Скачиваний:
39
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Розділ 3 Планування і маршрутизація вантажних перевезень

(статті 17 – 21 Статуту залізниць України, Привила планування перевезень вантажів)

3.1 Основи планування перевезень

Перевезення вантажів залізничним транспортом організовуються на договірних засадах. Форма договору про організацію перевезень вантажів встановлюється Правилами. Для забезпечення виконання договірних зобов’язань здійснюється місячне планування перевезень.

Порядок розроблення, термін подання заявок, затвердження планів та облік виконання перевезень вантажів встановлюється Правилами, а військових перевезень – спеціальними інструкціями.

Стаття 17 Статуту залізниць України

Основні терміни

Договір про організацію перевезень – документ, який укладається між залізницею і вантажовідправником у разі систематичного перевезення вантажів.

Місячне замовлення на перевезення вантажів – проект місячного плану, який складається відправником на підставі договору про організацію перевезень на бланках форми ГУ-12 або ГУ-12К і надається залізниці із зазначенням місячних обсягів перевезення у вагонах (контейнерах) і тоннах для кожної номенклатури вантажу і для кожної станції відправлення.

Місячний план перевезень – прийняте і затверджене залізницею від відправника місячне замовлення на перевезення вантажів на бланках форми ГУ-12 або ГУ-12К.

Декадна заявка – заявка на подачу вагонів, яку подає відправник начальнику станції на бланку форми ГУ-11 згідно із затвердженим місячним планом перевезень із зазначенням кількості вагонів на кожний день декади. Після узгодження начальником станції кількість заявлених вагонів вноситься в облікову картку.

Облікова картка – документ, у якому на станції ведеться облік виконання плану перевезень вантажів окремо за кожним планом, а також за пред’явленням та за окремим замовленням. Картка визначає розміри матеріальної відповідальності сторін за невиконання плану за декаду і місяць; заповнюється працівником станції за кожну добу за підписами начальника станції і відправника.

1

Укрзалізниця

Проект місячного

Затверджений

місячний план

плану для залізниці

для залізниці

 

Замовлення (проект місячного плану) на

бланках ГУ-12 (ГУ-12К) за Управління 12 днів до початку місяця

залізниці

Вантажовідправник

 

 

 

Окремі замовлення за

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 дні до навантаження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заявка на

 

 

 

Дирекція

Місячні плани

 

 

 

 

залізничних

ГУ-12 (ГУ-12К)

 

перевезення

 

 

 

 

 

 

Заявки на перевезення

 

перевезень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

дрібних відправок домашніх

 

 

 

 

 

Вантажовласник

 

речей (в т.ч. в контейнерах)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

за 3 дні до навантаження

 

Станція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Декадна заявка Ф. ГУ-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

за 2 дні до початку декади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Облікова картка виконання плану заповнюється за кожну добу і посвідчується підписами начальника станції і відправника

Рис. 3.1 Блок-схема планування вантажних перевезень

3.1.1 Загальні положенняпроплануванняперевезеньвантажів

Згідно зі Статутом залізниць України перевезення вантажів здійснюються за місячними планами.

Плани вантажних перевезень тісно пов'язані з виробничими планами промислових і сільськогосподарських підприємств, планами капітального будівництва, заготівлі сільськогосподарських продуктів, матеріально-технічного постачання, товарообігу організацій і підприємств різних галузей економіки. В цьому полягає їх надзвичайна важливість в організації виробничих і транспортнихпроцесів.

Плани перевезень у першу чергу складаються для повного і своєчасного задоволення потреб підприємств та організацій в перевезеннях із найменшими транспортними витратами, з урахуванням раціональних транспортноекономічних зв'язків, які склалися між підприємствами, організаціями та окремими галузями країни, а також міждержавних торгово-економічних зв'язків. Разом з тим вони повинні забезпечити ефективне використання технічних засобів залізничного транспорту, рівномірність і ритмічність перевізного процесу з урахуванням перевезень вантажів маршрутами. Це досягається шляхом

2

економічного обґрунтування планів, визначенням раціональних обсягів і напрямків перевезень окремих видів вантажів.

