Скачиваний:
20
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
295.61 Кб
Скачать

Рис. 6.2 Бланк пам’ятки про користування вагонами (контейнерами) форми ГУ-45

Рис. 6.3 Бланк відомості плати за користування вагонами і контейнерами форми ГУ-46

6.7 Особливості виконання вантажних і комерційних операцій на під’їзних коліях

Передача вагонів у технічному і комерційному відношенні на під’їзну колію і приймання їх після виконання операцій на місцях, указаних у договорі, як правило, здійснюється:

-при обслуговуванні під’їзної колії локомотивом залізниці – на місцях навантаження і вивантаження;

-при обслуговуванні під’їзної колії власним локомотивом – на передавальних коліях.

Передача завантажених вагонів (в т. ч. вагонів із контейнерами) проводиться за зовнішнім оглядом. При цьому звертають увагу на справність кузова вагона, контейнера, наявність і справність пломб (ЗПП), відповідність відбитків на них даним, указаним у вагонному листі. На відкритому рухомому складі перевіряють кількість місць (якщо можливо порахувати), стан тари і вантажу.

При виявленні вагонів без пломб (ЗПП) (якщо про них є відмітка у вагонному листі), несправностей кузова вагону, які свідчать про можливість доступу до вантажу, ознак нестачі, псування або пошкодження вантажу на відкритому рухомому складі складають акт загальної форми. У таких випадках залізниця видає вантажі з перевіркою.

Передача вантажів на під’їзні колії засвідчується підписом представників станції і підприємства у пам’ятці про користування вагонами (контейнерами). Підписання пам’ятки представником підприємства свідчить про прийом вантажу підприємством.

Підприємство має право завантажити вагон тільки з дозволу начальника станції, який оформлює цей дозвіл візою у накладній. Після закінчення навантаження завантажені вагони пломбують і здають прийомоздавальнику станції за зовнішнім оглядом. Прийомоздавальник залізниці складає і підписує вагонні листи на кожний завантажений вагон та пересилає їх і накладні у товарну контору.

Зметою прискорення виконання комерційних операцій при значних об’ємах вантажної роботи можливе утворення філій товарної контори на під’їзних коліях.

При пред’явленні до перевезення на відкритому рухомому складі вантажів, правильність навантаження і кріплення яких згідно Технічних умов повинна перевірятися начальником станції, його заступником або старшим прийомоздавальником, станція має право оформити приймання вагонів із такими вантажами лише після їх перевірки указаними працівниками.

Працівники залізниці мають право перевірити правильність відомостей про завантажений відправником у вагон вантаж, вказаних ним у накладній. Такі перевірки можуть проводитися зовнішнім оглядом, оглядом вантажу з відкриттям вагону, а також шляхом заміру або контрольного зважування вагону на вагонних вагах. Результати перевірки засвідчуються актом загальної форми за участю представника відправника.

Розкредитування перевізних документів на вантаж, що прибув на під’їзну колію, здійснюється у товарній конторі після вивантаження вагонів або до

подачі вагонів під вивантаження. Таким чином, при вивантаженні вагонів на під’їзній колії немає прямої залежності між фактичною видачею вантажу одержувачу і розкредитуванням перевізних документів.

6.8Єдиний технологічний процес роботи під’їзної колії

істанції примикання

Єдиний технологічний процес (ЄТП) роботи під’їзної колії і станції примикання розробляється для під’їзних колій, що належать підприємствам та обслуговуються власними локомотивами, а також для підприємств, що обслуговуються локомотивом залізниці, за згодою між залізницею і підприємством.

ЄТП розробляється з урахуванням технології роботи під’їзної колії і станції примикання, забезпечує раціональне використання технічних засобів власника під’їзної колії і залізниці. ЄТП розробляється з метою надання залізницею підприємствам більш якісних транспортних послуг. ЄТП є основою договірних відносин між залізницею та власниками під’їзних колій, що виникають при їх експлуатації і транспортному обслуговуванні.

