Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіріченко ІХ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
50.25 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ О. О. БОГОМОЛЬЦЯ

Кафедра акушерства та гінекології № 2

Зав. кафедрою: проф. О. П. Гнатко

Керівник групи: Скурятіна Н. Т.

ІСТОРІЯ ХВОРОБИ

хвора Григоренко Галина Петрівна

вік 30 років

Клінічний діагноз:

Основне захворювання: Проста серозна кіста правого яєчника

Ускладнення основного захворювання:

Супутні захворювання:

Куратор: Кіріченко Олена Олександрівна

факультет: Медичний № 4

курс, семестр: 4 курс, VII семестр

групи: 8408

2021-2022 Навчальний рік і. Паспортна частина

Прізвище, ім'я, по-батькові. Григоренко Галина Петрівна

Вік. 30 років

Національність. Українка

Професія і місце роботи. начальник відділу контрольно-вимірювальних пристроїв, ПАТ "Київський маргариновий завод"

Адреса. м. Київ, проспект Науки, 58, кв. 16

Час прибуття до клініки. 6.12.2021 11:20

Діагноз закладу, що направив. Кіста правого яєчника

Іі. Скарги при поступленні

Хвора скаржиться на постійний ниючий біль середньої інтенсивності, який знаходиться за лобком та іррадіює в поперек, дискомфорт під час статевого акту, нудоту, загальну слабкість, нерясні менструальні виділення.

Ііі. Анамнез захворювання

Пацієнтка вважає, що захворіла два роки тому, коли менструації стали незначними. 30.11.2021 з’явилися симптоми: біль за лобком, що іррадіює в поперек та загальна слабкість. Прийняла 2 таблетки препарату "Но-шпа" для усунення болю. Ефект був позитивним. 5.12, після погіршення симптомів та приєднання дискомфорту під час статевого акту та нудоти, вирішила звернутися до лікаря-гінеколога, після чого була госпіталізована, з метою проведення хірургічного втручання.

Іv. Anamnesis vitae (анамнез життя)

Народилася в місті Київ, другою з трьох дітей. Росла і розвивалась відповідно віку. З перенесених в дитинстві захворювань відмічає вітряну віспу ( у 6-річному віці). В 10 років зламала ліктьову та променеву кістки на правій руці, перелом вдало зрісся, до порушень в рості і розвитку травма не призвела. Випадки хвороби Боткіна, туберкульозу, венеричних захворювань у себе та в сім’ї хвора заперечує.

Не курить. Алкоголь вживає рідко. Не вживає наркотики. Має вищу освіту. На роботу влаштувалася в 22 роки. З шкідливостей на роботі відмічає, що робота сидяча, стресова. Заміжня, має здорову дитину-дочку(5 років).Побутові умови задовільні. Наявність алергій, зокрема на лікарські засоби заперечує.

Менструації з 13 років, встановились за 3 місяці, кожні 28 днів, регулярні, болючі, незначні, кількість менструальних виділень збільшилась після початку статевого життя. Остання менструація почалась 11.11.2021, була болючою з мізерними виділеннями.

Статеве життя з 18 років. До появи захворювання болей під час статевого акту не було, виділення прозорі, без запаху, зазнавала задоволення.. Перебуває у шлюбі, користується бар’єрною контрацепцією.

Перша вагітність в 20 років, закінчилась штучним абортом, без ускладнень. Друга вагітність в 25, перебігала без ускладнень, закінчилась фізіологічними пологами.

Виділення незначні, прозорі, не супроводжуються свербежем чи болем.

V. Об’єктивний статус

1. Загальний стан

Загальний стан хворої середньої тяжкості, свідомість ясна, положення в ліжку активне.

Вага 75 кг, зріст 170 см. Нормостенік. Температура 37˚.

Шкіра бліда, еластична, помірно волога, тургор не змінений. Висипи, рубці, пігментації, крововиливи, ущільнення, набряки відсутні. Волосся чисте густе, пігментоване. Оволосіня за жіночим типом. Нігті округлої форми, рожеві. Чутливість шкірних покривів збережена.

Видимі слизові оболонки рожеві, вологі; висипи, пігментації відсутні.

Шкірно-підшкірна клітковина , розподілена рівномірно, ступінь її розвитку помірно збільшений. Товщина підшкірножирового прошарку на рівні пупка 2,5 см, під кутом лопатки- 2 см, по краях від грудини-1 см, посередині внутрішньо-задньої поверхні плеча- 2 см, по середині внутрішньо-задньої поверхні стегна- 2 см, пружної консистенції.

Молочні залози м’які, без ущільнень.

Лімфатичні вузли не пальпуються, шкіра над ними не змінена. Безболісні.

Опорно-рухова система. Мускулатура середнього ступеню розвитку. Тонус м’язів збережений. М’язи розвинені симетрично.

Форма тазу широка. Деформацій тазу не виявлено.