Підприємства, організації, установи, окремі громадянивантажовідправники, а також всі органи транспорту зобов'язані дотримуватися планової дисципліни і державних інтересів при складанні та виконанні планів перевезень. Вантажовідправники та вантажоодержувачі не повинні допускати завищених заявок на перевезення вантажів, своєчасно та ритмічно пред’являти вантажі для завантаження у розмірах, передбачених планом, і здійснювати завантаження та розвантаження у встановлені терміни. Залізниці повинні забезпечувати своєчасну і ритмічну

подачу

вагонів

для

завантаження

вантажів

у

відповідності

з

планамиперевезень.

 

 

 

 

 

 

Планування вантажних перевезень на залізницях здійснюється на

підставі

договорів

про

організацію

перевезень,

що

укладаються

між

залізницею і вантажовідправниками, які систематично здійснюють ці перевезення. Форма договору установлена Правилами перевезень вантажів і приводиться у додатку 1 до Правил розрахунків за перевезення вантажів (наказ Мінтрансу України від 21.11.2000 № 644). Одноразове перевезення здійснюється на підставі окремого замовлення без укладання договору, на умовах, погоджених залізницею і відправником.

На підставі укладених договорів та замовлень вантажовідправників залізницями розробляються та подаються до Укрзалізниці для затвердження проекти місячних планів в цілому для залізниці. Після розгляду, коригування і затвердження місячних планів Укрзалізниця доводить їх залізницям для виконання.

3.1.2 Основні показники планів перевезень

Перевізна робота залізничного транспорту характеризується вантажообігом, тобто загальною кількістю запланованих або виконаних тонно-кілометрівнеттоперевезеньвантажів.

Вантажообіг (Σ Pl) визначається як сума тонно-кілометрів перевезень окремих родів вантажів в межах залізниці або всієї мережі залізниць України:

де Р1 , Р2 n

 

ΣPl = P1l1 + P2ll2 + … + Pnln ; т км,

(3.1)

кількість запланованого (перевезеного)

вантажу певного роду, т

l1, l2, ln

відповіднавідстаньперевезення, км.

 

Відправлення вантажів (Σ Pвід) сума тонн вантажів, відправлених всіма станціями завизначенийперіод(добу, місяць, квартал, рік).

Середньодобове завантаження вагонів визначається як сума завантажених вагонів всіма станціями в середньому за добу. Це показник як загального об'єму вантажної роботи залізниць, так і з окремих родів вантажів (загальне і породове навантаження). Цей показник визначається за формулою:

3

nд =

Рвід

;

ваг.,

(3.2)

Р

Т

 

 

 

 

 

ст

 

 

 

 

де Т – кількість діб протягом певного періоду роботи (місяць, квартал,

рік);

Рвід кількість відправленого вантажу протягом певного періоду (місяць, квартал, рік), т;

Рст – статичне навантаження вагона, т.

Статичне навантаження вагона - це кількість тонн навантаженого за певний період вантажу, що приходиться в середньому на один вагон:

Рст =

Рн

; т,

(3.3)

пн

 

 

 

де Σ Рн – кількість тонн вантажів, завантажених за певний період роботи (добу, місяць, квартал, рік);

Σ nн – кількість вагонів, завантажених за відповідний період роботи(добу, місяць, квартал, рік).

Статичне навантаження може розраховуватися в цілому для всіх або окремих вантажів, а також для станції, дирекції залізничних перевезень, залізниціівсієїмережіУкраїни.

При плануванні перевезень статичне навантаження визначають на підставі звітних даних за минулий період.

Важливий показник плану і виконаної роботи транспорту - середня відстань перевезень вантажів (lд), тобто середня відстань, на яку перевозиться

вантажу;

визначається

діленням

тарифних

тонно-кілометрів

ΣPlm на кількістьперевезенихтоннвантажуΣР:

 

 

lд =

Рlm

; км.

(3.4)

P

 

 

 

Середня відстань перевезення вантажів (загальна для окремих родів вантажів) - один із найважливіших показників міжрайонних зв'язків у країні і залежить, насамперед, від розміщення виробничих сил, правильної організації, спеціалізації і кооперування виробництва.

3.1.3 Раціоналізаціяперевезеньупроцесіпланування

Раціоналізація перевезень - важливий резерв підвищення ефективності функціонування економіки і роботи транспорту. Вона включає широке коло заходів у сфері виробництва і транспорту. Раціональними вважаються ті перевезення, які мають найкращий економічний ефект.

4

Вантажовідправники (підприємства, організації, установи, окремі громадяни) при плануванні перевезень повинні раціонально використовувати

транспортні засоби і не допускати нераціональних перевезень.

