Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

задачі з виконавчого права

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
30.07.2021
Размер:
300.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ

ПОСІБНИК

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

“ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ”

для студентів факультету № 4

Äопомогà у вирішенні дàних зàвдàнь :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680 098-017-17-25 Âàйбер/ ÒÃ

Харків

2010

Навчально-методичний посібник з навчальної дисципліни “Виконавче провадження“ для студентів факультету № 4 / Уклад.: В.В. Комаров,

Д.М. Сібільов, К.А. Гузе та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2010. – 52 с.

У к л а д а ч і: В.В. Комаров, Д.М. Сібільов, К.А. Гузе, В.В. Єфременко, Д.М. Шадура

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № 5 від 23.10.2009 р.)

ЗМ І С Т

1.Вступ…………………………………………………………….3

2.Загальний розрахунок годин, лекцій, практичних занять, самостійної роботи…………………………………….5

3. Програма навчальної дисципліни “Виконавче провадження”…………………………………….......................7

4. Завдання для практичних занять та самостійної роботи…………………………………………….....................10

5. Програмні питання з навчальної дисципліни “Виконавче провадження”……………………………………47

1. ВСТУП

Навчальний курс включає поняття про предмет і систему виконавчого провадження, його джерела, моделі виконавчого провадження, принципи виконавчого провадження, органи виконавчого провадження, суб’єктів, процесуальну форму, роль суду у виконавчому провадженні, порядок звернення стягнення на майно, порядок виконання рішень у немайнових спорах, документування виконавчого провадження тощо. Розраховано на студентів, які спеціалізуться для роботи в органах державної виконавчої служби та навчаються за освітньо-професійною програмою за освітньо-кваліфікаційним рівнем “Магістр”.

У процесі вивчення курсу студенти мають засвоїти основні категорії виконавчого провадження, зміст його інститутів, навчитися тлумачити зміст норм законодавства, що регулює виконавче провадження, і правильно їх застосовувати в конкретних ситуаціях, набути досвіду аналітичної роботи.

Курс виконавчого провадження передбачає проведення різних форм навчальної діяльності: лекції, практичні заняття та самостійну роботу.

Практичні заняття проходять у формі розв’язання завдань та складання документів. При підготовці до занять студенти мають опанувати нормативну базу і рекомендовану літературу, доопрацювати конспекти лекцій. Виконуючи завдання, слід вивчити умови, дати юридичний аналіз наведених обставин, відповісти на всі теоретичні і практичні запитання і викласти відповіді письмово у вигляді розгорнутих, обґрунтованих і мотивованих рішень з посиланням на певні норми права. Складання документів виконавчого провадження відбувається згідно з вимогами чинного законодавства.

На практичних заняттях перевіряється ступінь засвоєння студентами теорії виконавчого провадження з відповідних питань, законодавства та практики його застосування. Підсумковою формою контролю знань є залік, який має на меті перевірити рівень засвоєння теоретичних знань, уміння їх застосовувати, а також самостійно працювати з науковою та навчальною літературою.

В результаті вивчення навчальної дисципліни “Виконавче провадження” студенти повинні:

-знати функції виконавчого провадження; суть і значення процесуальної форми виконавчого провадження; джерела виконавчого провадження; правовий статус суб’єктів виконавчого провадження, їх права та обов’язки; чинні норми законодавства, які регулюють виконавче провадження; зміст правових інститутів; суть процесуальних актів виконавчого провадження;

-вільно орієнтуватися у системі законодавства, що регулює виконавче провадження;

-уміти правильно тлумачити та застосовувати норми законодавства, яке регулює виконавче провадження; складати документи виконавчого провадження; аргументувати власну точку зору та прийняти за конкретним завданням рішення.

