Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.0.РГЗ_СОБнаТ (5).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.06.2021
Размер:
2.55 Mб
Скачать

3. Аналіз українського ринку постачальників за даним найменуванням вантажу

Українські гірничо-металургійні компанії у 2020 році наростили експорт руди та залізорудних концентратів на 16% в порівнянні з 2019 роком – до 46,3 млн т. У грошовому виразі експорт ЗРС за рік зріс на 24,8% – до $4,24 млрд. Про це свідчать дані митної статистики.

За підсумками грудня 2020 року Україна експортувала 3,32 млн т ЗРС. Це на 34,2% більше, ніж за грудень 2019 року. За місяць видобувні компанії країни наростили виручку від експорту залізної руди в 2,4 раза в порівнянні з відповідним періодом минулого року – до $529,2 млн.

Група "Метінвест" - лідер в гірничо-металургійному комплексі України і один з провідних гравців у світовій металургійній галузі. Підприємства групи виробляють в рік близько 27,4 млн. т залізорудного концентрату (за даними 2018 р.). До Метінвесту входять гірничодобувні підприємства: Інгулецький ГЗК, Північний ГЗК, Центральний ГЗК, Криворізький ЗРК,

Проте основні виробники залізорудної сировини в Україні: Інгулецький ГЗК, Криворізький ЗРК, Полтавський ГЗК, Північний ГЗК, Центральний ГЗК, Південний ГЗК, «АрселорМіттал Кривий Ріг», «Суха Балка», Запорізький ЗРК.

У таблиці 7 наведені обсяги виробництва ключових виробників Украйни:

Таблиця 7. Основні виробники руди в Україні та обсяги виробництва за 2019 рік. [4]

№ п/п

Назва підприємства

Обсяг виробництва, тиc. т

1.

Інгулецький ГЗК

70000

2.

Криворізький ЗРК

6000

3.

Полтавський ГЗК

16654

4.

Північний ГЗК

36000

5.

Центральний ГЗК

15400

6.

Південний ГЗК

26000

7.

«АрселорМіттал Кривий Ріг»

11400

8.

«Суха Балка»

2727

9.

Запорізький ЗРК

4563

Для наочності зобразимо знаходження підприємств на рисунку 7.

Рисунок 7. Географічне положення підприємств з видобутку руди в Україні.

В якості пунктів відправлення руди на експорт обираємо: Інгулецький ГЗК (Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг), Полтавський ГЗК ( Полтавська область, м. Горишні Плавні), Запорізький ЗРК (Запорізька область, c. Мала Білозерка).

Інгулецький ГЗК (ІнГЗК) - найбільший в Україні виробник залізорудного концентрату з вмістом заліза від 64% до 67%. Розробляє Інгулецьке родовище залізистих кварцитів. На підприємстві використовується циклічно-потокова технологія видобутку руди з використанням автомобільно-конвеєрного транспорту. Балансові запаси руди - 1,2 млрд т. Входить в групу «Метінвест Холдинг».

Полтавський ГЗК (ПГЗК) виробляє окатиші. Входить в групу Ferrexpo. Має повний технологічний цикл - від видобутку сирої руди до виробництва залізорудних окатишів. Частина концентрату для виробництва окатишів підприємство набуває у сторонніх компаній, оскільки збагачувальні потужності ПГЗК не дозволяють повністю задовольняти власні потреби в концентраті. Весь обсяг виробленої продукції відправляється на експорт.

Запорізький ЗРК (ЗЗРК) відобуває залізну руду підземнім способом. Половина віробленої продукції поставляється на український ринок. Решта експортується в європейські країни. ЗЗРК - єдине в Україні підприємство, что Заповнює порожнечі в шахті, Які утворіліся после видобування руди. Запорізький ЗРК Належить «Запоріжсталі» та іноземним акціонерам.