Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

онд конструктор ГОТОВО

.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
16.11 Кб
Скачать

Дослідницька група:

1.Крамаренко Анастасія

2.Гостренко Олексій

3. Костоглод Анастасія

Тема: Становлення України як самостійної держави з часів Київської Русі до сьогодення

Історіографія проблеми розділена і систематизована за методом проблемного аналізу. Серед аспектів досліджуваної проблеми на перший план виходять: 1) дипломатичні відносини часів Київської Русі, 2) зовнішня політика Галицько — Волинскього князівства, 3) здобутки дипломатії Запорізької Січі та Гетьманщини, 4) становлення України у незалежність.

 

В першій групі робіт можна виділити дослідження В. Матвієнка, І В. Денисенка, А. Камінської, А. Настюка, в яких розглянута суспільно-політична історія та діячі України під час Київської Русі.

 Особливе місце серед робот, присвячених досліджуваній проблемі, належить статті А. Настюка. В цій праці представлено вплив князівської влади на розвиток дипломатичних відносин Київської Русі, зроблена спроба згрупувати знання про співпрацю Київської Русі з іншими сильними державами. Найцікавішим аспектом роботи А. Настюка є союзи які закріплювалися через династичні шлюбні відносини .

 

Проблему зовнішньої політики Галицько-Волинскього князівства відображено в працях таких науковців, як В. Головченко, М. Волощук. Питання історії дипломатії у Галицький період були представлені цими дослідниками переважно в контексті перемовин Данила Галицького і Романа Мстиславича з Угорщиною.

 

Проблема здобутків дипломатії Запорізької Січі та Гетьманщини частково висвітлені у працях Ф. Туранли, В. Сергійчук, Н. Медвідь, О. Харченко. Ці науковці дійшли висновку, що дипломатична документація Гетьманщини представлана у вигляді системі яка ще перебуває на етапі становлення.

 

У дослідженнях А. Зленка, С. Віднянського, О. Бондика присвячених становленню України у період незалежності, містяться висновки про незалежність яка стала для української дипломатії періодом випробування які відчуваємо і сьогодні.

 

Комплексний аналіз історіографії проблеми становлення України в період з Київської Русі до сьогодення свідчить про те, що боротьба за незалежність відбувалось ще у час Київської держави. Однак кількість праць, присвячених становленню України як самостійної держави, обмежена. Головним недоліком досліджень багатьох науковців слід вважати акцентування притаманних тому чи іншому часу ідеолого-політичних настроїв, що часто спотворює об’єктивність аналізу.