 

Нераціональні

перевезення

бувають

зустрічні,

надмірно

дальні,

повторні, кружні

та перевезення, які

доцільно здійснювати

іншими

видамитранспорту.

 

 

 

 

 

Зустрічними

називаються

перевезення однорідних

(взаємозамінних)

вантажів у зустрічних напрямках. Зустрічні перевезення викликають непродуктивні пробіги вагонів, значно збільшують витрати на транспортування, їх можна уникнути при правильній організації постачання.

Надмірно дальні – це перевезення вантажів за межі зон діючих раціональних напрямків вантажопотоків окремих вантажів, які склалися у відповідності з розміщенням баз виробництва, споживання і товарообігу у виробничій структурі економіки країни.

Повторні – це перевезення, коли на станцію завозиться та сама продукція, що вивозиться з неї. Вони викликають додаткові витрати на навантаження, розвантаження, складування та інші операції. До повторних не відносяться перевезення з елеваторів, холодильників, баз комплектації або тривалого зберігання вантажів.

Кружні перевезення виникають в результаті відхилення від найкоротших напрямків.

До нераціональних відносяться також залізничні перевезення, які доцільніше здійснювати автомобільним, водним, трубопровідним транспортом або у змішаному сполученні за участю декількох видів транспорту. Так, наприклад, при плануванні перевезень на короткі відстані в кожному окремому випадку повинні враховуватися економічні і технічні можливості використання певного виду транспорту: наявність автомобілів, упорядкованих доріг і під'їздів, механізмів для виконання вантажних операцій тощо.

Вумовах командно-планової економіки, яка існувала в Радянському Союзі, при якій плани перевезень формувалися зверху у жорстко регулятивних рамках, заходи раціоналізації перевезень здійснювалися при формуванні планів державними плановими установами. Держпланом і Держпостачем розроблялися схеми нормальних напрямків вантажопотоків масових вантажів. У цих схемах вказувалося, в яких напрямках на залізничній мережі і до яких станцій доцільно перевозити той чи інший вантаж. Перевезення, які не вкладалися в установлену схему, виключалися з планів.

Вумовах ринкової економіки, курс на створення якої проголосила Україна, мінімізоване безпосереднє втручання державних органів у транспортно-економічні зв'язки підприємств та організацій і відповідно в процес планування перевезень. Статутом залізниць України не передбачаються будь-які обмеження і застереження у плануванні перевезень вантажів. Винятком можна вважати рекомендації щодо максимальної концентрації вантажопотоків із метою організації відправницьких маршрутів (ст.18 Статуту і Правила перевезень вантажів маршрутами відправника).

5

Всі заходи раціоналізації перевезень і виключення з планів нераціональних перевезень - прерогатива виключно вантажовідправників і залізниць, які будують свої стосунки на договірних засадах.

Вважається, що ринкова економіка має достатньо дієвих саморегулюючих важелів, що забезпечують формування раціональних планів перевезень без втручання державних установ.

Єдиним інструментом впливу держави на процес планування і організації перевезень залишається всебічно і глибоко продумана та економічнообґрунтованатарифнаполітика.

3.1.4 Порядок розробки місячних планів перевезень у прямому і місцевомусполученнях

Згідно з договором про організацію перевезень вантажовідправник у термін не пізніше 12 днів до початку наступного місяця надає управлінню залізниці відправлення місячне замовлення на перевезення вантажів. Замовлення оформляється на бланках форми ГУ-12 для вагонних і дрібних відправок (рис. 3.2) або форми ГУ-12К для контейнерних відправок (рис. 3.3) із зазначенням обсягів перевезень у тоннах і вагонах або контейнерах за підписом і печаткою відправника у трьох примірниках. Заповнення бланків вручну та з виправленнями не допускається. Замовлення оформляється окремо для кожної номенклатури вантажу, для кожної станції відправлення із зазначенням залізниць призначення, а для вантажів, що перевозяться у місцевому сполученні, – станцій призначення. Крім того, станції призначення вказуються і в прямому сполученні для перевезень в рефрижераторних вагонах, контейнерах, дрібними відправками, а також при плануванні на одну залізницю призначення будь-яких вантажів у кількості, рівній або більше вагової норми маршруту в середньому за добу.

