Добавил:
instagram.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тема 3. Протокол. Поняття про психосоматичні захворювання та психосоматичні розлади

.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.10.2021
Размер:
26.75 Кб
Скачать

Тема 4. Поняття про психосоматичні захворювання та психосоматичні розлади

1. Надішліть фотокопію написаного від руки конспекту з теми практичного заняття, який відображає опрацювання вами питань з «Переліку питань для самопідготовки по темі заняття» (знаходиться у Teams в учбових матеріалах групи).

2. Заповніть таблицю.

Назва механізму психологічного захисту

Опис механізму психологічного захисту

1

Репресія (придушення)

Один з механізмів психологічного захисту, що полягає в активному, мотивованому усуненні чого-небудь зі свідомості. Зазвичай даний захисний механізм проявляється в вигляді мотивованого забування чи ігнорування.

2

Регресія

Захисний механізм психіки, процес, в ході якого людина повертається на попередню або менш зрілу стадію розвитку почуттів та поведінки. Тобто людина починає реагувати на ситуацію так, як реагувала на більш ранніх стадіях свого розвитку.

3

Заміщення

Це форма захисного механізму психіки у вигляді перенесення образу іншої людини на себе. Вона допомагає людині опановувати різні види діяльності, засвоювати норми поведінки та соціальні цінності.

4

Ізоляція

Це механізм захисту, який починається з прояви нав’язливості й призводить до вироблення послідовної, внутрішньо узгодженої установки на розрив асоціативних зв’язків думки і дії, особливо з тим, що безпосередньо передує або слідує за ними в часі.

5

Заперечення (анулювання)

Це спроба не приймати за реальність небажані для себе події, ще один спосіб впоратися з неприємностями – відмова прийняти їх існування. Примітна здатність у таких випадках «пропускати» у своїх спогадах неприємні пережиті події, замінюючи їх вигадкою.

6

Проекція

Психологічний процес, в результаті якого внутрішнє помилково сприймається як зовнішнє. Людина приписує іншим власні думки, почуття, мотиви, якості характеру тощо, вважаючи, що він/вона прийняли дещо, що відбувається ззовні, а не всередині самої людини. По суті проекція є «віддаленням» загрози від себе.

7

Інтроекція

Захисний механізм психіки, при якому людина переймає судження, властивості, способи поведінки оточуючих (найчастіше – значимих близьких, батьків).

8

Звернення на власну особистість

Процес, при якому бажання, спрямоване на зовнішній об’єкт звертається на власну персону.

9

Перетворення на власну протилежність

Механізм захисту, який при зіткненні із зовнішньою небезпекою (як правило, критикою з боку авторитету) ідентифікується із протилежною собі особою, приписуючи собі певні риси, наслідуючи фізичний або моральний вигляд того суб’єкту чи запозичуючи деякі символи його поведінки.

10

Сублімація

Механізм захисту, який при зіткненні із зовнішньою небезпекою (як правило, критикою з боку авторитету) ідентифікується із протилежною собі особою, приписуючи собі певні риси, наслідуючи фізичний або моральний вигляд того суб’єкту чи запозичуючи деякі символи його поведінки.

11

Втеча від ситуації

Механізм психічного захисту, що функціонує неусвідомлено, зменшуючи патогену тривогу і зберігаючи цілісність психіки індивіда шляхом уникання ситуації, що викликає фруструючий стан.

12

Агресія

Поведінка в ряді випадків може виступати як прояв роботи захисних механізмів і служити сигналом інтенсифікації психологічного захисту.

13

Ідентифікація

Це форма захисного механізму психіки у вигляді перенесення образу іншої людини на себе. Вона допомагає людині опановувати різні види діяльності, засвоювати норми поведінки та соціальні цінності.

14

Обмеження «Я»

Це форма захисного механізму психіки у вигляді перенесення образу іншої людини на себе. Вона допомагає людині опановувати різні види діяльності, засвоювати норми поведінки та соціальні цінності.

15

Компенсація

Захисний механізм психіки, що полягає в несвідомій чи свідомій спробі подолання реальних і уявних недоліків, відновлення порушеної рівноваги психічних і психофізіологічних процесів шляхом створення протилежно спрямованої реакції або імпульсу.

16

Гіперкомпенсація

Одна з форм психологічного захисту при реалізації якої не просто відбувається позбавлення від почуття неповноцінності, але досягається певний результат, що дозволяє зайняти домінуючу позицію по відношенню до інших.