2.ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ, САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

з навчальної дисципліни “Виконавче провадження”

Всього – 54 години Лекції – 10 годин

Практичні заняття – 8 годин Самостійна робота – 36 годин

 

Назва

теми

 

 

 

 

 

лекції,

 

 

 

 

 

практичного

 

 

Кількість годин

 

п/п

заняття,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

самостійної

 

 

 

 

 

 

роботи

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

Лекції

Практичні

Самостійна

 

 

 

годин

 

заняття

робота

 

 

 

 

 

 

 

 

Модуль № 1

 

 

 

 

 

 

Загальні

 

 

 

 

 

 

положення

 

 

 

 

 

 

виконавчого

 

 

 

 

 

 

провадження

 

 

 

 

1

Поняття

та

 

 

 

 

 

предмет

 

6

2

2

2

 

виконавчого

 

 

 

 

 

 

провадження

 

 

 

 

2

Суб’єкти

 

 

 

 

 

 

виконавчого

6

2

-

4

 

провадження

 

 

 

 

3

Процесуальна

 

 

 

 

 

форма

 

8

2

2

4

 

виконавчого

 

 

 

 

 

 

провадження

 

 

 

 

4

Суд

у

 

 

 

 

 

виконавчому

4

2

-

2

 

провадженні

 

 

 

 

5

Захист

прав

 

 

 

 

 

учасників

 

4

-

-

4

 

виконавчого

 

 

 

 

 

 

про-вадження

 

 

 

 

 

Модуль № 2

 

 

 

 

 

 

Окремі

види

 

 

 

 

 

виконавчих

 

 

 

 

 

 

проваджень

 

 

 

 

 

6Відкриття

 

виконавчого

 

8

2

2

4

 

Провадження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Звернення

 

 

 

 

 

 

стягнення

на

6

-

2

4

 

майно

 

 

 

 

 

8

Виконання

 

 

 

 

 

 

рішень

у

4

-

-

4

 

немайнових

 

 

 

 

 

 

 

 

спорах

 

 

 

 

 

9

Особливості

 

 

 

 

 

 

окремих

 

6

-

-

6

 

виконавчих

 

 

 

 

 

 

 

 

проваджень

 

 

 

 

 

10

Документування

 

 

 

 

 

виконавчого

 

2

-

-

2

 

провадження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Разом

 

54

10

8

36

ЗАТВЕРДЖЕНО Вченою радою Національної юридичної

академії України ім. Ярослава Мудрого (протокол № 6 від 18 грудня 2009 р.)

3. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ “ВИКОНАВЧЕ ПРОВАДЖЕННЯ”

1. Загальні положення виконавчого провадження

Доступність правосуддя та виконавче провадження. Європейська конвенція про захист прав людини і основоположних свобод та виконавче провадження. Виконавче провадження як частина судового розгляду. Предмет виконавчого провадження. Питання ефективної діяльності Державної виконавчої служби. Джерела виконавчого провадження. Сучасні науково-правові проблеми виконавчого провадження. Моделі виконавчого провадження. Ефективність виконавчого провадження, статистика належного виконання рішень судів та інших органів. Принципи виконавчого провадження.

Органи, які здійснюють виконання рішень. Правовий статус державного виконавця та його повноваження. Сторони виконавчого провадження, їх правосуб’єктність, права та обов’язки. Представництво сторін. Правонаступництво. Множинність сторін у виконавчому провадженні. Особи, які сприяють здійсненню виконавчого провадження (експерти, спеціалісти, перекладачі, поняті), їх права та обов’язки.

Процесуальна форма виконавчого провадження. Виконавчі документи як підстава виконання. Добровільне виконання рішень. Місце виконання рішення. Відкладення проведення виконавчих дій. Відстрочка і розстрочка, встановлення чи зміна способу і порядку виконання рішення. Зупинення виконавчого провадження. Закінчення виконавчого провадження. Повернення виконавчого документу. Відновлення виконавчого провадження . Витрати, пов’язані з проведенням виконавчих дій. Виконавчий збір. Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання. Переривання строку давності, поновлення пропущеного строку для пред’явлення виконавчих документів для виконання. Строки здійснення виконавчого провадження, їх поновлення і продовження. Заходи примусового виконання рішень.

