Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Індивідуальна робота Казеозна пневмонія Кіріченко О. О. 8408

.pdf
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
579.26 Кб
Скачать

Казеозна пневмонія

Підготувала студентка 4 курсу Медичного факультету №4 групи 8408 Кіріченко Олена Олександрівна

МКХ-10 А15.- А16.- Туберкульоз легень (ТБЛ) (із

факультативним зазначенням форми ураження):

А15.- А16.- Казеозна пневмонія

Казеозна пневмонія — це гостра специфічна пневмонія, яка характеризується швидко наростаючими казеознонекротичними змінами, причому специфічні зміни займають об’єм однієї долі чи більше, та тяжким перебігом, нерідко швидко прогресуючим, що призводить до летального наслідку.

Казеозна пневмонія є клінічною рентгенологічною формою інфільтративного, дисемінованого туберкульозу(ТБ) або ускладненням гостро прогресуючого фібрознокавернозного ТБ. Також може розвиватися як самостійне захворювання при екзогенній суперінфекції.

Прогресування казеозної пневмонії

Протікання казеозної пневмонії часто ускладнюється вторинною неспецифічною патогенною флорою, легеневою кровотечею, спонтанним пневмотораксом.

Клінічна картина захворювання характеризується тяжким синдромом інтоксикації та вираженими бронхолегеневими проявами, дихальною недостатністю, глибоким порушенням всіх функціональних систем гомеостазу, а також швидким прогресуванням та нерідко летально закінчується.

В патогенезі казеозної пневмонії вирішальну роль має вихідний імунодефіцит, розвитку якого сприяють тяжкі супутні захворювання (ВІЛ-інфекція, діабет, наркотична залежність, алкоголізм і тд.), психічний стрес, недостатність харчування і тд.

На

противагу

розвитку

інфільтративного туберкульозу, який протікає переважанням продуктивної або ексудативної запальної реакції, запальний процес при казеозній пневмонії завжди йде з переважанням сирнистого некрозу (казеозу), який розвивається дуже швидко і супроводжується руйнуванням легеневої паренхіми та інших структур, що потрапляють в зони некрозу. Утворюються великі часточкові і дольові поразки з вкрай слабкою запальної реакцією навколишніх тканин.

Утворюються великі часточкові і дольові поразки з вкрай слабкою запальної реакцією навколишніх тканин.

Наростання казеозного некрозу нерідко супроводжується секвестрацією некротизованих ділянок легені. Утворюються секвестральні порожнини неправильної форми з нерівними і нечітко контурованими краями або гнійним розм'якшенням казеозних мас і кавернами різноманітної величини - від дрібних розмірів до гігантських; формується «зруйнована легеня». В процес обов'язково залучаються вісцеральний і парієтальний листки плеври з формуванням плевральних казеозних нашарувань.

При казеозній пневмонії поряд з розвитком сирнистого некрозу є системне ураження мікроциркуляторного русла продуктивного характеру з боку кровоносної та лімфатичної системи легких і інших органів, а також тромбогеморагічні зміни, що ведуть до ішемії і швидкого розвитку параспецифічних токсико-алергічних реакцій. Розвивається синдром системної запальної реакції, або сепсису, що в клініці проявляється інфекційно-токсичним шоком.

Загоєння казеозної пневмонії проблематичне і можливетільки при хірургічному видаленні уражених ділянок легені.

Рентгенологічна картина

Казеозна пневмонія, як правило, вражає цілу частку або цілу легеню. Відзначаються зміщення органів середостіння

вуражену сторону, звуження міжреберних проміжків і високе стояння купола діафрагми на тій же стороні, що

взначній мірі обумовлено апневматозом і гіповентиляцією.

Рентгенологічна картина

Істотною рентгенологічною ознакою казеозної пневмонії є наявність множинних деструкцій легеневої тканини або великих і гігантських каверн (більше 4 см в діаметрі), а також наявність вогнищ бронхогенного обсіменіння в нижніх відділах на стороні поразки та іншій легені