Скачиваний:
28
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
175.67 Кб
Скачать

Розділ 7 Технологічний процес роботи вантажної станції

Станція організовує роботу на основі затвердженого технологічного процесу роботи станції (технології роботи на проміжних станціях), технічно-розпорядчого акта станції, графіка руху поїздів, плану формування поїздів і місячних технічних нормативів навантаження і вивантаження, правил користування вагонами...

П. 5.9 Положення про залізничну Станцію

Основні терміни і позначення

АСУ – автоматизовані системи управління.

Відправка – кількість вантажу, оформлена для перевезення одним перевізним документом.

ВМ – вантажні машини і механізми.

Графік руху поїздів (ГРП) – це основа організації руху поїздів. Він відображає план експлуатаційної роботи залізниць.

ЕОМ – електронно-обчислювальні машини (комп'ютери). ПКО – пункти комерційного огляду вагонів.

План формування поїздів (ПФП) – це система поїздоутворення на технічних і вантажних станціях з оптимальним розподілом роботи між сортувальними станціями.

СТЦ – станційний технологічний центр.

Технологічний процес роботи станції – один із нормативних документів, що регламентують порядок роботи станції.

Транспортно-складський комплекс – це склади, площадки, платформи,

засоби механізації на них і інші споруди та пристрої на місцях загального користування, призначені для виконання вантажних і комерційних операцій.

Технологічний процес роботи вантажної станції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рекомендований

 

Порядок розробки і

 

Нормування

 

Додатки до

технологічний

 

затвердження

 

вантажних і

 

технологічного

процес роботи

 

технологічного

 

комерційних

 

процесу роботи

вантажної станції

 

процесу роботи

 

операцій

 

вантажної

 

 

 

вантажної станції

 

 

 

 

 

станції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

 

 

 

 

 

Технологічні

 

 

 

технологічного

 

 

 

 

 

графіки

 

 

 

процесу

 

 

 

 

 

виконання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

вантажних і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

комерційних

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

операцій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 7.1 Блок-схема розробки технологічного процесу роботи вантажної станції

7.1 Загальні положення

Технологічний процес – це раціональна система організації роботи, що основана на впровадженні сучасних і передових методів, яка передбачає найбільш ефективне використання технічних засобів.

Технологічний процес роботи вантажної станції визначає порядок виконання поїзних, технічних, вантажних, комерційних і інших операцій, що забезпечують безумовне дотримання основних вимог Статуту залізниць України та інших нормативних документів, найефективніше використання переробної спроможності технічних засобів вантажного господарства, максимальне збільшення продуктивності праці, своєчасну обробку вантажів і документів, прискорення обігу вагонів, збереження вантажів та високу культуру обслуговування відправників і одержувачів.

Технологічний процес роботи кожної вантажної станції розробляється на основі Рекомендованого технологічного процесу роботи вантажної станції

(РТП).

РТП висвітлює наступні питання:

керівництво експлуатаційною роботою станції;

оперативне планування роботи станції;

спеціалізація і технічне оснащення об’єктів станції;

організація переробки вагонних відправок;

організація переробки дрібних відправок;

організація роботи контейнерного пункту;

організація роботи товарної контори;

організація роботи пункту комерційного огляду поїздів (ПКО);

організація перевезення швидкопсувних вантажів і тварин;

підготовка вагонів до перевезення;

взаємодія вантажних станцій із сортувальними в умовах автоматизованої системи управління (АСУ);

особливості роботи вантажних станцій, що обслуговують під’їзні

колії;

організація централізованого завезення–вивезення вантажів автотранспортом;

особливості роботи вантажних станцій, що взаємодіють із морськими

ірічковими портами;

організація роботи станційного технологічного центру (СТЦ);

технологія роботи станції з поїздами, що надходять у переробку;

організація роботи станції в зимових умовах;

контроль і аналіз виконання технологічного процесу роботи вантажної

станції.

Крім того, у додатках до РТП приведені вказівки з розробки технологічного процесу роботи вантажної станції, порядок складання добового плана-графіка і визначення норм часу знаходження місцевих вагонів на станції, основні принципи автоматизації робочих місць в умовах АСУ вантажної станції, методичні вказівки з розробки та заповнення робочих технологічних карт на виконання операцій навантаження-вивантаження вантажів, порядок нормування і обліку простою вагонів, методика визначення собівартості експлуатаційної роботи вантажної станції та інше.

Під час розробки нових і переробки існуючих технологічних процесів не дозволяється повторювати положення Статуту і інших нормативних документів. У технологічному процесі роботи вантажної станції висвітлюються лише вказівки про порядок виконання цих положень в умовах даної станції.

Технологічний процес роботи вантажного району і товарної контори – складова частина загального технологічного процесу роботи вантажної станції.

Технологічні процеси позакласних вантажних станцій затверджуються начальником залізниці, інших вантажних станцій – начальником дирекції залізничних перевезень.

На основі технологічного процесу роботи вантажної станції розробляються інструкційно-технологічні карти для працівників ведучих професій: товарних касирів, прийомоздавальників, комерційних агентів, диспетчерів та ін. Інструкційно-технологічні карти вивішуються на всіх робочих місцях, де виконуються ті чи інші технологічні операції. У карті вказується посада, місце роботи, перелік і послідовність операцій та норми часу на їх виконання, а також від кого працівник отримує завдання і перед ким звітує за його виконання.

Робота вантажної станції і приєднаної до неї під’їзної колії, що обслуговується власним маневровим локомотивом, будується на основі єдиного технологічного процесу (ЄТП), якщо він розроблявся. Порядок розробки і зміст ЄТП викладено в розділі Залізничні під’їзні колії.

7.2 Оперативне керування роботою вантажної станції

Основа технології роботи вантажної станції – диспетчерське керування маневровою роботою за умови безперервного номерного обліку наявності та розташування вагонів на коліях станції і під’їзних коліях підприємств.

Маневровий диспетчер встановлює черговість формування і розформування поїздів, черговість подавання та прибирання вагонів на вантажні фронти, складає план роботи на 4-6 годинний період і доводить його до виконавців. При цьому він керується інформацією про підхід поїздів і вантажів, наявністю та розташуванням вагонів на станційних і під’їзних коліях, а також інформацією про хід виконання вантажних операцій.

Для оперативного керування роботою станції, контролю, обліку і аналізу виконання змінного плану маневровий диспетчер веде графік виконаної роботи.

Для безперервного оперативного контролю за роботою окремих підрозділів станції робоче місце маневрового диспетчера має бути обладнане засобами зв’язку і радіозв’язку.

На вантажних станціях можуть бути організовані єдині зміни, куди входять працівники служб перевезень, комерційної роботи і маркетингу, вагонної та локомотивної. Склад змін затверджує начальник станції. Керує єдиною зміною маневровий диспетчер.

Для виконання операцій із приймання, відправлення та обробки поїздів і вагонів, маневрової роботи на вантажних станціях можуть бути організовані комплексні бригади. До їх складу входять працівники станції, пунктів технічного обслуговування і комерційного огляду вагонів та бригади маневрових локомотивів. Із метою створення взаємної зацікавленості в успішному виконанні змінних завдань працівникам комплексних бригад встановлюють єдині норми з переробки і відправлення поїздів і вагонів.

На станціях, де не передбачена організація комплексних бригад, утворюють маневрові бригади, куди входять: складач поїздів (його помічник), машиніст маневрового локомотива (його помічник), регулювальники швидкості руху вагонів, оператори поста централізації, чергові стрілочних постів. У залежності від місцевих умов маневрова робота може виконуватися за участю одного складача і машиніста маневрового локомотива. Керує маневровою бригадою складач поїздів.

7.3 Інформація про підхід поїздів і вантажів

Для забезпечення оперативного планування поїзною і вантажною роботою і своєчасної інформації працівників станції, відправників і одержувачів на великих вантажних станціях утворюються інформаційні пункти (бюро).

Інформаційний пункт станції отримує необхідні дані від інформаційного центру залізниці (дирекції, вузла) і виконує такі функції:

приймає інформацію про підхід поїздів і вантажів;

передає інформацію про підхід навантажених і порожніх вагонів на під’їзні колії та місця загального користування;

приймає інформацію про закінчення вантажних операцій;

передає дані інформаційному бюро (центру) вузла, дирекції або залізниці.

Розрізняють два види інформації: попередню і точну.

Попередня інформація використовується станціями для планування поїзної та вантажної роботи, а пунктами переробки вантажів і одержувачами – для своєчасної підготовки вантажних фронтів, механізмів тощо.

Попередня інформація передається з дирекції залізничних перевезень разом із завданням на зміну. Періодично, через кожні 4-6 годин із дирекції передається відкоригована інформація.

