Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Форумна дипломатія

.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.12.2021
Размер:
15.97 Кб
Скачать

Охрімчук К.

Форумна дипломатія

З огляду на сучасні виклики світової політики та її специфічні структурні умови (національний суверенітет, дифузія влади), багатосторонність видається майже необхідною формою міжнародної дипломатії. Сучасна багатостороння дипломатія починається зі співзасновників міжнародних організацій, особливо ООН, Ради Європи, ОБСЄ та Європейського Союзу.На хвилі сучасних викликів і глобалізації багатостороння дипломатія є необхідною формою міжнародної дипломатії. Глобальні виклики, з якими ми стикаємося, такі як зміна клімату, міграція, сталий розвиток, можливості та ризики нових технологій, можна вирішити лише через взаємну співпрацю. Однією з форм взаємної співпраці і є форумна дипломатія.

Форумна дипломатія реалізується у форматі форуму, що і є джерелом походження  назви першої. Форум – це захід,  де відбувається в першу чергу обговорення проблеми між багатьма учасниками без обов’язкових юридичних зобов’язань. Є і більш широке визначення – це форма багатосторонньої співпраці з метою вирішення регіональної чи глобальної проблеми. Саме зміна світогляду щодо певного питання є фінальною метою зустрічі, що не вимагає укладання договору чи застосування дій примусового характеру. Головними ознаками форумної дипломатії виділяють такі характеристики:

·   Взаємна довіра та ентузіазм до обговорення

·   Націленість на зміну сприйняття проблеми

·   Відсутність зобов’язувального характеру

·   Мінімальний взаємний інтерес до проблеми

·   Відкритість позицій та різноманіття поглядів

Зазвичай форумна дипломатія розділяється на декілька рівнів:

·   Локальний

·   Регіональний

·   Міжрегіональний

·   Глобальний

Локальні форуми стосуються проблем чи аспектів співробітництва між суб’єктами одного регіону, які намагаються вирішити питання співпраці поза глобальними рамками. Наприклад, існує Французько-німецький форум майбутнього, де об’єднані економічні та соціальні експерти, залучені до трансформацій двох країн, щоб працювати над інноваційними пропозиціями щодо державної політики.

Азійсько-Тихоокеанське співробітництво (АТЕС) – це зразок регіонального форуму для сприяння економічній взаємодії та процвітанню в межах АТР. В регіоні Південно-Східної Азії існує Регіональний форум АСЕАН (ARF), який має на меті сприяти конструктивному діалогу з політичних питань та питань безпеки, що становлять спільний інтерес; і зробити значний внесок у зусилля щодо зміцнення довіри та превентивної дипломатії в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Міжрегіональна форумна дипломатія може бути представлена Економічним форумом ЄС-Центральна Азія, де обговорюються інвестиційні програми та потенційні шляхи допомоги відповідно до існуючих програм Європейського Союзу в Центральній Азії.

На глобальному рівні існує низка прикладів форумної дипломатії, серед який найвідомішими є Глобальний форум з питань міграції та розвитку, де уряди можуть обговорювати багатовимірні аспекти, можливості та проблеми, пов’язані з міграцією, розвитком та зв’язком між цими двома сферами; форуми між Китаєм та групою 77, які спрямовані на заохочення міжнародного співробітництва у сфері розвитку, особливо для країн, що розвиваються та на надання нових імпульсів і напрямків реалізації співробітництва Північ-Південь; Кліматична конференція ООН, яка проводиться в межах Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та наради сторін за Кіотським протоколом.

Важливо відрізняти форумну дипломатію та дипломатію самітів. Остання вимагає найвищого представництва на рівні президентів, прем’єр-міністрів чи міністрів закордонних справ, де обговорюються питання критичних сфер, як економіка, політика, військова галузь. Форуми є більш різноманітними і зачіпають будь-які аспекти діяльності та не мають жорстких рамок для формування делегацій. Утім, обидва види багатостороннього співробітництва мають більш декларативний характер.

Отже, форумна дипломатія – це заходи міжнародного рівня, що мають на меті підняти інтенсивність обговорення конкретної проблеми або звернути увагу міжнародної спільноти на невирішене питання, аби в майбутньому мати краще розуміння подальших дій для їхнього вирішення.