Номенклатура вантажів для місячного планування перевезень приводиться у додатку 3 до Правил планування перевезень вантажів, вона складає 43 групи найменувань. Перевезення завантажених контейнерів у вагонах плануються за номенклатурною групою "Вантажі у контейнерах". Порожні контейнери власності залізниць країн СНД і Балтії, які після розвантаження повертаються залізницям країн-власниць, перевозяться поза планом.

Перевезення вантажів у власних або орендованих вагонах чи контейнерах виконуються за окремим планом. Обсяги таких перевезень вказуються відправником у проекті плану незалежно від того, належать ці вагони (контейнери) відправникові чи одержувачу вантажів.

У разі необхідності за заявкою відправника, поданою не пізніше 3 діб до дня навантаження, перевезення можуть бути здійснені у вагонах парку залізниці замість запланованих власних (орендованих) і навпаки.

6

Рис. 3.2 Форма бланка плану перевезень вантажів ГУ-12 (лицьовий бік)

Рис. 3.3 Форма бланка плану перевезень вантажів ГУ-12 К (лицьовий бік)

7

Начальнику залізниці та уповноваженим ним посадовим особам за заявкою відправника надається право змінювати в межах плану передбачені планом залізниці та станції призначення, станції відправлення вантажів у межах залізниць відправлення, надавати дозвіл на завантаження понад план та поза планом, а також на внутрістанційні перевезення.

До позапланових відносяться перевезення, які взагалі не були передбачені планом. Понадпланові перевезення мають місце в тих випадках, коли до перевезення пред'являється більша кількість вантажу, ніж передбачена планом, або коли мають місце перевезення планових вантажів в інших, не передбачених планом, напрямках. Понад- і позапланові перевезення можуть бути дозволені начальником залізниці за рахунок резерву в плані, який виділяється залізницям, недозаявок і недовантажень інших вантажів, кращого використання вагонів. На ці перевезення вантажовідправник повинен подати управлінню залізниці додаткове замовлення за формою ГУ-12 (ГУ-12К).

Начальнику станції за заявкою відправників надається право змінювати передбачений планом тип рухомого складу (якщо таке перевезення допускається Правилами), змінювати вид вантажу у межах однієї номенклатурної групи, передбаченої планом, і не пізніше ніж за 3 доби до дня навантаження змінювати в місячних планах залізниці та станції призначення в обсягах до 50 відсотків планової норми. Про внесені в плани зміни начальник станції повинен повідомити дирекцію залізничних перевезень.

Крім того, начальник станції у порядку, встановленому начальником залізниці, може дозволяти позапланові навантаження (крім призначенням у морські, річкові порти та на прикордонні переходи) за заявкою відправників та за умови наявності рухомого складу і сплати відправниками належних платежів.

3.1.5Порядок перевезення вантажів за пред'явленням та одноразовими заявками (замовленнями)

Перевезення вантажів за пред'явленням для виконання спеціальних урядових рішень у поточному місяці здійснюються за заявками відправників, поданими станції відправлення за 3 дні до початку навантаження. Якщо термін дії урядового рішення більше місяця, то замовлення на перевезення на наступний місяць подаються за правилами місячного планування за 12 днів до початку місяця і відповідальність за виконання плану перевезень визначається встановленим порядком. При цьому штраф за невиконання плану на залізниці і станції призначення не сплачується.

Перевезення овочів, фруктів та іншої сільськогосподарської продукції, що відвантажується заготівельними організаціями і споживчою кооперацією, державними та колективними сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами та громадянами, здійснюються як за місячними планами, так і за заявками, поданими залізниці відправлення за 3 днідоднянавантаження.

8

Перевезення продовольчих, промислових та інших вантажів, що відвантажуються із державного резерву, здійснюються як за місячними планами, так і за пред'явленням із поданням заявки на перевезення за 3 дні до початкунавантаження.

Перевезення вантажів дрібними відправками можуть здійснюватись як за місячними планами, так і за пред'явленням.

Перевезення домашніх речей у контейнерах дозволяється начальником станції за заявкою відправника, поданою за 3 дні до навантаження.

Контейнери для перевезення вантажів у межах України (крім домашніх речей) приватним (фізичним) особам надаються за дозволом начальника дирекціїзалізничнихперевезень.

Перевезення експортних, імпортних вантажів (крім країн СНД і Балтії) та у прямому змішаному сполученні за пред'явленням не дозволяється.

