Добавил:
viktoriakharzhevska@gmail.com Поблагодарить: 4441114428079998 Monobank Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
«Конформність як механізм поведінки особистості.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.07.2021
Размер:
71.26 Кб
Скачать
  1. Висновки

«Роби те, що вважаєш за потрібне. Піддавай сумнівам слова авторитетів. Якщо ти цього хочеш – роби. Думай про своє задоволення. Не будь конформістом. Приймай самого себе Не змінюй себе. Це твій обов’язок по відношенню до самого себе.» (Девід Майєрс)

Конформізм – це зміна поведінки чи переконань індивіда в результаті тиску групи - проявляється в формі поступливості та в формі схвалення. Поступливість – це зовнішнє слідування вимогам групи при внутрішньому не прийнятті їх. Схвалення – це поєднання поведінки, відповідної соціальному тиску, і внутрішній згоді.

Про те, як впливає конформність на поведінку людини ми можемо дізнатись із класичних досліджень Шерифа, Аша та Мілгрема. В ході експериментів формувалось нормативне поняття про явище конформізму.

Отже, беззаперечно, оточення - впливає на нас. І змінює, хочим ми того чи ні. Зазвичай це відбувається поступово та непомітно навіть для нас самих. Оточення змінює людину на тонкому та глибокому рівні. Звичайно, є люди з більшим супротивом, але для того, щоб не піддаватись впливу як соціальному, так і внутрішньому, потрібно безліч сил. «Це – як стримувати усім тілом напір води з труби… і одночасно вишивати бісером. І не на п’ять хвилин – напоказ, а роками.» (М. Фрай). Тому оточення – це дуже важливою. Навіть не зі сторони «люблять – цінять – поважають – захищають». Все це, звісно, має значення, але поверхневе. Головне те, що все ж ми змінюємось. І чим раніше людина, проаналізувавши своє оточення, задасть собі питання «Чи хочу я в це перевтілитись?» - тим менша імовірність того, що більша частина життя не буде згаяна.

  1. Література

  1. Дэвид Майерс «Социальная психология» / (David Myers "Social Psychology", 7th ed., 2002), 170 – 200 ст.

  2. Агєєв В. С. Міжгруповое взаємодія: соціально-психологічні проблеми. М., 1990.

  3. Б. Роберт, Б. Дон, Д. Блер - Соціальна психологія: ключові ідеї. 4-е вид., СПб.: Пітер, 2003.

  4. Ільїн Є.П. Психологія спілкування і міжособистісних відносин - СПб.: Пітер, 2009, С. - 576

  5. Бергер Питер. Приглашение в социологию: Гуманистическая перспектива - Пер. с англ. под ред. Г.С. Батыгина. — М.: Аспект Пресс, 1996. — (Программа «Высшее образование»). 

1 Сугести́вність — здатність сприймати психічний вплив з боку іншої особи або групи осіб, ступінь сприйнятливості до впливу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]