Методика розробки ЄТП враховує правові норми Закону України „Про залізничний транспорт”, Статуту залізниць України, Правил обслуговування залізничних під’їзних колій, Правил користування вагонами і контейнерами, Правил перевезень вантажів та інших нормативних документів.

Розробляється ЄТП комісією у складі працівників залізниці та підприємства під керівництвом уповноваженої начальником залізниці посадової особи.

Проект ЄТП надається залізницею підприємству, яке не пізніше, ніж у місячний термін із моменту одержання зобов’язане розглянути його і підписати. Якщо до проекту є зауваження, то незалежно від цього ЄТП має бути підписаний і, разом із протоколом розбіжностей і їх обґрунтуванням, у той же термін повернутий залізниці. Якщо підприємство у встановлений місячний термін не поверне підписаний ЄТП або поверне його без підпису і протоколу розбіжностей, ЄТП набирає чинності в редакції залізниці. Після отримання підписаного проекту ЄТП із протоколом розбіжностей залізниця разом із підприємством у двомісячний термін зобов’язані розглянути цей протокол.

Після розгляду протоколу розбіжностей ЄТП підписує начальник залізниці. У разі неприбуття представника підприємства для розгляду протоколу розбіжностей ЄТП набирає чинності в редакції залізниці. Якщо залізниця у встановлений термін не призначить дату розгляду протоколу розбіжностей, ЄТП набирає чинності в редакції підприємства. Неврегульовані залізницею і підприємством розбіжності оформляються новим протоколом, який розглядає Укрзалізниця з підприємством і приймає остаточне рішення.

У такому ж порядку підписуються і затверджуються протоколи коригування ЄТП.

Зміст ЄТП:

Вступ.

1.Технічна й експлуатаційна характеристика станції примикання і під’їзної колії.

1.1.Характеристика колійного розвитку, технічних засобів і пристроїв станції примикання, під’їзної колії основного власника і його контрагентів.

1.2.Експлуатаційна характеристика під’їзної колії.

2.Організація взаємодії станції примикання і під’їзної колії.

2.1.Порядок подавання і забирання вагонів.

2.2.Організація передавальних операцій.

3.Організація вантажної та комерційної роботи.

3.1.Порядок встановлення часу перебування вагонів на вантажних

фронтах.

3.2.Зважування вагонів і дозування вантажів.

3.3.Організація навантаження (вивантаження) маршрутів.

3.4.Організація комерційних операцій. Збереження вагонного парку.

4.Особливості роботи під’їзної колії і станції примикання в зимових

умовах.

5.Заходи щодо поліпшення використання вагонів і безпеки руху на під’їзній колії і станції примикання.

6.Оперативне планування і керівництво роботою під’їзної колії та станції примикання. Контроль і аналіз виконаної роботи.

7.Графічна модель роботи станції і під’їзної колії.

Єдина технологія – це найбільш досконала форма організації роботи станції і під’їзних колій, що пов'язує їх діяльність в єдине ціле і забезпечує ефективне використання технічних засобів. Вона забезпечує ритмічність, зниження простою вагонів, виконання графіка руху поїздів, зниження собівартості переробки вагонів.

Контрольні питання до розділу 6

1.Що називається під’їзною колією?

2.Призначення під’їзних колій.

3.Технологічні перевезення на під’їзних коліях.

4.Які показники характеризують об'єм роботи під’їзних колій?

5.Підприємства промислового залізничного транспорту.

6.Порядок відкриття нових під’їзних колій.

7.Документація на під’їзну колію.

8.Межа під’їзної колії.

9.Договір про експлуатацію під’їзної колії.

10.Договір про подачу та забирання вагонів.

11.Акт обстеження під’їзної колії.

12.Порядок подачі та забирання вагонів.

13.Порядок виконання приймально-здавальних (передавальних) операцій. 14.Класифікація вантажних фронтів.

15.Обіг вагонів на під’їзній колії.

16.Облік простою вагонів на під’їзних коліях.

17.Відомість плати за користування вагонами (контейнерами).

18.Порядок передачі вагонів на під’їзні колії. 19.Порядок розробки і затвердження ЄТП. 20.Зміст ЄТП.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки