Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МПЕвУР, питання до іспиту

.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.06.2021
Размер:
24.45 Кб
Скачать

«Макроекономічні проблеми економіки в умовах реіндустріалізації» – питання до іспиту

  1. Предмет і метод дисципліни «Макроекономічні проблеми економіки в умовах реіндустріалізації»

Предмет дисципліни «Макроекономічні проблеми економіки в умовах реіндустріалізації»; метод дисципліни; роль та значення курсу для підготовки сучасного економіста.

  1. Національна економіка та її структура. Класифікація країн у світовій економіці.

Сутність національної економіки; умови виникнення та ознаки національної економіки; суб’єкти національної економіки; критерії класифікації національних економік.

  1. Основні глобальні проблеми людства та висновки для економіки України.

Сутність та прояви глобалізації економіки; проблема конкурентоспроможності національної економіки; глобальні проблеми сучасності; проблеми України в контексті глобальних проблем людства.

  1. Технологічні уклади та їхній розвиток.

Поняття технологічного укладу. Характеристики технологічних укладів. Розвиток та взаємодія технологічних укладів. Технологічні уклади в Україні.

  1. Промислова революція та індустріалізація.

Сутність промислової революції; сутність та ознаки індустріалізації;

перша і друга промислові революції, передумови третьої промислової революції.

  1. Деіндустріалізація, реіндустріалізація та неоіндустріалізація.

Сутність деіндустріалізації та її особливості в країнах з різним рівнем розвитку; реіндустріалізація і модернізація інституційного середовища; сутність та ознаки неоіндустріалізації.

  1. Промислова політика та її особливості у ХХІ столітті.

Сутність, мета, заходи промислової політики; особливості промислової політики у ХХІ столітті.

  1. Сутність, функції, призначення та умови функціонування реального та фінансового секторів.

Сутність реального та фінансового секторів економіки; функції та призначення реального та фінансового секторів; різні підходи до пояснення взаємозв’язку цих секторів; причини відриву фінансового сектора економіки від реального.

  1. Структура сукупного попиту: оптимальні співвідношення.

Сутність сукупного попиту та його графічне зображення; структура сукупного попиту; регулювання сукупного попиту; сучасний стан та можливості зростання сукупного попиту в Україні.

  1. Методологічні основи дослідження фінансового сектору економіки.

Дослідження фінансового сектору в теоріях економічного розвитку та економічних циклів, в концепціях впливу грошей на економічні процеси в національній економіці; поняття «фіктивний капітал» та його значення для дослідження фінансового сектору економіки.

  1. Фінансові ринки. Фінансові інструменти та фінансові посередники.

Сутність фінансового ринку та його функції; фінансові інструменти та фінансові посередники

  1. Місце НТП в економічних теоріях.

Сутність НТП та НТР, їхні ознаки; НТП як чинник економічного зростання та розвитку, теорії НТП як екзогенного та ендогенного чинника економічного зростання.

  1. Технологічні зміни як чинник економічного розвитку, інноваційна теорія економічного розвитку.

Перетворення науково-технічного прогресу у вирішальний фактор економічного зростання; інноваційно-еволюційна теорія економічного розвитку Й. Шумпетера: інновація, типи інновацій, революційна роль підприємців-новаторів у здійсненні інноваційного типу розвитку економіки.

  1. Технологічні зміни і соціально-економічна трансформація суспільства.

Вплив технологічних змін на кількісні і якісні параметри добробуту населення; дослідження С. Кузнецом залежності між економічним зростанням та змінами у диференціації доходів, з урахуванням індексу Джині; виявлення зв'язку показників інноваційного розвитку країн світу та індексів сталого розвитку.

  1. Технологічні зміни та економічна політика.

Прогресивні технологічні зміни в національних економіках розвинутих країн; можливості економічної політики держави у сприянні прогресивним технологічним змінам в національній економіці; проблеми здійснення промислової політики в Україні.

  1. Сутність та показники відкритої економіки.

Сутність відкритої економіки; показники відкритої економіки; проблеми високого рівня відкритості економіки України.

