Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорії походження Всесвіту.pptx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.01.2022
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Теорії походження Всесвіту

ВИКОНАЛА АНГЕЛІКА МАЧУЛА, СТУДЕНТКА 3 КУРСУ ІНСТИТУТУ ЖУРНАЛІСТИКИ

Всесвіт — весь матеріальний світ,

різноманітний за формами, що їх набуває матерія й енергія, разом з усіма галактиками, зорями, планетами та іншими астрономічними об'єктами.

Великий вибух

Термін «великий вибух» у вузькому сенсі вживається для позначення моменту в часі, коли почалося розширення відомого нам Всесвіту, — за підрахунками, це сталося близько 13,7 мільярда років тому. У ширшому сенсі «великим вибухом» називають космологічну парадигму, що пояснює як розширення Всесвіту, так і склад та утворення первісної матерії за допомогою нуклеосинтезу.

Хронологія Великого вибуху

Планківська епоха

Епоха великого об'єднання

Епоха космічної інфляції

Електрослабка епоха

Епоха первинного нуклеосинтезу

Епоха первісної рекомбінації

Темні віки

Реіонізація

4 стовпи Великого вибуху

Розбігання галактик за законом Габбла, яке вимірюється на основі червоного зсуву спектральних ліній внаслідок ефекту Доплера.

Наявність реліктового випромінювання

Поширеність хімічних елементів у Всесвіті із перевагою легких елементів: гідрогену та гелію.

Великомасштабний розподіл та еволюція галактик, про яку свідчать астрономічні спостереження.

Теорія стаціонарного Всесвіту

Космологічна модель, за якою Всесвіт існував вічно й не змінювався, при чому його розширення компенсується постійним творенням речовини. Ця модель, сформульована наприкінці 1940-их, довгий час конкурувала з теорією Великого вибуху, однак нові астрофізичні дані, зокрема відкриття реліктового випромінювання, призвели до її дискредитації і до затвердження думки про скінченний вік Всесвіту.

Інфляційна модель

Теорії інфляції визначають передбачувану стадію розширення Всесвіту, яка почалася через ~ 10−42 с після Великого Вибуху, що має назву інфляційної стадії. Ця ідея дозволяє пояснити плоску геометрію простору. Крім цього, теорія інфляції припускає народження спостережуваного Всесвіту з маленької спочатку причинно-зв'язаної області, що пояснює однорідність і ізотропність Всесвіту. Габблове розширення є рухом по інерції завдяки великій кінетичній енергії, що була накопичена протягом інфляції.

Інфляційна модель

Теорії інфляції також діляться на нескінченні і скінченні у часі. У вченні з нескінченною інфляцією, існують області простору — домени — які почали розширюватися, але через квантові флуктуації повернулися до початкового стану, в якому виникають умови для повторної інфляції. До таких теорій належить будь-яке вчення з нескінченним потенціалом і хаотична теорія інфляції Лінде.

До теорій зі скінченним часом інфляції належить гібридна модель. У ній існує два види поля: перше, що відповідає за великі енергії (а, отже, за швидкість розширення), а друге за малі, що визначають мить завершення інфляції. У такому разі квантові флуктуації можуть вплинути тільки на перше поле, але не на друге, отже і сам процес інфляції скінченний.