Добавил:
Студент архфака КНУБА (КИСИ) 2019-2023 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

кімната відпочинку

.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.04.2022
Размер:
5.82 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Пояснювальна записка

з предмету

Теорія архітектури та архітектурного проектування

до теми

Аналітична частина до клаузури

кімнати відпочинку в деревообробному цеху

вик.: ст.гр. АРХ-34Б

Руденко О. Р.

кер.: Житкова Н. Ю.

доцент

Київ 2021

ЗМІСТ

І Основні аналоги……………………………………………………………...….3

ІІ Основна інформація щодо зон релаксації…………………………………….5

ІІІ Клаузура………………………………………………………………………..6

Джерела інформації……………………………………………………………….8

І Основні аналоги

------- Приклад оформлення клаузури -------

------- Існуючі приклади інтер'єрів -------

ІІ Основна інформація щодо зон релаксації

«Для плідної праці необхідний плідний відпочинок». Розуміючи це наймачами обладнують кімнати відпочинку. Важливо враховувати характер виробництва, санітарно-побутові приміщення (гардеробні, умивальні, туалети, душові, кімнати особистої гігієни, приміщення для прийому їжі, обігріву, відпочинку, обробки, зберігання та видачі засобів індивідуального захисту та ін.), оснащення необхідними пристроями та засобами, забеспечення питною водою.

Зони релаксації можна розмістити закритими і відкритими.

Закриті – повністю відокремлені від виробничого середовища Відкриті – відокремлені фізично , але завдяки застосуванню світлопрозорих огороджуючих конструкцій, візульно все ще поєднані.

Стаціонарно виділені блоки слід розміщувати в зоні допоміжних приміщень (на межі цехів, або біля зовнішніх огороджуючих конструкцій). Можна також їх розміщувати консольно винесенеми в верхній зоні вертикального планування по осі магістральних проїздів (якщо це дозволяє висота виробничого приміщення) і поєднувати з робочою поверхнею підлоги цеху зручними вертикальними комунікаціями.

Блоки релаксації можна винесити зовні виробничого корпусу у вигляді еркерів, терас (відкритих та закритих осклінням), капсул, що вдосконалюють пластику фасадів та утворюють комфортні умови на виробництві. Напівзакриті капсули можна розміщувати безпосередньо у виробничому середовищі, якщо воно не має відкрито негативних властивостей таких як: підвищений акустичний тиск , відносна вологість, високий температурний режим > 25 C ), пил, - тощо.

ІІІ Клаузура

Формат клаузури: А3

Складові клаузури:

  1. Плану виробничого цеху (м.1:400)

  2. План зони відпочинку (м.1:100 )

  3. Розгортки (м.1:100 / 1:50)

  4. Аксонометрія (м.1:100 / 1:50)

  5. Деталі (м.1:50 / 1:25)

В початковому проекті цеху не було передбачено зони релаксації, тому роздягальні було зсунуто разом, і на місці дальної обладнано зону відпочинку.

За основу організації зони релаксації було взято стиль «Скандинавський». Його основними рисами є:

  • Еко-френдлі (наявність розлин, використання природних матеріалів)

  • Нейтральна кольорова гама (приглушені, пастельні відтінки стін. Це можуть бути однотонні паперові та тканинні шпалери, акрилова або водоемульсійна фарба.)

  • Відчуття домашнього тепла та комфорту (інтер'єр прикрашають сувенірами та виробами з масиву дерева, живими рослинами горщиках, букетами квітів. Наявність диванів та крісел, зручних журнальних столиків створює обстановку, що сприяє розслабленню, комфортному відпочинку.)

  • Просторні та світлі приміщення

  • Лаконічність і практичність

Добір деяких матеріалів та предметів мебелі

Назва

Приклад

1

Диван

2

Лавка

3

Предмет декору

4

Підлога

5

Стіни

Так як це деревообробний цех, під час виробництва в цеху людина втомлюється через високий рівень шуму, наявності пилу і сильних запахів тощо. Тож вважаю за потрібне, щоб у кімнаті відпочинку була гарна звукоізоляція і можливість виходу на внутрішній двір. Простота оформлення, природне освітлення, та нейтральна кольорова гама створюють необхідні умови для релаксу.

Також, через відсутність окремої їдальні в приміщенні,в кімнаті відпочинку бажано передбачати торгівельні автомати з їжею та напоями, зону кухні з мікрохвильовкою, холодильником, раковиною.

Територіальне розташування: Вона знаходиться між роздягальнями та безпосереднім цехом. Таке розміщення не заважає технологічним процесам та забезпечує доступність до кімнати працівникам.

Джерела інформації

  1. Лекції до курсу теорії архітектури 3 курс (лектор. Житкова Н.Ю.)

  2. https://mebel169.ru/interiors/

  3. http://ck.ck.ua/dizajn-i-oformlenie-komnaty-otdyha-v-ofise/

  4. https://neg.by/novosti/otkrytj/kak-oborudovat-komnatu-otdyha-dlyasotrudnikov