Добавил:
Студент архфака КНУБА (КИСИ) 2019-2023 (ノ◕ヮ◕)ノ*:・゚✧ Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

садиба мурашка

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.09.2021
Размер:
2.47 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний університет будівництва і архітектури

Кафедра основ архітектури та архітектурного проектування

Реферат на тему:

Садиба Мурашка (вул. Мала Житомирська, 14)

до ознайомчої практики 15.06-24.06.2021р.

ст. Руденко О.Р. (група АРХ-24б)

кер. Сєвєріна О.С. (доцент, канд.арх)

КИЇВ-2021

ЗМІСТ

1.Фотофіксація об’єкту дослідження, креслення….……………………… 3

2.Історичні відомості ...…………………………………………………..…. 9

3.Джерела інформації ……………………………………………………... 13

2

І. Фотофіксація об’єкта дослідження, креслення

3

(Ситуаційна схема, розташування об’єкта)

4

( Планування садиби 1894р.)

( Планування садиби 1900р.)

5

(Проект флігеля 1899-1900рр)

(План першочергових протиаварійних робіт)

6

(План поверху)

(фото 09.02.2019)

7

(Сучасний стан будівлі)

8

ІІ. Історичні відомості

Садиба Мурашка – це комплекс садиб недалеко від Майдану Незалежності, пам'ятка історії та архітектури національного значення.

Роки побудови: 1858, 1900, 1913

Архітектурний стиль: пізній класицизм

Площа ділянки: 0.46 га

Склад комплексу будівель:

Особняк (№ 14-а)

Особняк являє собою одноповерхову будівлю з цокольним поверхом і горищем, побудований з цегли, у плані складної конфігурації. На ділянці, площею 320 квадратних сажнів, це 0,14 га, розташовувався сад (ліворуч), посеред подвір'я–криниця. У середині ХІХ ст. садиба належала надвірному раднику Ф. Бровінському та його дружині О. Бровінській. Будинок одноповерховий з цокольним поверхом і горищем, цегляний, у плані складної конфігурації. Зведений у стилі пізнього класицизму. Споруда — одна з рідкісних будівель доби класицизму в південній частині Верхнього міста. Анфіладне планування приміщень згодом було змінено на коридорне. Головний рустований фасад на шість вікон розчленований на три частини. У бічних пряслах вікна оздоблені трикутними сандриками, інші ж чотири — сандриками лучкової форми. Усі вікна обрамлені тичками з цегли. Першопочаткове оформлення інтер'єрів не зберіглося.

9

Прибутковий будинок (№ 14-а)

Являє собою триповерхову будівлю з напівпідвалом і мезоніном. Прибутковий будинок побудований з цегли, у плані близький до прямокутника. Створений у ренесансно-барокових формах, він має симетричну композицію і по бокам увінчаний двома ризалітами, які мають трикутні фронтони. Перший і другий поверхи рустовані на три частини кожен. Центральну тривіконну частину будівлі завершено мезоніном, який складається з шести вікон, оформленими арковими прорізами та стрункими пілястрами. Вікна основної площини стіни оформлені фігурними сандриками. Первісний декор приміщень втрачено.

Флігель (№ 14-б)

Двоповерхова будівля, побудована з цегли. Флігель має дерев'яні сходи, що ведуть на другий поверх. Зведений на межі садиби.

Історична хроніка:

1858р. – споруджено основну частину садиби, належить надвірному раднику Ф. Бровінському та його дружині.

1872р. – від Бровінських нерухомість перейшла 1872 до спадкового почесного громадянина Петра Григоровича-Барського, власника найбільшого паперового магазину в Києві й друкарні.

1894р. – сини П. Григоровича-Барського, виступаючи в ролі опікунів хворого батька, продали садибу, закладену в міському Кредитному товаристві на суму 44291 руб. Новим власником став київський 2-ї гільдії купець Олександр Іванович Мурашко, перед тим - власник іконостасної майстерні в Чернігові.

1900р. – імовірно, на поч. 20 ст. на місці дерев'яного з брандмауером сараю серед. 19 ст. споруджено флігель. Між ним та особняком був фруктовий сад (не зберігся), подвір'я було забруковане.

1910р. – Олександр Іванович Мурашко помер, був похований на Лук'янівському кладовищі. Нерухомість на Мало-Житомирській, 14 перейшла у спадок художнику О. О. Мурашкові, що й було затверджено рішенням Київського окружного суду.

1914р. – син Мурашка продав будівлю жителю Чернігова, дворянину Костянтину Котляревському за 100 тис. рублів.

1919р. – націоналізація. Зміни у будівлі: з встановленням радянської влади садибу націоналізовано і переобладнано під комунальні квартири.

10