  1. Теорія конкурентоспроможності країн.

Базові поняття теорії конкурентоспроможності: конкуренція, конкурентоспроможність, конкурентна перевага, конкурентостійкість; теорії конкурентних переваг: А. Сміта, Д. Рікардо, М. Портера.

  1. Інновації як чинник глобальної конкуренції.

Сутність інновації та її типи; інновації як ознака конкурентних переваг найвищого порядку; принципи політики стимулювання інновацій і підвищення конкурентоспроможності розвинених національних економік.

  1. Світові методики оцінювання конкурентоспроможності та інноваційного розвитку країн.

  2. Важливість аналізу конкурентоспроможності та інноваційного розвитку країн; світові рейтинги конкурентоспроможності та інноваційного розвитку країн.

  3. Кластер – типова ринкова структура в епоху глобалізації.

Сутність кластеру та особливості його формування; конкурентні переваги регіональних кластерів; пріоритетні напрями та проблеми розвитку кластерів в Україні.

  1. Вплив фіскальної та грошово-кредитної (монетарної) політики на економічні процеси у відкритій національній економіці.

Сутність, мета та інструменти фіскальної політики; сутність, мета та інструменти грошово-кредитної політики; позитивні та негативні впливи економічної політики на процеси у відкритій національній економіці; особливості впливу сучасної фіскальної та грошово-кредитної політики на економіку України.

  1. Продуктивність, ВВП і безробіття у короткостроковому періоді.

Основні положення моделі сукупного попиту і сукупної пропозиції; графічне зображення макроекономічної рівноваги на основі моделі АD – AS; вплив зміни продуктивності на ВВП, зайнятість і безробіття в короткостроковому періоді; вплив зміни продуктивності на природний рівень безробіття; теорії ефективної заробітної плати.

  1. Науково-технічний прогрес та ефекти розподілу, збільшення нерівності в заробітній платі та його причини.

Науково-технічний прогрес та ефекти розподілу; постійна зміна в умовах НТП відносного попиту на робітників з різним рівнем кваліфікації; причини посилення нерівності в заробітній платі

  1. Безробіття, що пов’язане з науково-технічним прогресом, та шляхи його скорочення.

Особливості сучасного ринку праці; структурне безробіття; різні підходи до вирішення проблеми структурного безробіття та інших проблем, пов’язаних із працевлаштуванням, в залежності від моделі ринку праці в певній країні; заходи для поліпшення ситуації на ринку праці в Україні.

  1. Сукупний попит та чинники, що на нього впливають.

Сутність сукупного попиту; цінові чинники сукупного попиту; нецінові чинники сукупного попиту.

  1. Неокласична модель загальної економічної рівноваги.

Основні положення класичної (неокласичної) теорії стосовно регулювання сучасної ринкової економіки, співвідношення між сукупним попитом та сукупною пропозицією, проблеми зайнятості; графічне зображення та пояснення неокласичної моделі загальної економічної рівноваги.

  1. Кейнсіанська модель загальної економічної рівноваги. Кейнсіансько-неокласичний синтез.

Кейнсіанська теорія зайнятості; положення стосовно співвідношення між сукупним попитом та сукупною пропозицією, регулювання сучасної ринкової економіки; графічне зображення та пояснення кейнсіанської моделі загальної економічної рівноваги; кейнсіансько-неокласичний синтез.

  1. Циклічні коливання.

Сутність економічного циклу; теорії економічного циклу; фази економічного циклу.

  1. Види циклів в залежності від тривалості та імпульси до циклічних коливань й економічного розвитку.

Види циклів в залежності від тривалості; імпульси до циклічних коливань й економічного розвитку.

  1. Вплив технологічних змін на товарний і грошовий ринки.

Теорія соціально-технологічного укладу (парадигми) і новий погляд на циклічну природу економічного розвитку та специфічні вимоги до цілей і засобів антикризової державної політики; вплив технологічних змін на ринки товарів; вплив технологічних змін на грошовий ринок.