучасні споруди;

-Експериментальне реплікування — створення нового об’єкта за старими техніками і з використанням старих матеріалів.

Реставрація – сукупність рятувальних, відновлювальних і консервативних засобів відносно творів мистецтва, що повертають об’єкт у початковий вигляд і форму. В Україні різниця між реставрацією та реконструкцією чітко

14

визначена – на об’єктах культурної спадщини, наприклад, можна проводити тільки реставрацію. Так, у Києві нещодавно відреставрували фасад Національного художнього музею. (Додаток 7)

Реновація – процес, при якому будівля не змінює своє функціональне призначення, але, крім капітального ремонту, отримує певні зміни у конструкцію. При цьому можуть бути додані прибудови, додаткові поверхи (або поверховість може бути зменшена) Приклад: завод Рошен в Києві

(Додаток 7)

Ревіталізація – це наповнення новими сенсами чогось, що втратило свій колишній стан і призначення. В архітектурі дослідники розуміють під ревіталізацією як відродження занедбаної будівлі, району або цілого міста. Прикладом може бути завод «Арсенал», функції якого змінили, але наскільки можливо зберегли зовнішній вигляд (Додаток 7)

Фасадизм – архітектурна та будівельна практика, коли фасад будівлі спроектований чи зведений окремо від іншої частини будівлі. Частіше термін означає практику, коли зберігається лише фасад старої будівлі, а поза ним зводиться нова. Причини використання фасадизму можуть бути естетичними або історичними. Він може бути використаний, коли будівля стає аварійною та непридатною для використання, проте її фасад є цінним для збереження історично-архітектурного вигляду місцевості. (Додаток 7)

Пристосування – комплекс дій, проведених для створення умов сучасного використання пам'ятника без нанесення збитку його історико-художньої цінності і схоронності. Прикладом можуть бути кав’ярні в історичному центрі міста Львів.

15

Висновок

Софійський собор можна розцінювати як цікавий приклад збереження історичної будівлі. Адже ми бачимо і те, що вдалось зберегти від першого вигляду, і водночас приклад козацького бароко. Якщо б ми мали зараз те, що мали реставратори у 17 столітті, пам’ятку б «законсервували». Проте, оскільки єдиною можливістю зберегти собор була відбудова, зараз Україна і ЮНЕСКО має таку цікаву пам’ятку – симбіоз.

Сучасний стан історичної та культурної архітектурної спадщини не задовільний. Більшість будівель занедбана, знаходиться в аварійному стані, потребує догляду та відновлення. Збереження історичних пам’яток та гігієни історичного ареолу – шлях цивілізованих країн.

Україна поступово приходить до розуміння важливості збереження історичної спадщини. Проте сучасний стан документації та офіційних реєстрів пам’яток потребує корекцій. Існуючий Департамент охорони культурної спадщини КМДА не має у вільному доступі перелік пам’яток на відміну від Львівської міської ради, у якої список пам’яток доступний на офіційному сайті. Також великою проблемою є корупція та самоуправство деяких забудовників.

У нинішній момент збереження історичних пам’яток архітектури все ще здійснюється переважно силами громадськості, приватної ініціативи та меценатства. Ними забезпечуються нагляди за пам’ятками та попередження незаконного зносу, фотофіксація об’єктів, організація мітингів і подання петицій на присвоєння охоронного статусу.

Нове будівництво в історичному ареалі чи поруч з ним вимагає певних обмежень у поверховості, кольоровій гамі, вирішень фасадів, щоб будівля акуратно вписувалась у середовище.

16

ДОДАТКИ

Додаток 1. Історико-архітектурний опорний план Києва

17

Додаток 2. Історико-містобудівний опорний план Києва

18

Додаток 3. Історичні об’єкти різного значення на території міста Київ Схема підготовлена «Мапою реновації» https://renovationmap.org/

Додаток 4. Приклад дисгармонійної забудови Dimond Hill (вулиця Івана Мазепи, 11б) та ЖК на Грушевського 9а

Фото Євген Нікіфоров, спеціально для Bird in Fligh https://birdinflight.com/

19

Додаток 5. ЖК Tetris Hall на фоні історичної забудови Фото: Апостроф / Роман Пєтушков

Додаток 6. Графік загального потенціалу нерухомої культурної спадщини за областями

20