Точну інформацію станція отримує у вигляді телеграми-натурного листа (ТГНЛ) на всі поїзди, крім збірних. На збірні поїзди точна інформація передається з дирекції залізничних перевезень.

В умовах застосування АСУ для рішення інформаційно-довідкових та технологічних задач необхідне накопичення нормативно-довідкової і змінної інформації – утворення бази даних.

7.4 Оперативне планування роботи станції

Оперативне планування поїзної і вантажної роботи станції містить розробку добових і змінних планів роботи та здійснюється з метою виконання завдань із приймання і відправлення поїздів та вагонів, в т. ч. порожніх, за регулювальним завданням, навантаження і вивантаження, перевалки та сортування вантажів, а також виконання графіка руху поїздів і плану формування, основних показників роботи.

Добовий план роботи станції передається на станцію за три години до початку планової доби. Начальник станції або його заступник на основі добового плану-завдання дирекції залізничних перевезень складає план вантажної роботи для кожного відправника, за основними видами вантажів і одержувачів і т. ін.

Добовий план роботи станції містить такі дані:

загальну кількість поїздів і передач із місцевим вантажем, що підлягають прийманню;

загальну кількість поїздів, що мають бути відправлені зі станції за напрямками;

про відправлення порожніх вагонів за регулювальним завданням;

розміри навантаження, вивантаження, перевантаження і перевалки;

кількість і рід порожніх вагонів, що мають прибувати під навантаження;

завдання на навантаження маршрутів;

інші завдання, в залежності від місцевих умов роботи станції.

Добовий план уточнюють і коригують на початку другої половини доби в залежності від оперативної обстановки та результатів роботи за першу половину доби.

Змінний план-завдання складає начальник станції або його заступник на основі добового плану і змінного завдання дирекції з урахуванням положення на станції до початку планового періоду. План роботи зміни другої половини доби складається з урахуванням підсумків роботи першої зміни і забезпечення виконання добового плану роботи.

Підсумки виконання змінного плану-завдання розглядаються по закінченні чергування начальником станції або його заступником. За результатами розгляду оцінюється робота зміни і намічаються необхідні заходи для усунення недоліків у роботі.

Планування роботи станції (і добове, і змінне) можливе з використанням

ЕОМ.

7.5 Технологія виконання вантажних і комерційних операцій

Один із розділів технологічного процесу роботи вантажної станції регламентує організацію і порядок виконання вантажних та комерційних операцій. У ньому передбачаються основні положення про вантажну роботу на місцях загального користування, на під’їзних коліях промислових підприємств як засобами залізниці, так і власників під’їзних колій. Крім того, у цьому розділі розробляється технологія приймання вантажів до перевезення, видачі вантажів зі складів станції, виконання вантажних операцій за прямим варіантом, завезення-вивезення вантажів при транспортно-експедиційному обслуговуванні, зважування вантажів, переробки пакетованих вантажів і ін.

У розділі “Організація вантажної і комерційної роботи” кожна глава присвячена організації роботи окремих вантажних фронтів, що є на вантажній станції, а також технології виконання операцій з усіма видами відправок. Крім того, окремі глави розділу присвячені організації роботи під’їзних колій підприємств, пунктів комерційного огляду поїздів і вагонів, товарної контори станції.

Нормування тривалості вантажних і комерційних операцій – обов’язковий та важливий елемент технологічного процесу. Скорочення часу виконання операцій служить основним показником раціональної організації роботи, забезпечує підвищення продуктивності праці, скорочує обіг вагонів, забезпечує поточність процесу перевезень, зменшує собівартість перевезень.

На різних станціях норми часу на виконання операцій різні. Їх розраховують на основі хронометражних спостережень з урахуванням характеру операцій, що виконуються на окремих дільницях, складах, касах тощо.

Нормуванню підлягає робота прийомоздавальників, товарних касирів, комерційних агентів, складських працівників, операторів і т. ін.

Нормування тривалості вантажних операцій на місцях незагального користування здійснюється в залежності від типу ВМ, їх кількості і

продуктивності, довжини вантажного фронту, кількості вагонів у подачі та інших даних. При цьому необхідно враховувати норми часу на завантаження і вивантаження вантажів, приведені в Правилах обслуговування залізничних під’їзних колій.

Обов’язкова складова частина технологічного процесу роботи вантажної станції – графіки виконання операцій, які регламентують витрати часу і послідовність виконання окремих вантажних операцій, а також встановлюють відповідальних виконавців.

