Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ИТСБ1

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
323.34 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

Кафедра СТ

Звіт про виконання лабораторної роботи № 1

з дисципліни Інформаційні технології та системи в бізнесі на тему “Моделювання систем управління знаннями”

Виконали:

Перевірила:

ст. гр. СПРм-19-1

Петрова Р. В.

Зубко В.

 

Мизніков Р.

 

Шемчук В.

 

Харків 2020

МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ЗНАННЯМИ

Мета роботи.

Побудова графічноїмоделі системи управління знаннями.

Короткий текстовий опис системи управління знаннями.

Управління знаннями - це систематичні процеси, завдяки яким знання, необхідні для успіху організації, створюються, зберігаються, розподіляються і застосовуються в активах підприємства. У склад таких активів входять бази даних, документи, процедури та знання і досвід окремих працівників, які раніше не були зафіксовані.

Для прикладу розберемо свою систему управління знаннями – систему моніторингу сайтів у пошукових системах за ознакою платної видачі. Головна задача системи – аналіз рекламних оголошень конкурентів у видачі пошукової системи Гугл. Для цього потрібно вказати дані сайту, пошукової системи та ключові слова. Далі ми можемо переглянути які сайти знаходяться в рекламній видачі по раніше заданим ключовим словам, формувати рейтинги та звіти, відправляти ці звіти на електронну пошту.

Обгрунтування вибору нотацій та відповідних CASE-засобів

В ролі CASE засобу обираємо BPwin - інструмент моделювання,

розроблений фірмою Computer Associates Technologies який використовується для аналізу, документування та реорганізації важких бізнес-процесів. Модель, створена засобами BPwin, дозволяє чітко документувати різні аспекти діяльності - дії, які необхідно вжити, способи їх релізації, які потребують для цього ресурси. Таким чином, формується цілісна картина діяльності підприємства - від моделей організації роботи в маленьких відділах до важких ієрархічних структур.

Нотації будуть відповідати IDEF0 та DFD. IDEF0 — методологія функціонального моделювання (англ. function modeling) та графічна нотація, презначена для формалізації та опису бізнес-процесів. Відмінною рисою IDEF0 являється її акцент на підпорядкованість об’єктів. У IDEF0 розглядаються логічні відношення між роботами, а не їх тимчасова послідовність (потік робіт). DFD – це методологія, призначена для моделювання інформаційних систем з точки зору збереження, обробки та передачі даних.

Розроблені моделі

Рисунок 1 - Концептуальна діаграма IDEF0

Рисунок 2 – Діаграма декомпозиції IDEF0

Рисунок 3 - Концептуальна діаграма DFD

Рисунок 4 – Діаграма декомпозиції DFD

Выводы.

Під час виконання лабораторної роботи була створена функціональна модель та модель потоків даних системи управління знаннями. Для створення моделей були обрані методології IDEF0 та DFD. Для роботи з обраними методологіями було використано CASE-засіб BPWin. IDEF0 та DFD добре поєднуються між собою та дозволяють досить структурно та явно зазначити критерії до системи яку потрібно проаналізувати та розробити.

Соседние файлы в предмете Информационные технологии и системы в бизнесе