Скачиваний:
4
Добавлен:
27.04.2021
Размер:
211.08 Кб
Скачать

Система управління базами даних MS ACCESS

Лабораторна робота № 3

Тема : ACCESS. Робота з фільтрами і запитами.

Мета. Уміти конструювати фільтри і запити для відшукання даних у базі даних. Знати різницюміж запитами: на вибірку, параметричними, на внесення змін у БД, на доповнення, вилучення, копіювання, створення, обчислення.

План роботи:

1.Робота з фільтрами

2.Запит на вибірку з простою числовою умовою.

3.Модифікування запиту.

4.Запит на вибірку з умовою по текстовому полю.

5.Запит з параметром.

6.Запит з параметром.

7.Запит на створення нової таблиці.

8.Запити на створення таблиць з обчислювальним полем.

9.Запити на відшукання повторень і вилучення записів.

10.Запит на копіювання частини таблиці.

11.Створення таблиці “ АДРЕСИ ”.

Завдання

Для таблиці ОЦІНКИ, створеної раніше, сконструювати різні фільтри і запити згідно з планом роботи. Після виконання кожного фільтра чи запиту занотувати у звіт номери записів, які задовольняють критерій пошуку.

Теоритичні відомості.

Типову задачу опрацювання даних формулюють так: серед записів відшукати в БД ті, які задовільняють деякий критерій ( умову ) і вивести їх на екран, папір чи створити з них іншу таблицю. Для відшукання потрібних даних використовують фільтри і запити . Фільтри застосовують у випадку не складних умов пошуку і виведення даних на екран чи папір.

Доступ до команд роботи з фільтрами можно отримати одним із трьох способів:

1)Виконати команду основного меню ЗАПРОС => ФИЛЬТР ;

2)Виконати команду з контекстного меню;

3)Скористатись кнопками команд на панелі інструментів:

a)Фильтр за вибраним;

b)Изменить фильтр;

c)Расширеныий фильтр;

d)Применить / Отменить фильтр;

Як користуватися кнопками , ви дізнаєтесь , виконуючи роботу. Під час експериментів застосовуйте команду ОТМЕНИТЬ ФИЛЬТР , щоб повернути початкове відображення таблиці.

Для шукання даних користувач будує умови: прості і складні. Прості умови – це числа, тексти,вирази, математичні співвідношення, наприклад, 5; “Асташкін”; >3; =4; <>3; < date() – усі дати до вчора включно; Like [ A-Г ] – прізвища, які починаються на А, Б, В, Г ; ”Ар*”- слова, які починаютьсяна АР. 69????- шестизначні номери телефонів, які починаються на 69,тощо. Умови записують відповіно до правил мови SQL.

Складені умови – це умови, побудовані з простих за допомогою логічних операцій not (не) ; and ( і );or (або). Наприклад, not 2; between21/4/99 and 21/5/99 – між двома датами; between 3 and 4; between date() –30 and date()- дати за минулі 30 днів від сьогоднішньогї.

У конструкторах фільтрів і запитів умови вжодять у рядок умов. Умови, які стосуються різних полів і мають сполучннк ( логічну операцію ) “ і ”, записують в одному рядкуконструктора умов. Умови, які стосуються одного поля і мають сполучник “ або ”, розташовують одну під одною.

Запит – це засіб відшукання записів , перетворення таблиць і створення на їхній основі нових. Розрізняють декілька типів запитів. Найпростішим є звичайний запит ( інша мова запит на вибірку), якиий відображає на екрані вибрані з БД записи. Ці запити не змінюють таблиці БД. Для створення нової таблиці, що міститеме вибрані записи, внесення змін у таблиці ( доповнення, оновлення, вилучення чи архівування записів, створення обчислювального поля тощо ) використовують запити на перетворення ( на внесення змін, на виконання дії з таблицею)

Тип запиту можна змінювати командами ЗАПРОС => ТИП ЗАПРОСА. Загальна схема роботи з запитами на внесення змін така:

1.Виконують звичайний запит на вибірку записів;

2.Змінюють тип запиту, наприклад, на створення нової таблиці;

3.Запускають запит на виконання – буде створена нова таблиця з відібраними записами.

Запит створюють вручну в режимі конструктора або за допомогою майстра запиту на базі деякої таблиці чи декількох таблиць, яку / які додають до запиту.

1

Щоб створити запит вручну, треба виконати таку послідовність команд, стартуючи з головного вікна бази даних: Вікно БД=>ЗАПРОС=>СОЗДАТЬ=>КОНСТУКТОР=>OK=>Додають таблицю, наприклад, ОЦІНКИ=>Закривають вікно ДОБАВИТЬ ТАБЛИЦУ.

Отримують вікно конструктора запитів. Конструювання запиту складається з декількохетапів.

1.У вікні таблиці ОЦІНКИ вибирають усі чи потрібні поля і перетягують їх у рядок ПОЛЕ конструктора. Інший спосіб : рядок ПОЛЕ заповнюють клацнувши у ньому і вибравши назви полів з запропонованого списку.