Деформації кінцівок відсутні.

Кістки при пальпації: щільні, гладкі, болючість відсутня, деформації і дефекти відсутні.

При перкусії болючість відсутня.

При огляді конфігурація суглобів та шкіра над ними не змінена.

Дихальна система. Зів та мигдалики мають рожевий колір, виразок , пошкоджень не виявлено. Мигдалики не збільшені , блідо-рожевого кольору.

Перкусія : над усією поверхнею легень визначається ясний легеневий звук. Межі легень відповідають віковій нормі.

Аускультативно над всією поверхнею вислуховується везикулярне дихання. Додаткових дихальних шумів не виявлено.

Серцево-судинна система. Серцевий горб не визначається. Верхівковий поштовх – 2х2 см, на 2 см латеральніше лівої середньоключичної лінії, помірної сили і резистентності. Права межа відносної тупості серця – по правій парастернальній лінії, верхня – в ІІ міжребер`ї зліва по лівій середньоключичній лінії, ліва межа – в V міжребер`ї, на 3 см латеральніше лівої середньоключичної лінії.

Артеріальний тиск 120/80

Аускультація серця: І і ІІ тони звучні, ритмічні, шуми не вислуховуються. ЧСС – 76. Набухання, пульсації шийних вен немає. Варикозу поверхневих вен нижніх кінцівок не відмічається.

Травна система. Симптоми Щоткіна-Блюмберга і Менделя негативні. Сигмоподібна кишка пальпується як еластичний тяж з гладенькою поверхнею діаметром 3 см.

Печінка не виступає з-за краю реберної дуги. При пальпації не болюча. Консистенція м`яко-еластична. Поверхня гладенька. Передній край гострий, рівний. Пульсація відсутня.

Пальпація в точці проекції жовчного міхура безболісна. Симптоми Кера, Мерфі, Мюссі, Образцова негативні.

Зони проекції підшлункової залози не болючі при пальпації. Симптоми Шоффара і Мейо-Робсона негативні.

Селезінка не виступає з-за краю реберної дуги.

Стул 1-2 раз на добу, оформлений, м’якої консистенції, без домішок крові та слизу.

Нервова система. Хвора орієнтована в просторі і часі. Настрій і поведінка адекватні. Увага і пам'ять не порушені. Спостерігається незначна млявість та пітливість. Сон 6-8 годин, глибокий. Реакція на запитання адекватна. Мова виразна, правильна. Висловлюється чітко.

Органи чуття. Зір наявний, показник в нормі. Очні щілини симетричні, патології зору не спостерігаються. Величина зіниць однакова, реакція їх на світло – фізіологічна.

Рогівковий і кон’юктивальний рефлекси збережені.

Слух наявний, показник в нормі. Патологія органів слуху – відсутня.

Сечовивідна система. Симптом Пастернацького негативний з обох сторін. Больових точок за ходом сечоводів немає. Пальпація надлобкової ділянки безболісна, сечовий міхур не визначається. Дизуричних явищ не спостерігається.

Ендокринна система. Скарг немає. Цукровим діабетом та іншими ендокринними захворюваннями не страждала. При пальпації щитовидної залози долі і її перешийок звичайної форми, конфігурації, в розмірах не збільшені, безболісні, м’якої тістоподібної консистенції, з гладкою поверхнею. Вторинні статеві ознаки за жіночим типом.

2. ОГЛЯД СТАТЕВИХ ОРГАНІВ

Оволосіння за жіночим типом. Зовнішні статеві органи розвинуті правильно, без видимих патологічних змін. Великі присінкові залози не пальпуються, рубців і деформацій немає. Отвір сечівника не набряклий, без патологічних змін.

3. ОБСТЕЖЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДЗЕРКАЛ

Слизова піхви чиста, рожева, без порушень. Шийка матки не змінена, зовнішіній зів щілиноподібний, закритий. Виділення слизові, мізерні, без запаху.

4. ПІХВОВЕ ОБСТЕЖЕННЯ

Вхід в піхву широкий, без рубців та звужень, стінки піхви без патологічних змін.

Шийка матки не змінена, нормальної щільності, циліндричної форми, зовнішіній зів щілиноподібний, закритий. Інфільтрати у паравагінальній клітковині відсутні.

5. БІМАНУАЛЬНЕ (ПІХВО-ЧЕРЕВНОСТІНКОВЕ ОБСТЕЖЕННЯ)

Матка в anteflexio, нормальної величини і форми, щільно-еластичної консистенції, обмежено рухлива, неболюча, з рівною поверхнею.

Придатки зліва: без особливостей

Придатки справа: пальпується новоутворення з щільною консистенцією, діаметром 8 см, туго-еластичної консистенції збоку і позаду від матки.

Склепіння не нависають, глибокі, вільні. Рухи шийкою неболючі.

Параметрії неінфільтровані, рубці відсутні.