Кожним графіком повинен бути точно визначений показник, на який встановлюються нормативи (на одну відправку, на один вагон тощо).

На місцях загального користування складають окремі графіки на приймання, навантаження, вивантаження і видачу вантажів, а також на безпосереднє перевантаження з вагону у вагон, із вагону у автомобіль і навпаки.

У товарній конторі станції складають графіки на обробку одного документа (відправки). Примірні графіки виконання вантажних і комерційних операцій приведені в РТП.

7.6 Оптимізація і автоматизація вантажної та комерційної роботи

Застосування математичних методів і ЕОМ дозволяє на вантажній станції вирішувати такі задачі:

оптимально планувати роботу маневрових локомотивів (подавання і прибирання вагонів на вантажних пунктах) та визначати черговість обслуговування вантажних фронтів;

оперативно планувати роботу транспортно-складського комплексу;

складати оптимальний оперативний план вивантаження;

оптимально розподіляти вантажні механізми і інші засоби за дільницями робіт із метою досягнення найбільшої їх продуктивності та найменших простоїв рухомого складу;

визначати оптимальний варіант спеціалізації складів за видами вантажів, призначенням, тощо;

автоматизувати розрахунок провізних платежів і додаткових зборів, складання оперативної, фінансової і касової звітності;

автоматизувати облік і пошук вантажів на складах під час навантаження у вагони та автомобілі;

автоматизувати облік простою вагонів під вантажними операціями і ін. Вирішення цих і інших задач створює умови для автоматизації

управління вантажною роботою на окремих об’єктах (сортувальній платформі, контейнерному пункті), на вантажній станції (АСУГ) – нижньому рівні підсистеми “Управління вантажною і комерційною роботою” (АСУМ).

У рамках АСУ вантажної станції комплексно автоматизуються всі процеси управління – від збирання первинної інформації до прийняття рішень і доведення їх до безпосередніх виконавців.

Крім того, в умовах АСУ вантажної станції автоматизуються робочі місця і організовується автоматизований архів вантажної станції.

Автоматизоване робоче місце (АРМ) – це комплекс технічного, інформаційного і програмного забезпечення, призначеного для взаємодії працівника і ЕОМ під час здійснення технологічного процесу. Інформаційне забезпечення АРМ формується на основі відомостей про вантажі і вагони, що надходять з інших підсистем (наприклад, із сусідніх сортувальних станцій) і вводяться безпосередньо на робочих місцях. Для всіх АРМ нормативнодовідкова і змінна інформація зберігається в інтегрованому вигляді у загальному банку даних.

На вантажних станціях можуть застосовуватися автоматизовані робочі місця (АРМ) оператора СТЦ, товарного касира (з візування накладних, по відправленню, по прибуттю, по під’їзним коліям, по провізним платежам і зборам), прийомоздавальника і т. ін.

7.7 Порядок розробки технологічного процесу роботи вантажної станції

Технологічний процес роботи вантажної станції розробляє головний інженер (заступник начальника) станції за участю начальників: локомотивного і вагонного депо, дистанції колії, сигналізації і зв’язку, енергопостачання, вантажних робіт.

Технологічний процес роботи вантажної станції розробляється з урахуванням раціонального використання технічних засобів станції, під’їзних колій промислових підприємств, застосування передових методів виконання вантажних операцій.

Технологічний процес повинен забезпечувати:

безперешкодне приймання поїздів на станцію, передачу вагонів на вантажні пункти, під’їзні колії;

відправлення поїздів за графіком;

виконання плану навантаження, вивантаження та сортування вагонів; формування поїздів згідно з планом формування (ПФП) і Правилами технічної експлуатації залізниць України;

безпеку руху поїздів і техніку безпеки;

мінімальну собівартість переробки вагонів і вантажів.

Утехнологічному процесі повинні враховуватися всі місцеві особливості роботи вантажної станції, об’єм і характер операцій, що виконуються.

При зміні графіку руху поїздів, плану формування поїздів, технічного оснащення станції, пунктів підготовки вагонів до перевезення, механізованої дистанції вантажних робіт, під’їзних колій підприємств і т.п., а також об’єму та характеру вагонопотоків здійснюється коригування технологічного процесу або окремих його розділів та положень.