3.1.6 Особливості планування перевезень експортних, імпортних і транзитнихвантажів

Відправник експортних вантажів у термін не пізніше 17 днів до початку наступного місяця надає управлінню залізниці відправлення місячне замовлення на бланках форми ГУ-12 (ГУ-12К), оформлених аналогічно замовленням на перевезення у прямому і місцевому сполученнях. При перевезенні експортних вантажів через морські (річкові) порти у замовленнях також вказується станція перевантаження із залізничного на морський (річковий) транспорт та країна призначення. Для вантажів, що перевозяться через сухопутні прикордонні переходи у треті країни, вказується прикордонна станція та країна призначення. У замовленні на перевезення, що здійснюється транзитом через країни СНД і Балтії, крім відомостей, зазначених вище, вказуються найменування експедиторів, які сплачують вартістьперевезеннятранзитнимзалізницям.

Управління залізниці на підставі цих замовлень складає проект місячного плану перевезень експортних вантажів за номенклатурою згідно із додатками 6 або 7 до Правил планування перевезень вантажів і за 15 днів до початку місяця надсилає Укрзалізниці для погодження з портами та залізницями іноземних держав. Залізниці, які передають експортні вантажі із залізничного на морський (річковий) транспорт, погоджують із відповідними портами місячні обсяги перевалки вантажів і не пізніше 8 днів до початку планового місяця повідомляють Укрзалізниці результати погодження.

Укрзалізниця погоджує план перевезень експортних вантажів із морськими та річковими портами, а у разі перевезення через порти іноземних держав - із залізничними адміністраціями цих держав і не пізніше 4 днів до початку планового місяця доводить його до залізниць відправлення. План перевезень експортних вантажів через прикордонні залізничні станції узгоджується Укрзалізницею із залізницями іноземних держав і доводиться до залізниць відправлення також за 4 дні до початку планового місяця.

У разі виникнення потреби у перевезенні експортного вантажу понад план відправник оформляє замовлення і надає його залізниці відправлення, а

9

також надсилає заявку до Укрзалізниці безпосередньо або через начальника станції. Після узгодження Укрзалізницею додатковий план перевезення доводиться залізниці відправлення для виконання.

Для планування перевезень імпортних і транзитних вантажів, що надходять із третіх країн через прикордонні станції України, іноземні залізниці в узгоджені терміни надсилають Укрзалізниці місячні заявки на перевезення вантажів за загальними обсягами у тоннах і вагонах згідно з узгодженою номенклатурою із зазначенням прикордонного переходу та способу передачі вантажів. Укрзалізниця розглядає заявки і в узгоджені терміни повідомляє іноземну залізницю про прийняте рішення. Аналогічно здійснюється планування перевезень транзитних вантажів із країн СНД і Балтії через прикордонні станції або через морські (річкові) порти України у треті країни.

3.1.7 Особливості плануванняперевезеньупрямому змішаному сполученні

На перевезення вантажів за участю залізниць та річкових портів України у прямому змішаному сполученні, які передаються із залізничного на водний транспорт, вантажовідправники подають в управління залізниці відправлення проекти планів за 20 днів до початку планового місяця за встановленою номенклатурою у вагонах та тоннах із зазначенням пункту перевалки (залізниці і станції) та пункту призначення.

На перевезення у цьому ж сполученні вантажів, що надходять через порти та перевозяться в межах України, порти надають залізниці перевалки проекти планів за 12 днів до початку місяця за номенклатурною групою "Перевалка вантажів з водного транспорту на залізничний".

Управління залізниці відправлення та перевалки на підставі одержаних проектів планів розробляє проект плану перевезень в цілому для залізниці через річкові порти і надає його Укрзалізниці за 17 днів до початку планового місяця для узгодження.

Укрзалізниця на підставі даних, що надаються залізницями відправлення, складає на плановий місяць проект плану перевезень у прямому змішаному залізнично-водному сполученні та узгоджує його з портами перевалки. Узгоджений план доводиться для виконання залізницям відправлення та перевалки за 4 дні до початку планового місяця.

Уразі виникнення потреби у позапланових та понадпланових перевезеннях відправники і порти перевалки надають замовлення на такі перевезення Укрзалізниці, а також залізниці відправлення (перевалки) для узгодження у вище зазначеному порядку.

Уразі пред'явлення в управління залізниці відправлення замовлення на позапланові перевезення вантажів у прямому змішаному залізнично-водному сполученні через річкові порти, розташовані у межах залізниці відправлення, начальник залізниці вирішує можливість таких перевезень за погодженням із портом.

10

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки