Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ОНДАП 1

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
394.65 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РАДІОЕЛЕКТРОНІКИ

Кафедра СТ

Звіт

про виконання лабораторної роботи № 1

з дисципліни Основи наукових досліджень, організація науки та авторське право

на тему “Універсальна десяткова класифікація”

Виконали:

ст. гр. СПРм-19-1

Мизніков Р.І.

Шемчук В.Н.

Перевірив:

ас. каф. ст.

Урняєва І.А.

Харків 2019

УНІВЕРСАЛЬНА ДЕСЯТКОВА КЛАСИФІКАЦІЯ

Мета :

  • Ознайомитися з універсальною десятковою класифікацією(УДК) – системою класифікації інформації, що широко використовується для систематизації ворів науки, літератури і мистецтва, періодичного друку, різних видів документів і організації картотек.

  • Навчитися класифікувати наукові роботи відповідно до УДК.

Тема дослідження: Нечіткі моделі та інформаційні технології для підвищення ефективності прийняття рішень в задачах транспортної логістики в умовах невизначеності

Визначити УДК

УДК 004.056+65.012.16:681.5

004 – Інформаційні технології. Комп'ютерні технології. Теория обчислювальних маин і систем.

004.056 – Безпека, захищеність данних.

65 – Управління підприємствами. Організація виробництва, торгівлі і транспорту.

65.012.16 – Висновки . Експертиза.

681– Точна механіка.

681.5 – Автоматика. Теорія, методи розрахунку і апаратура систем автоматичного управління і регулювання. Технічна кібернетика. Техніка автоматизації.

Scopus database

Scopus – бібліографічна і реферативна база даних та інструмент для відстеження цитованості статей, опублікованих у наукових виданнях.

Рис. 1 Опис профілю автора на Scopus database

Що таке індекс Гірша?

Індекс Гірша (h-index) – показник впливовості науковця, колективу науковців, наукового закладу або наукового журналу, заснований на кількості публікацій та їх цитуваннях. Індекс Гірша був запропонований американським фізиком Хорхе Гіршем в 2005 році. Індекс залежить від числа публікацій науковця і числа цитування цих публикацій.

Що таке ORCID?

ORCID (Open Researcher and Contributor ID) це реєстр унікальних ідентифікаторів вчених і спосіб зв'язку дослідницької діяльності з цими ідентифікаторами.

ORCID автора темы исследования: 0000-0002-0152-7600

Рис. 2 – Профіль ORCID автора теми дослідження

Що таке DOI?

DOI (digital object identifier) – це серійний номер, який використовують для постійної та унікальної ідентифікації об'єктів інтелектуальної власності будь-якого типу., стандартизирований Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO).

Рис. 3 – Приклад digital object identifier

Що таке URI?

Уніфікований ідентифіка́тор ресурсів (англ. Uniform Resource Identifier, URI)- рядок символів, що дозволяє ідентифікувати будь-який ресурс: документ, зображення, файл, службу, поштову скриньку і т. і. Перш за все, мова йде про ресурси мережі Інтернет та Всесвітньої павутини. URI надає простий і розширюваний спосіб ідентифікації ресурсів. Можливість розширення URI означає, що вже існують кілька схем ідентифікації всередині URI, і ще більше буде створено в майбутньому.

Висновок

У процесі виконання лабораторної роботи ми навчилися ідентифікувати універсальні десяткові класифікації, дізналися їх різновиди. Навчилися знаходити авторів досліджень на Scopus database та ORCID. Дізналися що таке індекс Хірша і як він розраховується .З’ясували, що означають ідентефікатори DOI та URI.