Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Стадії рекреаційної дигресії

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
15.59 Кб
Скачать

Стадії (фази) рекреаційної дигресії лісостану за А.С. Тихоновим (1983)

Стадії (фази) рекреаційної дигресії

Характеристика стадії (фази) рекреаційної дигресії

Перша

Живий надгрунтовий покрив представлений типовими лісовими видами рослин, стежки відсутні.

Друга

У складі живого надгрунтового покриву з'являються лугові види трав та бур'яни, стежки займають до 10% площі. У дібровах випадають із ІІ ярусу клен, липа, внаслідок чого більше розростається підлісок. Рекреаційне навантаження складає 2-10 люд-год/га.

Третя

Типовий живий надгрунтовий покрив для даних лісорослинних умов зберігається на 50-60% площі, а решту площі займають лугово-лісові види та бур’яни, стежки займають до 20-30% площі. На 5-30% площі покрив витоптаний повністю, і у цих місцях відмічається усихання дерев, але їх кількість не перевищує 10%. Зімкнутість намету знижується до 0,6-0,7, тому із надгрунтового покриву зникають тіньовитривалі рослини – копитняк європейський, вороняче око та ін. Рекреаційне навантаження – 10-30 люд-год/га. Ця фаза є критичною. При ній лісостан ще може самостійно виправитися завдяки регулюванню рекреаційного навантаження.

Четверта

Рекреаційне навантаження більше 30 люд-год/га. Припиняється процес лісопоновлення, підлісок зріджений із зімкнутістю намету не більше 0,2. У надгрунтовому покриві переважають лугові види. Більшість дерев суховерхі і заселені стовбурними шкідниками, багато дерев сухостійні. Здорові дерева складають не більше 50%, зімкнутість їх намету становить від 0,4 до 0,7. Лісова рослинність та підстилка зберігаються лише у куртинах підросту, підліску та навколо дерев. Переважають стежки, витоптані галявини. Утворюється деградований тип лісу з невисокою естетичною якістю.

П’ята

Зімкнутість намету деревостану – менше 0,4. Площа ділянки не є лісопокритою. Типовий живий надгрунтовий покрив зберігається на 5-10% площі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]