Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

СЄКС тести(сукупність єдиних класних сукупностей)

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
6 Mб
Скачать

почервонiння, мигдалики збiльшенi, язик малиново-червоний. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Скарлатина

B.Аденовiрусна iнфекцiя

C.Дифтерiя зiва

D.Кiр

E.Стрептококова ангiна

47.У хворих iз синдромом набутого iмунодефiциту (СНIД) рiзко знижується iмунологiчна реактивнiсть, що проявляється розвитком хронiчних запальних процесiв, iнфекцiйних захворювань, пухлинного росту. Клiтини якого типу ушкоджує ВIЛ-iнфекцiя, внаслiдок чого знижується iмунний захист?

A.Т4-хелпери

B.Природнi кiлери (NK)

C.Т-супресори

D.Т8-ефектори

E.В-лiмфоцити

48.На дослiдження в бактерiологiчну лабораторiю було вiдправлено випорожнення хворої дитини грудного вiку, з яких видiлена культура ентеропатогенних кишкових паличок О55К59. На основi яких критерiїв видiлена культура вiднесена до ЕПКПО55?

A.Антигеннi властивостi

B.Морфологiчнi ознаки

C.Культуральнi ознаки

D.Бiохiмiчнi властивостi

E.Визначення фаговару

49.У чоловiка 36-ти рокiв пiсля перенесеної стрептококової iнфекцiї дiагностовано гострий гломерулонефрит. Найбiльш iмовiрно, що ураження базальної мембрани ниркових тiлець виникає внаслiдок алергiчної реакцiї такого типу:

A.Iмунокомплексна

B.Анафiлактична

C.Цитотоксична

D.Сповiльнена

E.Стимулююча

50.До iнфекцiйної лiкарнi доставлено лiтнього чоловiка, безпритульного. Скарги на високу температуру, запаморочення, висип на шкiрi. Враховуючи, що хворий страждає також на педикульоз, лiкар запiдозрив висипний тиф. Який метод дiагностики найдоцiльнiше використати для пiдтвердження дiагнозу?

A. Серологiчний

B.Бактерiологiчний

C.Вiрусологiчний

D.Мiкроскопiчний

E.Алергологiчний

51.Дитинi 14-ти рокiв поставили дiагноз: бруцельоз. В контактi з хворими тваринами вона не була. Як дитина могла заразитись?

A.Через сире молоко

B.Через немитi овочi i фрукти

C.Через воду

D.Через бруднi руки

E.Пiд час iн’єкцiї

52.Фiльтрат бульйонної культури збудникiв газової анаеробної iнфекцiї розлили по пробiрках, додали видовi антитоксичнi сироватки, витримали впродовж 40 хвилин при кiмнатнiй температурi. Для визначення виду анаероба тепер необхiдно:

A.Ввести тваринам вмiст пробiрок

B.Додати у пробiрки аглютинуючу дiагностичну сироватку

C.Вмiст пробiрок посiяти на щiльнi поживнi середовища

D.Додати у пробiрки преципiтуючу дiагностичну сироватку

E.Додати у пробiрки еритроцитарний дiагностикум

53.Пацiєнт доставлений в iнфекцiйне вiддiлення з попереднiм дiагнозом ботулiзм. У бактерiологiчнiй лабораторiї провели одну з iмунних реакцiй на вмiст ботулiнiчного токсину в дослiджуваному матерiалi. Як називається ця реакцiя?

A.Нейтралiзацiї

B.Аглютинацiї

C.Зв’язування комплементу

D.Iммобiлiзацiї

E.Подвiйної iмунної дифузiї

54.При оглядi дiвчинки 5-ти рокiв лiкар помiтив на мигдаликах сiрувату плiвку. Мiкроскопiя мазкiв, пофарбованих за Нейссером показала наявнiсть коринебактерiй дифтерiї. Яка морфологiчна особливiсть була найбiльш суттєвою для встановлення виду збудника?