2.Задають, якщо потрібно, режим упорядкування (методом вибору режиму зі списку) і режим відображення полів на екрані.

3.Вводять умови в рядок умов

4.Щоб запустити запит на виконання, виконують команди ЗАПРОС=>ЗАПУСК чи натискають на кнопку, на якій нарисовано знак оклику (!) .

5.Для редагування запиту треба повернутися в режим конструктора

6.У разі потреби змінюють тип запиту.

7.Коли запит готовий, закривають конструктор зі збереженням запиту з деякою назвою у файлі БД.

Хід роботи.

1.Запустіть програму ACCESS і відкрийте БД, що містить таблицю ОЦІНКИ

2.Розгляньте таблицю і зробіть зміни в ній. Якщо таблиця не має відмінників , змініть дані так, щоб вони були, а також, щоб були студенти, які вчаться лише на “4” і “5”. У таблиці повинно бути не менше 10 зап.

3.Виведіть на екран ( відфільтруйте )записи про студентів, які мають з математики “5”. Виберіть пот-

рібне поле ( клацніть мишею у будь-якому полі з оцінкою “5” з математики будь-якого студента ) і натисніть на кнопку ФИЛЬТР ЗА ВИБРАНИМ . Перепишіть номери записів у звіт. Відновіть вигляд таблиці кнопкою УДАЛИТЬ ФИЛЬТР.

4.Відфільтруйте записи про студентів, що не мають “2” з математики. Виберіть поле з оцінкою “2”з ма-

тематики і виконайте команду Заперечити вибране. Вилучіть фільтр.

5.Відфільтруйте записи про студентів, які мають з математики і фізики ”4”. Виконайте команду ИЗМЕ-

НИТЬ ФИЛЬТР. Задайте оцінки ( 4 і 4 ) в полях умов для математики і фізики. Застосуйте фільтр. Перепишіть номери записів у звіт. Вилучіть фільтр.

6.Застосуйте розширений фільтр, щоб вивести записи про студентів, які вчаться на “4” вбо “5” з мате-

матики або інформатики. ЗАПИСИ => ФИЛЬТР => РАСШИРЕННИЙ ФИЛЬТР=> Введіть умову в таблицю =>ПРИМЕНИТЬ ФИЛЬТР=>Перепишіть номери шуканих записів =>УДАЛИТЬ ФИЛЬТР.

7.Створіть і виконайте Запит 1 на вибірку записів про студентів, які мають “5” з інформатики.

Перепишіть номери записів. Закрийте вікно запиту зі збереженням структури запиту з назвою ЗАПИТ 1.

8.Модифікуйте Запит 1, щоб вибрати записи про студентів, які вчаться на “4” або “5” з матем. і інозем.

Вікно БД => ЗАПРОС=> ЗАПИТ1 => ОБНОВИТЬ => КОНСТРУКТОР => ОК. Оцінки “4” і “5 введіть одну під одною ( у двох рядках ) в умовах для полів математики і іноземної. Запустіть запит. Перепишіть номери записів. Закрийте запит без збереження.

9.Створіть і виконайте Запит2 на вибірку лише номерів і прізвищ студентів, у яких сьгодні день іме-

нин. Виберіть якесь ім’я ( яке вважатимем іменем іменинника і бажано, щоб воно не повторювалось, наприклад Юрій, якщо сьогодні 6 травня , чи інше) за умову пошуку. Вимкніть режим виведення на екран оцінок, якщо їхні поля занесені в стуктуру запиту. Запит1 за основу не брати. Виконайте і збережіть Запит2.

10.Створіть Запит3 з параметром для шукання записів про студентів, які мають деяку, задану парамет-

ром, оцінку з математики. Значення параметра повинен вводити користувач в окремому діалоговому вікні після запуску запиту. Виконайте цей пункт методом модифікації Запиту1 У полі математики задайте параметричну умову – введіть у ньому такий вираз : [оцінка]. Зліквідуйте числову умову в іншому полі (інфор.).

11.Запустіть Запит3 двічі, щоб визначити, хто має з математики “5” , а хто “4”. Прізвища і оцінки занотуйте в звіт. Закрийте Запит3, зберігаючи його.

12.Сконструюйте і виконайте Запит4 на створення нової таблиці Відмінники, куди треба з таблиці Оцінки скопіювати записи усіх відмінників за алфавітом. Відкрийте конструктор звичайних запитів ( можно на основі Запиту1) і задайте умову вибірки відмінників. Змініть тип запиту на запит СОЗДАНИЕ ТАБЛИЦЫ. Введіть назву нової таблиці Відмінники і запустіть запит. Закрийте конструктор запиту, зберігаючи його, і переконайтесь, що на закладці ТАБЛИЦЫ є нова таблиця. Відкриийте цю таблицю і переконайтесь, що в ній є записи про відмінників.

13.Доповніть таблиці Відмінники записами про студентів, що вчаться на “4” або “5” з усіх предметів.

Відкрийте конструктор Запиту4, змініть умови вибірки, змініть тип запиту – ДОПОЛНЕНИЯ і запустіть його на виконання. Перегляньте таблицю Відмінники. Скільки є в ній записів? Чи є записи, що повторюються ? Закрийте запит без збереження.

14.Створіть на базі таблиці Оцінки нову таблицю з назвою Рейтенг і з обчислювальним полем Сума -

сумою оцінок студентів з усіх предметів. Відкрийте Запит1 у режимі конструктора. Зліквідуйте умови. Після поля Іноз у порожню клітинку нового поля введіть формулу ( як бачити можна без кутових дужок) =МАТ+ІНФ+ФІЗ+ЕКОН+ІНОЗ.

2

15.Підпишіть нове поле. Виконайте команду СВОЙСТВА цьго поля ( засобами контекстного меню) і в останньому рядку отриманої таблиці введіть назву (підпис) поля : СУМА.

16.Виконайте модифікований Запит1 .

17.Упорядкуйте список студентів за рейтенгом. Поверніться в конструктор запиту. Увімкніть режим впорядкування за спаданням для поля СУМА . Виконайте запит. Перепишіть номери студентів за спаданням рейтингу у звіт.

18.Збережіть отримані результати у таблиці Рейтенг. Конструктор запиту => Змініть тип запиту на тип СОЗДАНИЕ ТАБЛИЦЫ “РЕЙТИНГ ” => ЗАПУСК ЗАПРОСА =Закрийте запит зі збереженням як Запит5.

19.Виконайте запит на відшукання в таблиці Відмінники записів, що повторюються. Вікно БД=>Заклад-

ка ЗАПРОСЫ (але нічого не вибирати)=>СОЗДАТЬ => Віберіть режим ЗАПИСИ, що повторюютьcя=> ОК => віберіть таблицю Відмінники=> ДАЛЕЕ => ЗАДАЙТЕ поля, де можна виявити небажані повторення, наприклад, Номер, перевівши цю назву у поле пошуку повторень =>ГОТОВО. Перепишіть номери записів, що повторюються, враховуючи кратність повторень, у звіт. Закриийте запит як ЗАПИТ6.

20.Вилучіть з таблиці Відмінники записи, що повторюються, за допомогою запиту на Вилучення. Від-

крийте Запит1 у режимі конструктора. Доповніть запит таблицею Відмінники. Вилучіть з конструктора таблицю Оцінки командою УДАЛИТЬ. В умові пошуку по полю Номер зазначте один під одним номери записів, які треба вилучити , враховуючи кратність. Запустіть запит на вилучення.

21.Збережіть таблицю Відмінники як новостворену без записів, що повторюються.

22.Скопіюйте в нову таблицю Адреси три перші поля усіх записів з таблиці Рейтенг. Створіть новий Зап-

ит7 , у який занесіть три перші поля. Змініть тип запиту на СОЗДАНИЕ НОВОЙ ТАБЛИЦЫ. З запитами роботу закінчили.

23.Відкрийте таблицю Адреси і перегляньте її. Додайте до структури таблиці чотири нові поля: Група,

Місто, Вулиця, Телефон ( у режимі конструктора ).

24.Відкрийте таблицю Адреси в режимі таблиці і доповніть записи даними. Уведіть будь-які дані в нові поля, але так, щоб було по декілька студентів з різних груп.

25.Збережіть таблицю Адреси у файлі.

26.Закрийте базу даних. Закінчіть роботу. Здайте звіти.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ.

1.Як у БД відшукати потрібні записи?

2.Для чого призначена команда ПРИМЕНИТЬ ФИЛЬТР?

3.Що таке запит? Які є типи запитів і як їх створити?

4.Як виконати пошук по текстовому полю?

5.Чи можна з відфільтрованих записів створити нову таблицю?

6.Як створити нову таблицю за допомогою запитів?

7.Як побудувати умову зі сполучником “або” у запиті ?

8.Що таке запит на доповнення?

9.Які є способи створення запитів?

10.Як додати таблицю у вікно конструктора запитів?

11.Як перемістити поля з таблиці в запит?

12.Як упорядкуватизаписи, використовуючи запит?

13.Як змінити тип запиту?

14.Як побудувати умову зі сполучником “ і ” у запиті?

15.Що таке запит з параметром?

16.Як модифікувати запит?

17.Як скопіювати частину структури таблиці у нову таблицю?

18.Як створити таблицю з обчислювальним полем?

19.Як відшукати і вилучити з таблиці записи, що повторюються?

20.Опишіть умову для відшукання записів про студентів, які народилися між 1 квітня і 30 травня.

21.Опишіть умову відшукання записів про студентів, номери телефонів яких починаються на 69

22.Опишіть умову вибірки записів про студентів, прізвища яких починаються на букву “С”.

23.Опишіть умову вибірки записів про студентів, які живуть на вулиці Науковій або Садовій.

24.Опишіть умову вибірки записів про студентів, які мають з усіх предметів “4” або “5”.

25.Як обчислити середню оцінку з математики всієї групи?

26.Як обчислити середні оцінки з усіх предметів усієї групи?

3

Соседние файлы в предмете Вычислительная техника в инженерных и экономических расчетах