Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
616.36 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінанси, облік і аудит

Курсовий проект

(Розрахунково-графічна робота № 1)

з дисципліни

«Управлінський Аналіз господарської діяльності»

на тему: «Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства»

Студента IV курсу МН-4- групи

напряму підготовки: 073 «Менеджмент»

спеціальності: Транспортний менеджмент

Керівник: Турпак Тетяна Григорівна

Кандидат економічних наук, доцент кафедри

Національна шкала: ________________

Кількість балів: ____ Оцінка: ECTS ___

Члени комісії: ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Київ – 2020 рік

Зміст

Вступ……………………………….………………………......……………………3

  1. Теоретична частина ………………………………………………...…………..5

  2. Аналітична частина …………….………………………………………………8

Висновки...….………………………………………..…..………………………..13

Список рекомендованої літератури……………….……...…………..…….…….14

Додатки………………………………………………………………………….…15

Вступ

Основні засоби – матеріальні активи, які підприємство утримує для використання їх у процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний термін корисного використання (експлуатацї) яких більше року (або операційного циклу, якщо він більший за рік).Основні засоби слугують матеріально-технічною базою виробництва, фундаментом його вдосконалення і розвитку. Цей процес відбувається шляхом нарощування потенціалу основних засобів (екстенсивно) і через підвищення інтенсивності їх використання (інтенсивно). Мета економічного аналізу основних фондів – визначення забезпечення основними засобами за умови найбільш інтенсивного їх використання та пошуку резервів підвищення їх віддачі.

Враховуючи принцип систематичного підходу, в процесі економічного аналізу на різних рівнях менеджменту виділяють такі завдання:

  • аналіз обсягу та структури основних засобів і їх відповідності вимогам технічного прогресу та оптимальним параметрам виробництва

  • визначення технічного стану основних засобів, темпів, форм і методів їх оновлення

  • виявлення внутрівиробничих резервів поліпшення використання основних засобів

  • розрахунок кінцевих виробничо-фінансових результатів поліпшення використання основних засобів.

Основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва або постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально – культурних функцій, очікуваний термін корисного використання яких більше одного року.

Основні засоби – довгострокові активи, якими підприємство володіє тривалий час з метою продовження та здійснення своєї діяльності, а не для перепродажу.

Аналіз стану та ефективності використання основних засобів підприємства передбачає проведення наступної аналітичної роботи. На першому етапі аналізу визначається загальний обсяг основних засобів підприємства у вартісному вимірі та вивчається динаміка обсягу основних засобів порівняно з попереднім. На другому етапі аналізу вивчається склад основних засобів і динаміка окремих видів та груп основних засобів. В процесі аналізу основні засоби групують за ознаками класифікації.

Наступним етапом аналізу є аналіз ступеня зносу основних засобів. Ступінь зносу основних засобів характеризує їх вік та можливість подальшого використання. Інтенсивність відновлення основних засобів характеризує інтенсивність уведення в дію нових основних засобів. Останнім етапом аналізу основних засобів є аналіз ефективності використання   основних засобів. Ступінь вирішення цього завдання оцінюється шляхом порівняння з підприємствами-аналогами системи показників ефективності використання основних засобів .

Визначаючи економічну ефективність використання основних засобів, оцінюють за системою натуральних і вартісних показників, основними серед яких  фондовіддача, фондомісткість та рентабельність капіталу вкладеного в основні засоби. При укрупненому аналізі об’єктом є всі виробничі засоби, а з метою його поглиблення – окремі види основних засобів основного виду діяльності.

Соседние файлы в папке з)