Суд у виконавчому провадженні. Повноваження суду у виконавчому провадженні. Видача дубліката виконавчого листа або судового наказу. Вирішення питання у зв’язку з ходом виконавчого провадження. Вирішення питання про проникнення до житла чи іншого володіння особи. Вирішення питання про тимчасове влаштування дитини. Визначення частки майна боржника в спільному майні. Заміна сторони правонаступником. Затвердження мирової угоди сторін у виконавчому провадженні.

Захист прав учасників виконавчого провадження. Оскарження дій та бездіяльності державного виконавця в судах. Позови про виключення майна з опису. Позови осіб, що беруть участь у виконавчому провадженні. Позови осіб, які не беруть участі у виконавчому провадженні. Відшкодування збитків, заподіяних неправомірними діями державних виконавців. Постанови про заходи забезпечення виконавчого провадження.

2. Окремі види виконавчих проваджень

Прийняття виконавчих документів до виконання. Відмова у відкритті виконавчого провадження. Відкриття виконавчого провадження. Пред’явлення виконавчого документа до виконання. Наслідки порушення вимог, які пред’являються до виконавчого документа.

Порядок звернення стягнення на майно боржника. Звернення стягнення на майно боржника, яке знаходиться у інших осіб. Органи, які здійснюють примусову реалізацію майна. Звернення стягнення на нерухоме майно (будинок, квартиру, приміщення, земельну ділянку). Опис та арешт майна, зберігання майна. Обмеження права користування майном. Оцінка майна. Прилюдні торги по реалізації майна. Наслідки реалізації майна. Акт про придбання нерухомості. Майно, на яке не може бути звернено стягнення. Стягнення періодичних платежів. Особливості звернення стягнень на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. Порядок виконання рішень про стягнення аліментів. Доходи, на які не може бути звернено стягнення.

Особливості виконання рішень по немайнових спорах. Відкриття виконавчого провадження у немайнових спорах. Добровільне виконання. Процесуальні дії державних виконавців при невиконанні рішень по немайнових спорах. Виконання рішень, за якими боржник зобов’язаний вчинити певні дії або утриматись від їх вчинення. Строки виконання рішень по немайнових спорах. Особливості виконання рішень про виселення, вселення та примусовий обмін. Виконання рішень про поновлення на роботі. Виконання рішень про відібрання дитини.

Звернення стягнення на майно боржника юридичної особи. Звернення стягнення на заставлене майно. Звернення стягнення на предмет іпотеки за виконавчим написом нотаріуса або за рішенням суду. Стягнення дебіторської заборгованості. Звернення стягнення на частку в спільному майні. Звернення стягнення в разі банкрутства боржника. Виконання рішення про заборону діяльності і об’єднання громадян. Зведене виконавче провадження. Виконання рішень третейських судів. Виконавче провадження з іноземним елементом.

Діловодство державної виконавчої служби. Документи виконавчого провадження. Державний реєстр виконавчих проваджень.

4. ЗАВДАННЯ ДЛЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

Т е м а 1. ПОНЯТТЯ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Питання для обговорення:

1.Поняття і завдання виконавчого провадження як частини судового розгляду.

2.Моделі виконавчого провадження.

3.Джерела виконавчого провадження.

4.Принципи виконавчого провадження.

5.Органи, які здійснюють виконання рішень, і їх система.

1. Постановою державного виконавця відділу ДВС Козятинського міськрайонного управління юстиції Вінницької області було відкрито виконавче провадження про стягнення з

сільськогосподарського ТОВ “Обрій”, яке зареєстровано у Староміському районі м. Вінниці, а господарську діяльність проводить на території с. Козятин Козятинського району Вінницької області, на користь АКБ “Промінвестбанк” заборгованості за кредитом у сумі 370 тис. грн. на підставі наказу господарського суду Вінницької області та приєднано його до зведеного виконавчого провадження. Постановою заступника начальника відділу ДВС Головного управління юстиції у Вінницькій області від 26 лютого 2009 р. задоволено заяву представника банку від 20 лютого 2009 р. щодо відводу державних виконавців ДВС Козятинського міськрайонного управління юстиції від виконання зведеного виконавчого провадження щодо ТОВ “Обрій” та передано зведене виконавче провадження до Ленінського відділу ДВС Вінницького міського управління юстиції. У якості підстави для задоволення відводу у постанові було вказано, що в ході службового розслідування було встановлено, що начальник відділу ДВС Козятинського міськрайонного управління юстиції звертався до директора ТОВ “Обрій” з проханням надати виконавчій службі комп’ютер, яке було вирішено позитивно.

Чи дотримано у даному випадку вимоги щодо підвідомчості виконавчого провадження? Які підстави та порядок відводу державного виконавця? Дайте оцінку діям заступника начальника відділу ДВС. Які підстави і порядок передачі матеріалів виконавчого провадження з одного органу ДВС до іншого та від одного державного виконавця до іншого? Що таке зведене виконавче провадження?

2.Рішенням Конотопського міського суду з професійно-технічного училища № 20 у м. Конотопі на користь П. стягнуто заборгованість із заробітної плати, надбавку за вислугу років та допомогу на оздоровлення. Постановою державної виконавчої служби було відкрито виконавче провадження, однак рішення суду тривалий час не виконувалося через відсутність коштів у боржника, який є бюджетною установою. Через два роки після відкриття виконавчого провадження державний виконавець визнав неможливість виконання рішення через відсутність коштів у боржника та своєю постановою закрив виконавче провадження. Після безуспішного оскарження вказаної постанови державного виконавця у національних судових органах П. звернулася до Європейського суду з прав людини із заявою проти України, у якій скаржилася на невиконання судового рішення. У своєму рішенні Європейський суд констатував, що заявниця зазнала матеріальної шкоди через невиконання рішень суду та моральної шкоди, яка полягає в глибокому відчутті несправедливості, викликаному тим фактом, що протягом тривалого часу вона не отримала реального захисту її прав, і присудив їй 117 ЄВРО за завдану матеріальну шкоду та 3200 ЄВРО за моральну шкоду.

Чи є законною постанова державного виконавця про закриття виконавчого провадження? Дайте аналіз рішенню Європейського суду з прав людини, а також наведіть й розтлумачте у контесті його практики відповідні положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, на яких воно могло ґрунтуватися. Що означає виконання судового рішення у контексті ст. 6 Конвенції? Який порядок і строки виконання рішень Європейського суду у справах проти України? Яку відповідальність несе держава у разі порушення строків їх виконання?

3.На виконанні у відділі ДВС Краснолиманського міського управління юстиції з липня 2003 р. знаходився виконавчий лист, виданий на підставі ухвали суду про визнання та надання дозволу на виконання на території України рішення Южноуральського міського суду Челябінської області Російської Федерації про стягнення з гр. К на користь гр. Д аліментів на сина 1994 р.н. в розмірі ¼ частини його доходів щомісячно. Боржник систематично сплачував аліменти у встановленому рішенням суду розмірі, але 20 листопада 2009 р. одержав довідку й дізнався, що державний виконавець визначив йому заборгованість за аліментами у розмірі 4457,37 грн. на підставі ст. 182 Сімейного кодексу України. У зв’язку з цим боржник звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця щодо донарахування йому заборгованості зі сплати аліментів. Ухвалою Краснолиманського міського суду скаргу задоволено з тих підстав, що державним виконавцем не було враховано положення ст. 32Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 р., ратифіковану Верховною Радою України 10 листопада 1994 р., відповідно до якоїзобов’язання батьків по утриманню дітей у даному випадку мали визначатися законодавством Російської Федерації, громадянином якої є дитина.

Дайте оцінку діям державного виконавця і суду. Яке законодавство, національне чи міжнародне, підлягало застосуванню у даному випадку державним виконавцем? Дайте

характеристику співвідношенню національних і міжнародних джерел виконавчого провадження. Які акти можна віднести до джерел виконавчого провадження? У порядку якого виду судочинства має розглядатись вказана справа?