17

Раціоналізація

Різновид психологічного захисту, що проявляється у спробах довести, що будь які вчинки суб’єкта є єдино правильними, а тому – критиці не підлягають. Раціоналізація є найпоширенішим механізмом психологічного захисту.

3. Який механізм психологічного захисту здатний приводити до розвитку психосоматичних захворювань або соматоформних розладів?

Репресія (витиснення або придушення). Незважаючи на те, що змістовна сторона травмуючої ситуації не усвідомлюється, конфлікт все-таки зберігається, а викликане ним емоціональновегетативна напруга суб'єктивно може сприйматися як стан невизначеною тривоги. Тому витіснення потягу можуть проявлятися в невротичних і фізіологічних симптомах.

4. Хто з науковців вперше виділив механізми психологічного захисту?

Даний психічний феномен був відкритий і описаний Ш. Ференці, який детально описав процеси інтроекції, проекції та ідентифікації.

5. Хвора, 28 років, скаржиться на періодично, багато разів на день, виникаючі неприємні відчуття, біль та поколювання в області верівці серця, як на тлі фізичних та психоемоційних навантажень так і пози них, ці відчуття вперше виникли на тлі грипу і не минають вже більше двох років. Даний стан значно лякає та тривожить хвору, хвора на ньому фіксована, постійно «прислухається» до себе, постійно перемірює свої пульс та артеріальний тиск, вважає, що дані відчуття є проявом захворювання серця, неодноразово самостійно проходила УЗД та МРТ серця – без патології, обстежувалася у лікаря – без патології, але це не переконало хвору у відсутності захворювання серця, бо хворобливі відчуття зберігаються.

Вкажіть, яке специфічне захворювання має місце у хворої? Дане захворювання належить до яких розладів: психосоматичних\соматопсихічних\соматоформних\соматичних?

Психосоматична дисоціація, іпохондрія. Соматоформний розлад.

Бо соматичної патології у хворої немає, але вона не вірить у це і продовжує вважати себе хворою, шукати проблему.

6. Опишіть етіологію та патогенез такого психосоматичного захворювання як есенціальна артеріальна гіпертензія у відповідності до теорії Сельє.

Ганс Сельє казав, що при стресі запускаються процеси, які спрямовані на захист: викид гормонів надниркових залоз, підвищення глюкози у крові, підвищення опору судин, що викликає артеріальну гіпертензію, яка не залежить від соматичних захворювань, а є реакцією організму на стрес.

7. Опишіть предиспозиційні психологічні особливості хворих на цукровий діабет 2-го типу.

Людям з цукровим діабетом властива емоційна нестійкість, невротичні реакції, залежність, байдужість, лабільність настрою, тривожність. Реакція на хворобу в осіб, що страждають на цукровий діабет, можлива наступна:

  1. реакція ігнорування хвороби;

  2. невротичний тип реакції із тривожно-фобічним відношенням до хвороби;

  3. емоційний тип реакції, при якому відношення до хвороби завуальовано переважно дратівливістю, емоційною лабільністю.

Однак, вважається, що не існує певного діабетичного типу особистості.

8. Перерахуйте назви тих психосоматичних розладів, які ви знаєте.

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, виразковий коліт, есенціальна гіпертонія, ревматичний артрит, гіпертиреоз, нейродерміт і бронхіальна астма.

9. У хворого Р., 55 років, було діагностовано гострий інфаркт міокарда, хворого було госпіталізовано. На третю добу у хворого розвинувся маніакальний стан: неадекватно підвищився настрій, підвищилися рухова та мовна активність. Хворий став відмовлятися лежати у ліжку, відмовлятися від лікування, заявляє, що він не є хворим, бо добре почувається і йому весело; постійно намагається піднятися з ліжка аби виконувати фізичні вправи або танцювати, незважаючи на заборону; намагається самовільно залишити відділення, що б йти працювати; постійно недолуго жартує над іншими хворими, чим їм заважає... Маніакальний розлад, який розвинувся у хворого, є психосоматичним\соматопсихічним\соматоформним\соматичним? Який, на вашу думку, є механізм виникнення даного розладу?

Соматопсихічний маніакальний розлад (соматонозогенія, нозогенія). Психічний розлад виникло внаслідок реакції особистості на своє соматичне захворювання.

Також можливо, що у людини гіпосоматонозогнозія, що проявляється в недооцінці або запереченні хворим важкості свого стану.