Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат1 готов археолог експедиц зну.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.05.2022
Размер:
39.48 Кб
Скачать
  1. Сезон 2019р 32-га археологічна експедиція зну.

26 вересня у Запорізькому національному університеті відбулася офіційна презентація результатів цьогорічної археологічної експедиції представників історичного факультету на Мамаю гору. про унікальні знахідки 32-го археологічного сезону, до якого традиційно залучаються студенти, випускники та викладачі історичного факультету. Однією з найважливіших знахідок українського археологічного сезону 2019 року та найяскравішою знахідкою гори Мамая за понад 30 років досліджень став скіфський акінак, покритий жовтим металом. З одного боку він прикрашений емальованими вставками, а з іншого візерунок виконаний у вигляді грона. Цю техніку використовували грецькі майстри, тому археологи вважають, що її виготовляли грецькі ювеліри на замовлення скіфів. Повний аналог цього меча знайдено в 1899 році в Сумській області.

Під час заходу представники Археологічної лабораторії продемонстрували унікальні артефакти з пограбованого поховання скіфського воїна, а учасники мали унікальну можливість побачити знахідки перед тим, як потрапити до Кам’янка-Дніпровського історико-археологічного музею, який є перлиною України та Запорізька область. зрештою, існує багато археологічних пам’яток, доступних для широкої публіки та для всіх, хто цікавиться археологічним туризмом.

Завідувач лабораторії археологічних досліджень ЗНУ, кандидат історичних наук, доцент Геннадій Тощев зазначив, що сезон розкопок на Мамаєвій горі був дуже вдалим з кількох причин. Зокрема цього року в експедиції взяли участь школярі, студенти, місцеві жителі Кам’янка-Дніпровського району та волонтери з різних міст України. Археологічні роботи проводилися за допомогою техніки – бульдозера, яким знімали верхній шар землі, а також безпосередньо вручну. В ході експедиції, розпочатої в 1988 році, було обстежено близько 800 поховань, багато з яких виявлено в пошкодженому стані. Представлені дослідження 727 археологічних комплексів стосуються епох неоліту та енеоліту, катакомбної культури. Тут знайдено половецькі поховання, нагаївські поховання з монетами та прикрасами. Учасникам археологічної експедиції вдалося знайти на Мамай горі найдавніше поховання, яке датується другою половиною VI - першою третиною V століття до нашої ери.

Цього року, археологами було досліджено 26 комплексів, в яких було виявлено 11 скіфських й 11 ногайських поховань. При цьому, половина скіфських поховань – не пошкоджені. Також знайшли різноманітний інвентар, серед якого – зброя, наконечники стріл, побутові речі, зернотерка, різні прикраси (підвіски, намисто із склопасти), кераміка, а також монети, які свідчать про політичні, торгові і культурні зв’язки з Кримським ханством та іншими культурними центрами. Також за допомогою допомогою досліжень цих комплексів вдалось дізнатись про вподобання скіфів і характер їх господарства. Ще було знайдено подвійне поховання жінки з немовлям і маленькою твариною, що свідчить про відходження від загальноприйнятих норм. Учасники археологічних розкопок змогли знайти в скіфському похованні людський скелет і в польових умовах зібрати в єдине ціле уламки давньої амфори грецького виробництва. Для України ця знахідка є дуже рідкісною бо тут здебільшого гостродонні експонати зазвичай такі амфори виявляють на теріторії Греції. Цей комплекс датується VI століттям (всі інші попередньо досліджені – IV і V століттям), тому археологи стверджують, що цей комплекс дозволяє припускати, що скіфські захоронення є більш давніми на століття або півтора.

Найяскравіше знайшли у кургані з двома захороненнями, дослідження тривали 3 дні. Тут були знайдені колчаний набір наконечників стріл, акінак, вкритий жовтим металом, який був прикріплений до поясу маленькими цвяхами з жовтого металу, кістяні застібки для кінської збруї, сережка.. Крім того, у непограбованій ямі була знайдена справжня сенсація. Скелет молодого хлопця, що лежав на спині. За дві з половиною тисячі років мародер, розкрадач могил не торкнувся цієї могили. Юнак був вершником, а ще франтом і полюбляв прикраси. Про це і не тільки розповіли численні й часом абсолютно неймовірні артефакти, знайдені при дослідження цього поховання, зокрема прикраси. Досліджене поховання знаходилось поруч з іншим, значно більшим за розмірами. Останнє було розграбовано вщент, знайдено лише одне вістря стріли та уламки кісток. Похована людина похилого віку. Не виключно, що поховання юнака 18-20 років могло належати зброєносцю.

Соседние файлы в предмете Археология