Урозділі “Технічна і експлуатаційна характеристика роботи станції” повинно бути коротко викладено:

схема колійного розвитку, спеціалізація парків і колій, наявність сортувальних пристроїв, розміщення службово-технічних споруд локомотивного, вагонного та вантажного господарства і під’їзних колій підприємств;

технічне оснащення станції: характеристика сортувальних пристроїв, кількість і серії маневрових локомотивів, район і характер їх роботи, засоби зв’язку, спеціалізація та місткість місць загального користування і під’їзних колій;

характер і об’єм вантажної та сортувальної роботи (навантаження, вивантаження, перевантаження, сортування і інші) з розробкою схем вантажопотоків.

У розділі “Оперативне керування і планування роботи станції” повинно

бути:

схема керівництва станцією;

обов’язки і відповідальність посадових осіб станції;

склад єдиних змін, кількість та склад комплексних і маневрових бригад, обов’язки працівників;

види інформації про підхід поїздів і вантажів, її зміст, засоби інформаційного зв’язку;

порядок змінного, добового і поточного планування, зміст планів, порядок їх складання та затвердження, порядок планування з використанням ЕОМ.

У розділі “Організація вантажної і комерційної роботи” зазначається:

хто здійснює загальне керівництво вантажною та комерційною роботою стації в цілому і її окремих підрозділів;

порядок приймання, навантаження, вивантаження, перевантаження і видачі вагонних відправок вантажів, графіки виконання цих операцій, технологія оформлення та проходження перевізних документів;

порядок, організація роботи вантажосортувальної платформи з сортування вагонів із дрібними відправками;

спеціалізація контейнерних майданчиків, організація виконання операцій із контейнерами;

організація обробки вагонів і обслуговування під’їзних колій підприємств;

організація виконання перевантажувальних операцій з одного виду транспорту на інший (портові станції);

технологія виконання технічних і вантажних операцій із рефрижераторним рухомим складом;

організація роботи пунктів підготовки вагонів, документальне оформлення передачі вагонів;

порядок і послідовність виконання комерційних операцій у товарній конторі станції.

У розділі “Організація технічної роботи” зазначається:

кількість, розташування, обладнання, штат СТЦ і характер виконуваних операцій;

порядок обробки поїздів, що поступають у переробку по прибуттю;

порядок розформування, формування поїздів, подачі і забирання вагонів із вантажних пунктів;

порядок обробки поїздів свого формування по відправленню;

порядок обробки транзитних поїздів;

заходи з підготовки станційного і вантажного господарства до роботи в зимовий період.

У розділі “Норми часу знаходження вагонів на станції” повинні бути встановлені норми:

простою транзитного вагону без переробки і з переробкою;

простою місцевого вагону на станції, в т.ч. під однією вантажною операцією.

У розділі “Контроль і аналіз виконання технологічного процесу роботи вантажної станції” вказуються:

види контролю за виконанням змінного плану і дотриманням технології виконання технічних, вантажних та комерційних операцій;

порядок, зміст і періодичність проведення аналізів роботи зміни,

станції.

До технологічного процесу додаються:

1.Таблиця переробної спроможності вантажних фронтів.

2.Розрахунок необхідної кількості механізмів і норм часу на виконання вантажних операцій.

3.Розрахунок необхідної кількості маневрових локомотивів.

4.Розрахунок норм часу знаходження вагонів на станції.

5.Інструкційно-технологічні карти для працівників ведучих професій.

6.Графік маневрового диспетчера.

7.Розрахунок планової собівартості показників експлуатаційної роботи.

Графічна модель роботи станції – це графічне зображення роботи

станції з обробки поїздів, що прибувають на станцію, а також місцевих вагонів, з якими виконуються вантажні операції на місцях загального користування і під’їзних коліях підприємств.

Мета графічної моделі – ув’язати роботу всіх підрозділів станції і під’їзних колій підприємств, визначити завантаження окремих елементів станції, маневрових локомотивів, встановити норми простою вагонів.

Для складання графічної моделі роботи станції необхідні:

схема станції і пунктів навантаження-вивантаження;

технічно-розпорядчий акт станції;

графік руху поїздів;

план формування поїздів і план маршрутизації;

план навантаження-вивантаження;

графіки обробки всіх поїздів на станції;

єдині технологічні процеси роботи станції і під’їзних колій підприємств.

Для виконання основних показників роботи станції за звітну добу проводиться аналіз показників графічної моделі роботи станції. В аналізі

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки