Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

4 курс 1 семестр / системний аналіз / 3. Методологія системного аналізу

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
47.62 Кб
Скачать

3. Методологія системного аналізу

Під методологією системного дослідження розуміють сукупність системних методів і засобів, спрямованих на розв'язання складних і комплексних проблем. Тут системний метод являє собою загальний підхід до розв'язання якої-небудь проблеми об'єкта із врахуванням його цілісності, спосіб досягнення цілі, певним чином впорядковану діяльність, а системним засобом виступає сукупність принципів і понять.

У загальному вигляді системне дослідження проблеми складається з таких етапів:

  1. формулювання проблеми. В загальному випадку під проблемою розуміють невідповідність між необхідним (бажаним) і фактичним станом справ. До будь-якої реальної проблеми необхідно ставитися не як до окремо взятої, а як до "клубка" взаємозв'язаних проблем. Отже, системне дослідження будь-якої проблеми треба починати з її розширення до проблематики, тобто до знаходження системи проблем, які суттєво пов'язані із досліджуваною проблемою і без врахування яких вона не може бути розв'язана;

  2. виявлення цілей. На даному етапі аналізу визначається, що треба зробити для зняття проблеми (наступні етапи визначають, як це зробити).

Кажучи ж про цілі, ми ніби вказуємо напрям, у якому слід "відходити" від існуючої ситуації, що нас не влаштовує. Складність полягає в тому, що можливих напрямків багато, а вибрати потрібно один, дійсно правильний, а не такий, який лише видається правильним;

  1. формулювання критеріїв та обмежень. Критерієм якості альтернативи може служити будь-яка ознака, виражена у кількісному показнику. Після того, як така характеристика відшукана (критерій сформовано), з'являється можливість ставити задачі вибору й оптимізації.

Критерій можна розглядати як кількісну модель якісних цілей. Від критеріїв потребують якомога більшої відповідності цілям, щоб оптимізація за критерієм відповідала максимальному наближенню до цілі;

  1. генерація альтернатив та сценаріїв, тобто висунення якомога більшої кількості ідей про можливі способи досягнення цілей.

І критерії, і обмеження певним чином впливають на альтернативи. Цільовий критерій дозволяє висувати все нові і нові альтернативи в пошуках кращої з них, а обмеження, навпаки, - зменшує їх кількість, забороняючи деякі з них. Якщо деякими критеріями можна жертвувати, то обмежень треба дотримуватися жорстко. Іноді виникають ситуації, коли обмеження настільки сильні, що роблять нереальним досягнення цілей. Тоді ставиться питання про зняття або послаблення обмежень;

  1. визначення ресурсів, потрібних для кожної альтернативи (системи).

Етапи методики системного аналізу

Застосування системного аналізу для розв'язання конкретної проблеми являє собою досить складну процедуру, яка включає представлення об'єктів досліджень у вигляді систем, їх аналіз, організацію процесу колективного прийняття рішення з використанням різних методів моделювання і методів активізації інтуїції осіб, які приймають рішення. Для організації такого процесу потрібно виділити послідовність етапів, рекомендувати методи (прийоми) для виконання цих етапів, передбачити, за необхідності, повернення до попередніх етапів. Така послідовність певним чином виділених і впорядкованих етапів (можливо і підетапів) представляє собою методику системного аналізу.

Вченими розроблено дуже багато методик системного аналізу. Аналізуючи їх, можна побачити, що, маючи спільну логіку, ці методики відрізняються в деталях: в одних більше уваги приділяється розробці і дослідженню альтернатив прийняття рішень (Е.Квейд, С.Оптнер), в іншій - визначенню та структуризації цілей (Ю.І.Черняк), в третіх - процесу реалізації вже прийнятого рішення (С.Янг). Перші етапи часто пов'язані з дослідженням існуючої системи і виявленням проблеми. Слід зазначити, що кожна методика системного аналізу - це також модель (модель процесу проведення аналізу), яка має специфіку, закладену їхніми авторами. Тому створювати єдину універсальну методику, немає сенсу. Можна лише говорити про доцільність розробки методики проведення системного аналізу конкретної системи (проблеми), виходячи із загальних методичних міркувань.

Розглянемо детальніше основні етапи методики системного аналізу (розроблені Стенлі Янгом), що найчастіше застосовується на практиці:

  1. визначення мети організації;

  2. виявлення проблем організації;

  3. дослідження проблем і постановка діагнозу;

  4. пошук розв'язку проблеми;

  5. оцінка всіх альтернатив і вибір найкращої з них;

  6. узгодження рішення в організації;

  7. затвердження рішення;

  8. підготовка до введення в дію;

  9. управління застосуванням рішення;

  10. перевірка ефективності рішення.

На практиці, для більш чіткої організації робіт при реалізації методики, виникає необхідність більшої деталізації етапів шляхом розкладання їх на підетапи. Як правило, такий поділ здійснюють поступово, в міру необхідності.