A.Полярно розташованi гранули волютину

B.Локалiзацiя збудника всерединi макрофагiв

C.Наявнiсть спор, дiаметр яких перевищує дiаметр клiтини

D.Розташування клiтин збудника у виглядi штахетника

E.Наявнiсть капсули

55.При пiдозрi на туберкульоз хворiй дитинi зробили пробу Манту. Через 24 години у мiсцi введення алергену з’явились припухлiсть, гiперемiя

i болiснiсть. Якi основнi компоненти визначають цю реакцiю органiзму?

A.Мононуклеари, Т-лiмфоцити i лiмфокiни

B.Гранулоцити, Т-лiмфоцити i IgG

C.Плазматичнi клiтини, Т-лiмфоцити i лiмфокiни

D.В-лiмфоцити, IgМ

E.Макрофаги, В-лiмфоцити i моноцити

56.У чоловiка 43-х рокiв, що помер у хiрургiчному вiддiленнi при явищах розлитого гнiйного перитонiту, на розтинi у дистальному вiддiлi тонкого кишечника виявленi пейєровi бляшки, що виступають у просвiт, поверхня деяких з них вкрита струпом, коричнево-зеленуватого кольору, у центрi деяких бляшок наявнi глибокi дефекти, що сягають серозного шару. Для якого захворювання характернi змiни, виявленi у тонкому кишечнику?

A.Черевний тиф

B.Дизентерiя

C.Туберкульоз кишечника

D.Хвороба Крона

E.Стафiлококовий ентерит

57.У хворого спостерiгаються бiль голови , висока температура, озноб, кашель. З харкотиння видiлили палички овоїдної форми з бiполярним забарвленням, грамнегативнi, у мазку з бульйонної культури розташованi ланцюжками, на агарi утворюються колонiї R-форми. Це характерне для збудника такого захворювання:

A.Чума

B.Туберкульоз

C.Дифтерiя

D.Стрептококова ангіна

E.Менiнгококовий назофарингiт

58.До лiкарнi потрапили пацiєнти зi скаргами: слабкiсть, болi в кишечнику, розлади травлення. Пiсля дослiдження фекалiй були виявленi кулястi цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростiшого характернi такi цисти?

A.Амеба дизентерiйна

B.Амеба кишкова

C.Балантидiй

D.Амеба ротова

E.Кишкова трихомонада

59.Для серодiагностики черевного тифу ставлять реакцiю, при якiй до рiзних розведень сироватки хворого добавляють дiагностикуми трьох

видiв мiкроорганiзмiв i результат якої оцiнюють за наявностi осаду iз склеєних бактерiй. Ця реакцiя вiдома пiд назвою:

A.Вiдаля

B.Борде-Жангу

C.Вассермана

D.Райта

E.Асколi

60.При бактерiологiчному дослiдженнi гною з пiсляоперацiйної рани видiленi мiкроорганiзми, якi дали рiст на цукровокров’яному агарi через 7-10 днiв в анаеробних умовах: колонiї S-форми, блискучi, чорного кольору з неприємним запахом. При мiкроскопiї виявленi полiморфнi грамнегативнi палички. Якi мiкроорганiзми могли викликати цей нагнiйний процес?

A.Бактероїди

B.Клостридiї

C.Фузобактерiї

D.Велонели

E.Кишкова паличка

61.З калу та блювотних мас вiд хворого з пiдозрою на холеру були видiленi культури вiбрiонiв. Проведення якої реакцiї дозволить визначити вид мiкроба, що викликав це захворювання?

A.Аглютинацiї з сироватками, що мiстять О-антитiла

B.Аглютинацiї з сироватками, що мiстять Н-антитiла

C.Пасивної гемаглютинацiї з еритроци-тарним антигенним

дiагностикумом

D.Аглютинацiї Вiдаля

E.Преципiтацiї

62.У дитини на слизовiй оболонцi щiк та язика виявленi бiлуватi плями, якi нагадують молоко, що скипiлося. У виготовлених препаратах-мазках знайденi грампозитивнi овальнi дрiжджоподiбнi клiтини. Якi це збудники?

A.Гриби роду Кандiда

B.Стафiлококи

C.Дифтерiйна паличка

D.Актиномiцети

E.Фузобактерiї

63.Встановлено ураження ВIЛ Т- лiмфоцитiв. При цьому фермент вiрусу зворотня транскриптаза (РНК-залежна ДНК-полiмераза) каталiзує синтез:

A.ДНК на матрицi вiрусної i-РНК

B.Вiрусної i-РНК на матрицi ДНК

C.ДНК на вiруснiй р-РНК

D.Вiрусної РНК на матрицi ДНК

E.i-РНК на матрицi вiрусного білку

64.У дитячому вiддiленнi iнфекцiйної клiнiки хлопчику поставлено дiагноз ”дифтерiя”. Який препарат потрiбно ввести хворому в першу чергу?

A.Протидифтерiйна антитоксична сироватка

B.Дифтерiйний анатоксин

C.АКДП

D.АДП

E.ТАВte

65.Лiкування туберкульозу здiйснюється за допомогою комбiнованої хiмiотерапiї, що поєднує речовини рiзного механiзму дiї. Який з протитуберкульозних засобiв пригнiчує транскрипцiю ДНК в РНК мiкобактерiй?

A.Рифампiцин

B.Iзонiазид

C.Стрептомiцин

D.Етiонамiд

E.ПАСК

66.Дитина 7-ми рокiв поступила в iнфекцiйне вiддiлення зi скаргами на рiзкий бiль у горлi, утруднення пiд час ковтання, пiдвищення температури тiла до 39oC, набряк шиї. Об’єктивно: мигдалики збiльшенi, їх слизова оболонка повнокровна, вкрита великою кiлькiстю плiвок бiлувато-жовтого кольору, якi щiльно прилягають до слизової оболонки. При спробi зняти плiвку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має мiсце?

A.Дифтеритичне

B.Гнiйне

C.Серозне

D.Крупозне

E.Геморагiчне

67.У людини пiд дiєю мутагенного фактору з’явилась велика кiлькiсть мутантних клiтин. Але бiльшiсть з них були розпiзнанi i знищенi клiтинами:

A.Т-лiмфоцитами кiлерами

B.Плазмобластами

C.Т-лiмфоцитами суп ресорами

D.В-лiмфоцитами

E.Стовбуровим

68.У хворого з флегмоною передплiччя при мiкробiологiчному аналiзi ексудату в зонi запалення визначена присутнiсть стрептококiв. Якi клiтини будуть переважати в ексудатi?

A.Нейтрофiльнi гранулоцити

B.Еозинофiльнi гранулоцити

C.Лiмфоцити

D.Базофiльнi гранулоцити

E.Моноцити

69.В бактерiологiчну лабораторiю поступив дослiджуваний матерiал (промивнi води, в’ялена риба домашнього приготування), взятий у хворого з пiдозрою на ботулiзм. На яке поживне середовище слiд зробити первинний посiв матерiалу?

A.Середовище Кiтта-Тароццi

B.Цукрово-кров’яний агар

C.Цукровий м’ясо-пептонний агар

D.Цукровий м’ясо-пептонний бульйон

E.Сироватковий агар

70.У бактерiй встановлений процес кон’югацiї, при якому мiж бактерiями утворюється цитоплазматичний мiсток, по якому з клiтини-донора до клiтинирецiпiєнта надходять плазмiди i фрагменти молекули ДНК. Яке значення цього процесу?

A.Забезпечує обмiн генетичного матерiалу

B.Забезпечує обмiн речовинами мiж клiтинами

C.Сприяє активiзацiї мутацiйного процесу

D.Пiдвищує гетерозиготнiсть

E.Лiквiдує небажанi мутації

71.Хворому призначили антибiотик хлорамфенiкол (левоміцитин), який порушує у мiкроорганiзмiв синтез бiлку шляхом гальмування процесу:

A.Елонгацiя трансляцiї

B.Утворення полiрибосом

C.Транскрипцiя

D.Процесiнг

E.Амплiфiкацiя генів

72.Прокарiотичнi та еукарiотичнi клiтини характеризуються здатнiстю до подiлу. Подiл прокарiотичних клiтин вiдрiзняється вiд подiлу еукарiотичних, але iснує молекулярний процес, який лежить в основi цих подiлiв. Який це процес?

