Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скульптура доби Відродження.pptx
Скачиваний:
47
Добавлен:
26.01.2022
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Скульптура доби Відродження

Виконала Ангеліка Мачула, 2 курс ЖСК, 1 (міжнародна) група

Коротка довідка

центр розвитку жанру – Італія

головний мотив - орієнтація на античні зразки і милування людською особистістю (антропоцентризм)

порівняно із Середньовіччям – значно більше світських мотивів у мистецтві

Лоренцо Гіберті (1381–

1455 рр.)

Один з видатних майстрів свого часу, хоча його погляди більш реформаторського характеру, ніж революційного. Найбільш значні етапи його еволюції — двоє бронзових дверей для флорентійського баптистерію. Перші двері (закінчені в 1424) призначалися для східного фасаду. Другі він виготовив в 1425–1452 рр. для північного фасаду, і ці «Райські врата» були настільки прекрасні, що їх помістили на більш головному, східному фасаді, а попередні помістили на північний.

Перші двері (рельєф) Другі двері («Райські

врата»)

Донателло (1386–1466 pp.)

Скульптором, якому випало в мистецтві на цілі століття вперед розв'язати проблеми круглої скульптури, кінного монумента, був Донателло. У двох ранніх скульптурах для церкви Орсанмікеле він відроджує античний досвід: в апостолі Марку розв'язує проблему становлення людської постаті на повний зріст за античними законами пластики; у статуї святого Георгія почуття самосвідомості і впевненості підкреслено спокійною позою постаті, яка нагадує колону. Античні традиції (але вже пізньої класики) явно відчутні у бронзовому "Давиді" Донателло.

Святий Марк

Святий Георгій

«Давид» (1409)

«Давид»

 

(1430)

Мікеланджело (1475–1564

рр.)

Його твори вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження ще за життя самого майстра. Ромен Роллан писав про нього: «Нехай сам він був створений із цього пороху земного. Але із тліні спалахнув вогонь, що очищує все, – вогонь генія». Серед найвідоміших його скульптурних робіт — «Давид»,

«Вакх», «П'єта», статуї «Мойсея», «Лії» та «Рахілі» для гробниці папи Юлія ІІ. Джорджо Вазарі, перший офіційний біограф Мікеланджело, писав, що «Давид» «перевищив славу всіх сучасних і античних статуй, грецьких і римських, будь-коли зроблених». Одним із наймонументальніших творів митця є фрески стелі Сікстинської капели, про які Гете сказав: «Не побачивши Сікстинську капелу, важко собі наочно уявити те, що може зробити одна людина», а Вільям Дюрант писав, що у своїй єдності вони — «найбільше досягнення людини в історії живопису».

«Битва кентаврів» (одна з перших робіт

Мікеланджело»)

«Вакх» (1496)

«П‘єта» (1498)

«Лія»

«Мойсей»

«Рахіль»