Добавил:
Telegram: @ohthischizh Если ответы не отображаться в браузере, скачайте файл и откройте в Word. 4149 4393 0114 6555 - Можете кинуть спасибо-копейку :) Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора теория менеджмент.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.02.2022
Размер:
1.04 Mб
Скачать
  1. Охарактеризуйте сутність “моделі автократично-демократичного континуума стилів керування” Танненбаума-Шмідта. Як змінюється стиль керування залежно від зміни “поля свободи менеджера”?

Результати теоретичних досліджень МакГрегора знайшли відображення і отримали розвиток у моделі автократично-демократичного континуума стилів керування Танненбаума-Шмідта.

В лада і вплив

підлеглих

В лада і вплив

менеджера

Поле свободи

менеджера

Поле свободи

підлеглих

1*

2*

3*

4*

5*

6*

7*

Рис.6.3. Континуум стилів керування Танненбаума-Шмідта

(1* - Менеджер приймає рішення і повідомляє про це підлеглим

2* - Менеджер роз’яснює своє рішення, щоб домогтися його виконання

3* - Менеджер подає рішення, але прислуховується до запитань підлеглих

4* - Менеджер пропонує варіант рішення, який може бути змінений за пропозицією підлеглих

5* - Менеджер формулює проблему, отримує поради підлеглих, а потім приймає рішення

6* - Менеджер встановлює межі, в яких підлеглі приймають рішення

7* - Менеджер і підлеглі спільно приймають рішення в межах, визначених організаційною структурою)

  1. Дайте сутнісну характеристику ліберального (пасивного) стилю керування (характерні риси ліберального керування; дослідження К.Левіна; переваги та недоліки порівняно з автократичним і демократичним стилем керування).

Ліберальний стиль керування. Ліберальне керівництво характеризується мінімальною участю керівника. Підлеглі при цьому мають майже повну свободу визначати цілі, приймати рішення та контролювати свою роботу. Дослідження ліберального стилю порівняно з автократичним, які проводив К. Левін дозволили йому зробити такі висновки: 1) автократичне керування порівняно з ліберальним домагалося виконання більших обсягів роботи, проте призводило: - до низької мотивації; - до меншої оригінальності; - до більшої агресивності до членів групи; - до більшої залежності та покірної поведінки щодо керівника; 2) ліберальне керування призводило: - до зменшення обсягів роботи; - до зниження її якості; - до недостатнього задоволення підлеглих таким стилем керування.

Соседние файлы в предмете Менеджмент