A.Реплiкацiя ДНК

B.Транскрипцiя

C.Репарацiя

D.Трансляцiя

E. Амплiфiкацiя генів

73.У хворого з пiдозрою на ”озену” з носоглотки були видiленi грамнегативнi палички, якi утворювали капсулу на поживному середовищi. Якi мiкроорганiзми спричинили хворобу?

A.Клебсiєли

B.Сальмонели

C.Шигели

D.Хламiдiї

E.Мiкоплазми

Примітка: в усіх тестових завданнях правильна відповідь - «А»

Тест начат

Пятница, 2 октября 2020, 15:03

 

 

Состояние

Завершенные

 

 

Завершен

Пятница, 2 октября 2020, 15:22

 

 

Прошло

19 мин. 16 сек.

времени

 

 

 

Оценка

96,00 из 100,00

Вопрос 1

З фекалій хворого виділено шигели Зонне. Які потрібно провести додаткові дослідження для

 

Выполнен

встановлення джерела інфекції?

 

Баллов: 4,00 из

 

 

4,00

a. Провести фаготипування виділеної чистої культури

 

 

b. Зробити антибіотикограму

 

 

 

c. За допомогою реакції зв'язування комплементу

 

 

d. Поставити реакцію нейтралізації

 

 

e. Поставити реакцію преципітації

 

Вопрос 2

Джерело інфекції при шигельозі

Выполнен

 

Баллов: 4,00 из

a. хвора тварина

4,00

b. людина в гострому періоді

 

 

c. реконволесцент

 

d. здорова людина

Вопрос 3

Выполнен

Баллов: 4,00 из

4,00

Вопрос 4

Выполнен

Баллов: 4,00 из

4,00

Вопрос 5

Выполнен

Баллов: 4,00 из

4,00

При поступленні хворого з діагнозом "дизентерія”, який декілька днів вдома займався самолікуванням, лікар запідозрив, що у досліджуваному матеріалі буде невелика кількість збудників захворювання. На яке середовище в цьому випадку необхідно посіяти випорожнення хворого?

a. Середовище Плоскирєва

b. Жовчний бульйон

c. Селенітовий бульйон

d. Цукровий МПБ

e. Мясо-пептонний бульйон

Які морфологічні відмінності мають кишкові палички від шигел?

 

a. Наявність специфічних включень

 

b. Наявність капсули

c. Наявність спор

d. Наявність джгутиків

Який збудник продукує шига-токсин?

a. S. exneri

b. S. boydii

c. S. dysenteriae

d. S. Sonnei

Вопрос 6

Выполнен

Баллов: 4,00 из

4,00

Вопрос 7

Выполнен

Баллов: 0,00 из

4,00

При встановленні джерела бактеріальної дизентерії використовують наступні методи:

a. Особливості культивування шигел

b. Визначення антибіотикочутливості шигел

c. Визначення антигенної будови шигел

d. Фаготипування і коліцинотипування шигел

e. Визначення патогенності для лабораторних тварин

У місті Н. були зареєстровані спалахи дизентерiї Зонне в дитячих колективах. При детальному

 

вивченнi епiдемiологiчного ланцюга виникла пiдозра, що фактором передачi збудника було молоко,

 

яке доставляли у дитячi яслi i школи з молокозаводу. Яким чином Ви будете аргументувати, що

 

конкретна особа була винуватцем спалахiв дизентерiї?

a. Поставити біологічну пробу

 

b. Поставити реакцію аглютинації

 

c. Дослідити антибіотикочутливість мікроорганізмів

 

d. Визначити біохімічні властивості мікроорганізмів

 

e. Провести фаготипування збудників