Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
103.37 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний транспортний університет

методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи №1

«Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства»

з дисципліни

«Управлінський Аналіз господарської діяльності»

перший (бакалаврський) рівень вищої освіти

Спеціальності 073 «Менеджмент»

(шифр і назва спеціальності)

Київ НТУ 2019

Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи №1 «Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства» з дисципліни «Управлінський аналіз господарської діяльності» перший (бакалаврський) рівень вищої освіти спеціальності 073 «Менеджмент» / Укладач: к.е.н. Турпак Т.Г. – К.:НТУ, 2019. – 21с.

Укладачі: Турпак Тетяна Григорівна, к.е.н., доцент

Рецензент: Базилюк А.В. д.е.н., професор.

Міністерство освіти і науки України

Національний транспортний університет

Кафедра «фінанси, облік і аудит»

методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи №1

«Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства»

з дисципліни

«Управлінський Аналіз господарської діяльності»

перший (бакалаврський) рівень вищої освіти

Спеціальності 073 «Менеджмент»

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні науково-методичної Ради

Національного транспортного університету

Протокол № ___від «___» ___________2019 р.

Перший проректор, професор

_________________М.О.БІЛЯКОВИЧ

Київ НТУ 2019

Зміст

ВСТУП………………………….………………......…….........................................3

  1. Мета та завдання навчальної дисципліни….…………………………….……..4

  2. Методичні вказівки до виконання РГР…………….……………………………5

    1. Структура та інформаційні джерела для виконання РГР…...…………………5

    2. Навчально-методичний матеріал РГР №1…….…..….…………..……………..7

  1. Вимоги до оформлення РГР…………….…..………………….………………11

  2. Критерії оцінювання результатів виконання РГР.…...……….………………14

Список рекомендованої літератури……………….………….…….16

ДОДАТКИ………………………………………….………………………….…..17

ВСТУП

Програма вивчення нормативної навчальної дисципліни «Управлінський аналіз господарської діяльності» складена відповідно до освітньо-професійної програми Спеціальності 073 «Менеджмент».

В сучасних умовах управління аналіз господарської діяльності практично інтегрує з технічними напрямками розвитку виробництва, що особливо чітко спостерігається при дослідженні функціонування складних систем таких як автомобільний транспорт. В умовах ринкової економіки використання результатів економічного аналізу дозволяє запобігти значних витрат виробництва та спрямувати кошти підприємства на розвиток та впровадження у виробництві нових технологій та технологічних процесів.

Предметом вивчення дисципліни «Управлінський аналіз господарської діяльності» є господарська діяльність підприємств в умовах ринку та методи реалізації управлінських рішень спрямованих на підвищення ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

Міждисциплінарні зв’язки базуються на вивченні основних понять та категорій з дисциплін: «Основи інформатики», «Статистика», «Бухгалтерський облік», «Гроші і кредит», «Основи менеджменту», «Фінанси підприємства», «Планування», «Маркетинг».

Метою вивчення курсу " Управлінський аналіз господарської діяльності" є підготовка висококваліфікованих спеціалістів здатних до прийняття управлінських рішень на базі отриманих результатів аналізу, впровадження останніх досягнень науки і техніки.

Основною задачею вивчення дисципліни являється освоєння методики економічного аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств, що функціонують з різними формами власності в різних економічних умовах.

  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета викладання дисципліни «Управлінський аналіз господарської діяльності» є формування у майбутніх спеціалістів системи знань з організації проведення та оцінки економічних результатів, впровадження певних управлінських рішень на всіх рівнях управління економікою, набуття практичних навичок.

Завданням вивчення дисципліни являється освоєння методики аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств, що функціонують з різними формами власності в різних економічних умовах.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти після вивчення дисципліни повинні:

Знати:

  • Методи та прийоми аналізу господарської діяльності;

  • Технологію виробничого процесу

  • Види інформаційних джерел

Уміти:

  • Розробити методику проведення аналізу господарської діяльності;

  • Використовувати методи та прийоми;

  • Систематизувати проведення розрахунків;

  • Визначатись із резервами підвищення ефективності виробництва;

  • Узагальнити та зробити висновки по результатам аналізу;

  • За результатами аналізу розробити управлінські рішення щодо підвищення ефективності використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів.

  1. Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи

    1. Структура та інформаційні джерела для виконання ргр

Розрахунково-графічна робота (РГР) — це самостійне дослідження студента. Виконуючи РГР студент удосконалює знання та вміння, отримані в процесі вивчення дисципліни “ Управлінський аналіз господарської діяльності”, а саме: визначати мету, виділяти задачі, формулювати проблеми та знаходити способи їх розв'язання. Працюючи над РГР студент отримує вміння та навички, що будуть корисними в майбутньому при виконанні більш складних завдань (дипломна робота, наукове дослідження, тощо).

З дисципліни «Управлінський аналіз господарської діяльності» виконується цикл робіт в обсязі чотирьох РГР.

Орієнтована тематика розрахунково-графічних робіт:

Розрахунково-графічна робота №1- «Аналіз ефективності використання основних засобів підприємства»

Розрахунково-графічна робота № 2 – «Аналіз ефективності управління оборотними коштами підприємства»

Розрахунково-графічна робота № 3 – «Аналіз фінансових результатів підприємства»

Розрахунково-графічна робота № 4 – «Аналіз ймовірності банкрутства та рейтингова оцінка діяльності підприємства»

Обсяг повного циклу РГР становить 30-36 сторінок друкованого тексту. Структура однієї роботи РГР включає наступні елементи:

Титульна сторінка (див. додаток А) – містить інформацію про навчальний заклад, назву теми, дані про виконавця роботи та керівника. Титульний лист не нумерується, проте враховується в загальній нумерації;

Зміст – включає: вступ, послідовний перелік розділів, висновки, список використаних джерел, додатки з позначенням сторінок їх розміщення. Найменування розділів повинні дослівно відповідати їх заголовкам у тексті;

Вступ (1 стор.) – коротко, але чітко обґрунтувати вибір теми РГР, показати її актуальність; визначити основні завдання в роботі у відповідності з визначеною метою.

Теоретична частина (2 стор.) – розкрити теоретичні положення проблеми, яка аналізується. Використовуються літературні джерела, які включені у список використаної літератури. Посилання на літературні джерела має бути представлене у квадратних дужках, де вказується порядковий номер літературного джерела та відповідні сторінки, наприклад: [2, с. 24];

Аналітична частина (3÷4 стор.) – визначити сучасний стан об’єкта дослідження, що базується на статистичних та фінансових звітних матеріалах конкретного підприємства, збір яких здійснюється залежно від змісту та завдань аналізу у відповідності з темою РГР. Аналітична частина має включати:

Характеристику господарської діяльності досліджуваного підприємства –назва підприємства, форма власності, місце розташування, напрям господарювання (вид основної діяльності), обсяг виробничої програми, склад і структура основних фондів, склад і структура оборотних засобів, організаційна структура підприємства, кількісний та якісний склад працівників, витрати виробництва, фінансові результати;

Проведений аналіз з розкриттям сутності та оцінки факторів впливу на об’єкт дослідження господарської діяльності підприємства за показниками в динаміці, що дасть можливість виявити проблеми та запропонувати заходи підвищення ефективності діяльності підприємства, розробити рекомендації. Усі аналітичні розрахунки в тексті оформляють у вигляді таблиць, ілюструють графіками або діаграмами та іншим ілюстрованим матеріалом, що сприяє полегшенню сприйняття основних результатів дослідження. Усі аналітичні розрахунки завершуються аналітичним коментарем, що дозволяє підсумувати та оцінити основні результати проведеного аналізу. За основу методики дослідження вибирається будь-який прийом (спосіб), який використовується при проведенні аналізу господарської діяльності (студент може знайти самостійно в літературі, в лекційних конспектах чи практичних заняттях, проконсультуватися з керівником);

Висновки (1 стор.) – у конкретній, лаконічній формі представити основні результати проведеного дослідження, наприклад: «За результатами проведеного дослідження в РГР можна зробити наступні висновки…» У висновках мають бути викладені теоретичні прогнози щодо тенденцій розвитку об’єкта дослідження, результати аналітичних досліджень, вплив різних факторів на зміну стану об’єкта та предмета дослідження, рекомендації щодо пошуку відповідних заходів подолання проблем, які представлені і обґрунтовані на основі проведених розрахунків.

Список посилань (1 стор.) завершити текстову частину курсової роботи списком використаних джерел, з якими студент ознайомився в процесі виконання РГР. Відомості про джерела, які включені до списку літератури, необхідно подавати згідно з вимогами державного стандарту ДСТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис, бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання». В списку використаних літературних джерел повинно бути не менше 10 джерел.

Додатки (якщо вони є і необхідні для пояснення) – за необхідністю наводяться в кінці роботи і оформляються згідно з вимогами. Додатками можуть бути великі таблиці, звітні дані, графічні матеріали, схеми тощо.

Додатки

Для аналізу господарської діяльності підприємства використовують такі основні інформаційні джерела: фінансову звітність; статистичну звітність; дані бухгалтерського (управлінського) обліку; експертні оцінки тощо.

Для виконання РГР студент повинен мати фінансову та статистичну звітність автотранспортного підприємства різних форм власності за рік, яка представлена (див. додатки):

формою №1 «Баланс», «Звіт про фінансовий стан»;

формою №2 «Звіт про фінансові результати», «Звіт про сукупний дохід»;

формою №5 «Примітки до річної фінансової звітності».

При виконанні курсової роботи студент використовує перелічену звітність термін, якої не повинен перевищувати 3-х останніх років.

    1. Навчально-методичний матеріал

Метод порівняння в економічному аналізі

Горизонтальний аналіз – визначення абсолютних і відносних відхилень показників, що досліджуються:

Абсолютний приріст (∆ абс) = Наступне значення (Факт) – Попереднє значення (План)

Наступне значення

Темп зростання (Тзр) = –––––––––––––––––––––––––––––––––––– *100 % (1)

Попереднє значення (базисне значення)

абс (Наступне значення – Попереднє значення)

Темп прироступр) = –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––– *100 % (2)

Попереднє значення (базисне значення)

або Тпр = Тзр - 100% (3)

Факт

Виконання плану = ––––––– *100% (4)

План

Вертикальний аналіз – вивчення внутрішньої структури досліджуваного явища (процесу).

Величина частки(хі) xі

ПВхі =­­ ––––––––––––––––––––– · 100% або ПВ хі = ––––– ·100% (5)

Величина цілого ∑xі