4. На виконанні у відділі державної виконавчої служби знаходився виконавчий лист, стягувачем по якому виступав виконавчий комітет місцевої ради, про зобов’язання гр. А знести самочинну прибудову до свого домоволодіння. Через невиконання боржником вказаного рішення суду, державний виконавець неодноразово складав про це відповідні акти і своїми постановами двічі накладав на нього штраф. Згодом державний виконавець виніс постанову про закінчення виконавчого провадження, мотивувавши її тим, що ним було направлено подання голові місцевого суду про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за невиконання судового рішення.

Чи відповідають дії державного виконавця вимогам закону? Що є предметом виконавчого провадження? Які процесуальні акти може вчиняти державний виконавець? Складіть постанову державного виконавця про накладення штрафу на боржника.

5. Державний виконавиць у порядку, визначеному спільним листом Мін’юсту та Державної прикордонної служби України “Щодо запровадження єдиного порядку застосування державними виконавцями деяких норм чинного законодавства” від 27.05.2008 № 25-32/463 та листом Мін’юсту “Щодо виїзду за кордон осіб, які мають невиконані зобов’язання, в тому числі зі сплати аліментів, покладені на них рішеннями судів” від 06.06.2008 р. № 25-32/507, звернувся до суду з поданням про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України з вилученням закордонного паспорта у гр. Р. Свої вимоги обґрунтував тим, що відповідно до виконавчого напису нотаріуса про стягнення з гр. Р на користь ЗАТ КБ “ПриватБанк” боргу у сумі 15285,30 грн. було відкрито виконавче провадження. Згідно довідки відділу громадянства і реєстрації фізичних осіб УМВС України у Волинській області боржнику було видано закордонний паспорт громадянина України. Подання державного виконавця суд задовольнив, копію ухвали направив до адміністрації Державної прикордонної служби України.

Чи правильно вчинив суд? Чи є листи Мін’юсту та Державної прикордонної служби джерелами виконавчого провадження?

Т е м а 2. СУБ’ЄКТИ ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Питання для обговорення:

1.Державний виконавець, його права та обов’язки.

2.Сторони виконавчого провадження.

3.Представництво та правонаступництво у виконавчому провадженні.

4.Органи прокуратури у виконавчому провадженні.

5.Особи, які сприяють здійсненню виконавчого провадження.

6.Рішенням районного суду позовні вимоги Т. до В., щодо визнання права власності та розподілу будинку задоволені частково. За Т. визнано право на 2/3 будинку та зобов’язано В. передати у користування

позивача кімнати № 2 та № 3. Рішення набрало законної сили, проте В. кімнату №2 не звільнив. В зв’язку з цим позивач звернувся до ВДВС із заявою, на підставі якої державним виконавцем було відкрите виконавче провадження. В межах часу, передбаченого на добровільне виконання рішення суду Т і В. вирішили укласти мирову угоду, згідно якої Т. відмовляється від кімнати №2 на користь В.,

аТ. бере на себе зобов’язання виплатити В. її вартість у розмірі 15 000 грн.

Визначте сторони виконавчого провадження. Чи можуть Т. і В. укласти мирову угоду у даному випадку? Які права мають сторони у виконавчому провадженні?

7. До господарського суду Луганської області звернулось ЗАТ “Еластомер” із заявою про заміну позивача, ТОВ “Торговельний будинок “МЗМК”, як сторони у виконавчому провадженні. В обґрунтування своїх вимог ЗАТ “Еластомер” посилається на факт укладання між ним та

позивачем у справі договору уступки вимоги, за яким ТОВ “Торговельний будинок “МЗМК (цедент) передав, а ЗАТ “Еластомер” (цесіонарій) прийняв право вимоги до ДП “Первомайськвугілля”. Причому укладення договору відбулось після видачі господарським судом Луганської області наказу на виконання рішення.

За ухвалою господарського суду заява ЗАТ “Еластомер” залишена без задоволення в зв’язку з тим, що заявник не набув статусу правонаступника.

Чи можливе в даному випадку правонаступництво? Дайте правову оцінку дія господарського суду.

8.Новозаводським районним судом м. Чернігова видано виконавчий лист № 2-2401, відповідно до якого з А. на користь І. підлягає стягненню 1425 грн. 50 коп. Так як З. добровільно не виконував рішення суду, Т. звернувся до ВДВС з заявою про відкриття виконавчого провадження. Як з’ясувалося, у відповідному ВДВС вже знаходиться відкрите провадження щодо А., як боржника. В зв’язку з цим, державним виконавцем винесена постанови про приєднання виконавчого провадження до зведеного провадження, а на майно боржника накладено арешт у межах загальної суми стягнення, виконавчого збору і можливих витрат на виконавче провадження.

Дайте правову оцінку діям державного виконавця. Яке процесуальне положення один до одного займають стягувачі? Якими правами вони наділені?

9.Природоохоронний міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі районного відділу земельних ресурсів пред’явив позов до В., про повернення самовільно зайнятої земельної ділянки. Рішенням місцевого суду відповідач був зобов’язаний повернути земельну ділянку площею 0,5 га, розташовану на території сільської ради, та привести її в придатний для використання стан, включаючи знесення розташованих на ній будівель. В зв’язку з тим, що відповідач відмовився добровільно виконати рішення суду, прокурор звернувся до ВДВС з заявою, за якою державним виконавцем відкрите виконавче провадження. Вважаючи дії державного виконавця по відкриттю виконавчого провадження неправомірними, В. звернувся до районного суду із скаргою. В її обґрунтування боржник зазначив, що виходячи з аналізу змісту ст. 10 Закону України “Про виконавче провадження”, прокурор не є його учасником, а тому він не може звернутися до ВДВС з заявою про порушення виконавчого провадження.

Чи підлягає скарга задоволенню? Чи відноситься прокурор до учасників виконавчого провадження?

10.У квітні 2009 р. державним виконавцем винесено постанову про призначення експерта для оцінки вартості майна у виконавчому провадженні щодо примусового виконання виконавчого напису нотаріуса про стягнення з ТОВ “Вікторія” на користь “Промінвестбанку” 13 111 грн. боргу по кредиту. Проведення цієї оцінки було доручено експертам ТОВ “Експертна фірма “Елан”. Одначе, на час її проведення жоден з експертів не був атестований і віднесений до Реєстру атестованих судових експертів. Крім того, копія постанови державного виконавця про призначення у виконавчому провадженні експерта боржнику не направлялася, а також він не був ознайомлений з його висновком.

Чи правомірні дії державного виконавця? Складіть постанову про призначення експерта для участі у виконавчому провадженні.

11.Н. звернувся до суду з скаргою про визнання незаконним і скасування акта опису й арешту майна, посилаючись на те, що державним виконавцем було відкрите виконавче провадження на підставі виконавчого листа, виданого місцевим судом про стягнення з нього на користь АКБ “ПриватБанк” боргу в розмірі 50 500 грн. У ході виконавчого провадження, державним виконавцем було складено акт опису й арешту майна боржника, а саме 1/2 частки квартири, в яку входження було здійснено примусово. Н. вважає даний акт незаконним, оскільки за відсутності боржника, опис майна проводився в присутності лише одного понятого, який на момент вчинення відповідних виконавчих дій не досяг повноліття (вісімнадцяти років). До того ж на порушення ст. 55 Закону України “Про виконавче провадження” акт опису й арешту майна був надісланий йому на п’ятий день після його винесення.

Дайте правову оцінку діям державного виконавця. Які особи у виконавчому провадженні можуть бути запрошені як поняті? Якими правами та обов’язками вони наділені.

12. Кредитор звернувся до господарського суду з вимогою про стягнення з боржника грошових сум у зв’язку з невиконанням договору. Суд вимогу кредитора задовольнив і виніс відповідну ухвалу. Рішення вступило в законну силу, кредитор отримав наказ і звернувся з метою його виконання в органи Державної виконавчої служби. Кредитор добровільно відмовився від виконання рішення господарського суду і уклав з боржником мирову угоду, яка затверджена судом ухвалою (відповідно до ч. 4 ст. 121 ГПК України). Виконавче провадження державним виконавцем було закінчене на підставі п. 2 ст. 37 Закону України “Про виконавче провадження”, проте надалі боржник відмовився від виконання мирової угоди.

Кредитор звернувся у апеляційний господарський суд із заявою про відміну ухвали про затвердження мирової угоди з метою подальшого звернення в органи Державної виконавчої служби із заявою про відновлення виконавчого провадження.

Апеляційний суд відмовив в задоволенні скарги і відзначив, що у разі невиконання боржником мирової угоди, ухваленої в процесі виконавчого провадження, кредиторові слід звернутися до господарського суду з позовом до боржника про стягнення грошової суми, але не у зв’язку з невиконанням первинного договору, а у зв’язку з невиконанням мирової угоди.

Дайте юридичну оцінку діям сторін виконавчого провадження, державного виконавця і

судів.

Т е м а 3. ПРОЦЕСУАЛЬНА ФОРМА ВИКОНАВЧОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Питання для обговорення:

1.Виконавчі документи, як підстава виконання.

2.Строки в яких виконавчий документ може бути пред’явлений до виконання, їх поновлення та продовження.

3.Добровільне виконання рішень.

4.Місце та час провадження виконавчих дій.

5.Ускладнення, які виникають підчас виконавчого провадження.

13.Державним виконавцем відкрите виконавче провадження щодо примусового виконання виконавчого напису нотаріуса про стягнення з ТОВ “Січ” на користь АКБ “Місто”(далі – АКБ) заборгованості у сумі 75 000 грн. В зв’язку з тим, що у боржника не було достатньо коштів та рухомого майна для задоволення вимог стягувача, стягнення звернено на нерухоме майно боржника – виробничий цех, що був виставлений на прилюдні торги. За відсутності покупців, аукціон з продажу майна двічі не відбувся. Тому, державним виконавцем було винесено постанову про закінчення виконавчого провадження, хоча АКБ не дав згоди на залишення за собою не проданого майна боржника.

Чи правомірні дії державного виконавця? За яких підстав виконавче провадження підлягає закінченню? Які в зв’язку з цим наступають наслідки?

14.На виконання наказу господарського суду державним виконавцем ВДВС Шевченківського РУЮ м. Києва відкрите виконавче провадження щодо стягнення з Дніпропетровського КП “Облводоканал” (далі – КП) на користь ДП “Київоблавтодор” (далі – КП) 2 000 242 грн. У межах зазначеної суми, накладено арешт на грошові кошти боржника, які знаходяться на рахунках в Дніпропетровській філії АКБ “Укрсоцбанк”, а також на всіх інші рахунки боржника, які знаходяться в усіх банках України. Не погоджуючись з такими діями, КП звернулася до начальника ВДВС зі скаргою, вимагаючи скасування вищевказаної постанови в зв’язку з тим, що на порушення державним виконавцем приписів ч. 5 ст. 20 Закону України “Про виконавче провадження” він не з’ясував наявності майна боржника, на яке може бути звернено стягнення, на території м. Києва та Київської області, на яку поширюються його компетенція. Існування такого майна скаржник підтверджував довідкою, складеною відповідно до даних бухгалтерського обліку.

Чи підлягає скарга задоволенню? Які правила встановлені законом щодо місця виконання рішень юрисдикційних органів?

15.Ухвалою господарського суду від 16 лютого 2006 р. позовні вимоги ЗАТ “Крокус” до ТОВ “Зірка” задоволені повністю. В зв’язку з невиконанням боржником даного рішення до державного виконавця 25 лютого 2009 р., з заявою звернувся представник стягувача, вимагаючи прийняти до виконання наказ господарського суду. В зв’язку з пропуском встановленого строку пред’явлення виконавчого документа до виконання державним виконавцем винесена постаново про відмову у відкритті виконавчого провадження.

Чи правомірні дії державного виконавця? В які строки виконавчі документи можуть бути пред’явленні до виконання? Складіть постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження з урахуванням правильного рішення.

16.Постановою державного виконавця від 12 жовтня 2008 р. відкрито виконавче провадження за зверненням ТОВ “Хімагромаркетинг Юг” про стягнення на його користь з ТОВ “Агрофірма Шабо” на підставі наказу господарського суду від 18 вересня 2008 р. боргу у розмірі 271992,31 грн. Боржнику встановлено строк добровільного виконання до 18 жовтня 2008 р. Зазначена постанова була направлена сторонам із супровідним листом № 11-18-45186 від 12 жовтня 2008 р. простою кореспонденцією, про що зроблено запис реєстрації в книзі вихідної кореспонденції. 23 жовтня 2008 р. представник боржника звернувся до ДВС із заявою по несвоєчасне отримання постанови про відкриття виконавчого провадження, що не дало йому можливість добровільно виконати судове рішення.

Як у цьому випадку має діяти державний виконавець?

17.14 грудня 2008 р. приватний нотаріус Н. звернулася до Шахтарського відділу Державної виконавчої служби із заявою про примусове виконання рішення Шахтарського міськрайонного суду від 10 вересня 2008 р. про переведення її на спрощену систему оподаткування та видачу свідоцтва про сплату єдиного податку. До цієї заяви вона додала виконавчий лист, виданий судом 29 листопада 2008 р. Державний виконавець виніс постанову про відкриття виконавчого провадження, якою надав Шахтарській об’єднанні державній податковій інспекції (далі – ОДПІ) строк для добровільного виконання рішення суду до 23 грудня 2008 р. Оскільки станом на цю дату рішення суду добровільно виконано не було, державним виконавцем

уцей же день була винесена постанова про стягнення з ОДПІ виконавчого збору у розмірі 850 грн. У зв’язку з повторним невиконанням судового рішення у добровільному порядку у визначений строк постановою державного виконавця від 5 січня 2009 р. на боржника було накладено штраф у розмірі 340 грн. і надано новий термін для виконання зазначеного судового рішення до 11 січня 2005 р.

Дайте оцінку діям державного виконавця. Якими мають бути подальші дії державного виконавця в разі невиконання рішення боржником?

18.Червонозаводський районний суд м. Харкова ухвалив рішення про задоволення позову Ф. до ВАТ „Факел” про поновлення на роботі, стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Державним виконавцем Червонозаводського відділу державної виконавчої служби м. Харкова за завою Ф. було відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню зазначеного рішення. Також постановою було накладено арешт на рахунок боржника в Ощадбанку. Через тиждень після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, до Червонозаводського ВДВС надійшов лист із Червонозаводського районного суду м. Харкова, в якому зазначалось, що ВАТ „Факел” подало до суду скаргу на дії державного виконавця. Ознайомившись із листом, державний виконавець виніс постанову про зупинення виконавчого провадження на строк до завершення розгляду скарги судом та набрання ухвалою законної сили.

Чи дотримано державним виконавцем порядок зупинення виконавчого провадження? Які наслідки зупинення виконавчого провадження визначено законом?

19.27 березня 2008 року ТОВ “М” звернулося до Господарського суду м. Севастополя з позовом до ТОВ “Ю” про стягнення 312 572,00 грн за договором на капітальне будівництво житла. В процесі розгляду справи між сторонами було укладено мирову угоду, затверджену ухвалою Господарського суду м. Севастополя. Мировою угодою передбачалося, що відповідач виплачує борг рівними частинами, починаючи з 11 квітня 2008 р. по 24 травня 2008 р. включно. У зв’язку з укладенням мирової угоди провадження у справі було зупинено.