Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Асоціативна дипломатія АСЕАН

.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.12.2021
Размер:
18.47 Кб
Скачать

Охрімчук К.

Асоціативна дипломатія АСЕАН

З трьох азіатських субрегіонів - Північно-Східної, Південно-Східної та Південної - Південно-Східна Азія є єдиною, що не містить однієї домінуючої сили. Проте країни Південно-Східної Азії створили більшість азіатських регіональних організацій, які визначають низку процесів в регіоні та поза ним. Розпад колоніальних імперій призвів до здобуття незалежності Філіппінами, Малайзією та Індонезією. Лідери цих держав одразу заявили про принцип невтручання у свою внутрішню політику. Найбільше це підтримували Сінгапур та Бруней. У результаті основними складовими майбутньої регіональної організації мали бути невтручання у внутрішні справи, консенсус, невикористання сили. Так, була укладена Бангкокська декларація та створено АСЕАН.

Ключовою метою АСЕАН з перших днів її існування було залучення основних зовнішніх держав, які мають інтереси в Південно-Східній Азії, до регулярного діалогу з питань безпеки та економіки, зокрема через обговорення на рівні міністрів. Ця стратегія для АСЕАН була способом допомоги в посередництві та управлінні інтересами великих держав у Південно-Східній Азії, одночасно прагнучи запобігти небезпеці відвертої конкуренції та втручання, які були домінуючою проблемою в регіоні протягом п’яти десятиліть з 1940-х років. Організація усвідомила, що в регіоні Східної Азії, що стає все більш взаємопов’язаним, інтереси її членів з Південно-Східної Азії будуть формуватися більше подіями, що відбуваються за межами сусідства, і, зокрема, підйомом Китаю, ніж шляхом внутрішнього розвитку.

Хоча АСЕАН прагне консолідувати відносини між своїми власними членами та залучити основних партнерів до регулярних діалогів, АСЕАН також прагне відігравати роль у сприянні інституційному діалогу та співпраці на більш широкій регіональній основі у Східній Азії та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Трьома основними проявами цього були:

·   Регіональний форум АСЕАН

·   АСЕАН +3

·   саміт Східної Азії.

Регіональний форум АСЕАН (ARF) був започаткований у 90-х роках минулого століття з метою розширення ролі АСЕАН у діалозі з питань безпеки в регіоні Східної Азії. Він був задуманий як тимчасовий орган, а не як установа. Однак зараз ARF має 27 учасників, включаючи десять членів АСЕАН та інших глобальних гравців, як США, Китай, Японія тощо. Форум був задуманий як група, яка буде допоміжним інструментом, але провідну роль відіграватиме АСЕАН. ARF був створений в умовах стратегічної невизначеності у Східній Азії після розпаду Радянського Союзу та в регіоні, де не було багатосторонніх форумів для діалогу з питань безпеки. Форум мав на меті об’єднати великі держави, які зацікавлені в регіональній безпеці. АСЕАН розглядала його як дипломатичний інструмент для сприяння продовженню присутності Сполучених Штатів у регіоні та заохочення Китаю до доброї міжнародної поведінки. Таким чином, ARF розглядався як засіб для всебічної соціалізації Пекіна, водночас утримуючи участь Вашингтона в регіоні. Крім того, створення ARF мотивувалося бажанням забезпечити постійну актуальність АСЕАН. Його членам потрібно було уникнути виключення з нової стратегічної архітектури, яка в основному залежала від китайсько-японсько-американського трикутника.

Першим серйозним кроком АСЕАН до розширення співпраці у Східній Азії стало започаткування ініціативи АСЕАН +3 (APT), який виник із періодичних зустрічей членів АСЕАН та Китаю, Японії та Південної Кореї. APT є не формалізованою організацією, а вільна структура співпраці, заснована на конференціях та діалозі. Діяльність APT передбачала щорічні зустрічі лідерів країн-членів (що проводяться під час самітів АСЕАН), а також багато зустрічей міністрів і вищих посадових осіб у таких сферах, як політика та безпека, торгівля, праця, сільське та лісове господарство, туризм, енергетика та навколишнє середовище. Проте найважливішим елементом діяльності APT на сьогоднішній день було сприяння регіональному фінансовому співробітництву (для пошуку альтернативи МВФ). Угруповання АСЕАН+3 стало важливим центром регіонального діалогу для подальшого східноазійського співробітництва, що призвело до появи Східноазійського саміту.

Ідея проведення саміту Східної Азії (EAS) виникла в результаті дискусій в рамках АСЕАН+3. Він став головним форумом для стратегічного діалогу в Індо-Тихоокеанському регіоні. Це єдиний форум під керівництвом лідерів, на якому всі ключові партнери зустрічаються для обговорення політичних, безпекових та економічних проблем, що стоять перед Індо-Тихоокеанським регіоном, і він має відігравати важливу роль у розвитку більш тісного регіонального співробітництва. EAS має ряд атрибутів, які відрізняють його від інших регіональних ініціатив. На відміну від Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який має виключно економічну компетенцію, EAS призначений для просування діалогу та співпраці у всіх сферах з високою метою «сприяння миру, стабільності та процвітання у Східній Азії».

Таким чином, асоціативна дипломатія АСЕАН полягає в тому, щоб шукати нові шляхи ствердження інтеграційного утворення в якості впливового гравця, який не тільки підтримує існуючий порядок денний, а й сам прагне до формування тенденцій та нових курсів глобального розвитку. Після розпаду колоніалізму та утворення незалежних держав Асоціація прагнула заявити про себе. Так, виникли Регіональний форум АСЕАН, АСЕАН+3 та Саміт Східної Азії, де позиція об’єднання є центральною та впливовою.