Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / курсова з ПЛанування діяльності підприємства / Бiзнес-план для дiяльностi виробничого пiдприэмства ТОВ КРУЧА — копия.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
730.11 Кб
Скачать

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. З кожним роком зростає роль економічного аналізу господарської діяльності підприємств як складової системи економічної інформації та управління. Управління підприємством вимагає систематичної, точної і достовірної інформації про здійснювані господарські процеси, їх характер і обсяг; про наявність матеріальних, трудових та фінансових ресурсів, їх використання; про власний капітал, зобов’язання та фінансові результати діяльності.

Необхідною умовою реалізації основної мети підприємництва - отримання прибутку на авансований капітал - є планування відтворення капіталу, яке охоплює стадії інвестування, виробництва, реалізації (обміну) і споживання.

Бізнес як система функціонує і розвивається в результаті попередніх вкладень капіталу і, перш за все, в основні засоби. Отримання прибутку сьогодні це результат правильних рішень про пропорції вкладення капіталу в основні і оборотні кошти, прийнятих ще до початку операційної діяльності підприємства. Тому ефективне управління капіталом припускає ясне уявлення про специфіку їх функціонування і відтворення.

В умовах ринкової економіки бізнес-план є робочим інструментом, який використовується у всіх галузях підприємництва. Бізнес-план описує процес функціонування підприємства, показує, яким чином її керівники мають намір досягти своєї мети, насамперед підвищення прибутковості роботи. Бізнес-план не є сталим документом: він систематично поновлюється, до нього вносяться зміни, обумовлені змінами, що відбуваються всередині підприємства, змінами на ринку, в економіці в цілому. Для того, щоб бізнес-план був прийнятий, він має бути забезпечений необхідними фінансовими ресурсами. При пошуку партнерів, інвесторів і кредиторів добре виконаний та оформлений бізнес-план є найкращою візиткою підприємця: стає можливою стандартизація процесу ознайомлення з підприємством, що дає змогу зекономити час і впорядкувати контакти.

Об'єктом дослідження даної роботи є ринок продуктів для спортсменів.

Мета – розробити бізнес-план для діяльності виробничого підприємства ТОВ «КРУЧА».

Для вирішення поставленої мети були сформульовані наступні завдання:

  • описати досліджуване підприємство;

  • дослідити і проаналізувати ринок продуктів для спортсменів України та світу;

  • оцінити конкурентів;

  • розробити бізнес-план цеху для виготовлення морозива діючої організації ТОВ «Круча».

При написанні роботи використана навчальна і періодична література, статистичні дані.

У розділі 1 розглянуті теоретичні засади бізнес-планування, цілі написання, структура та мета написання бізнес – плану.

У розділі 2 визначено основний напрямок діяльності підприємства ТОВ «КРУЧА», продукцію та обсяг виробництва, також проедено аналіз положення справ у галузі морозива, динаміку розвитку та потреди споживачів. Також визначені основні конкуренти вітчизняного виробництва.

У розділі 3 розроблено бізнес – планування для ТОВ «Круча» щодо випуску морозива. Відповідно проведеного аналізу галузі виробництва морозива в Україні (розділ 2) розроблені – виробничий, організаційний, маркетинговий, фінансовий плани, а також плані капіталовкладень та витрат. У цьому розділі також проведен розрахунок оцінки ефективності бізнес-плану ТОВ «Круча».

1. Теоретичні засади бізнес-планування

1.1. Сутність та роль бізнес планування

Створення власної справи - це завжди величезний ризик і подо­лання опору, що неминуче виникає при народженні нового. Створю­ючи власну справу, потрібно знати, що це не тільки можливість (за сприятливих умов) користуватися благами, які пророкує це починан­ня, а й відповідальність за функціонування, розвиток, виживання її. Бізнесменом практично може бути будь-яка людина - інженер, еконо­міст, технік, медпрацівник, продавець, винахідник, службовець, робіт­ник, викладач, студент, домогосподарка, пенсіонер, школяр. Треба тільки визначити власні підприємницькі здібності та імовірні можливо­сті стати бізнесменом. Але залишитися бізнесменом зумі­ють лише ті, хто нестандартно мислить, має силу волі, цілеспрямова­ність, велику працездатність, націленість на пошук нового, тобто ті, які у підприємницькій діяльності вбачають зміст усього свого життя.

Відкрити власну справу, організувати своє підприємство нелегко. Кожне таке рішення приймається виходячи із конкретної ситуації і то­му воно унікальне, але все ж в усіх подібних рішеннях є дещо спільне - вони передбачають відмову від способу життя, що склався, ні1 користь створення власної справи.

Рішення зайнятися бізнесом включає в себе такі моменти:

бажання створення власної справи, щоб стати господарем, неба­жання працювати на когось;

відмова від попередньої кар'єри і готовність змінити свій спосіб життя;

переконаність у тому, що власна справа - заняття престижне і до­стойне;

можливість створення власної справи (наявність коштів, умов);

упевненість у реальності створення такої справи за умови існу­вання необхідних зовнішніх і внутрішніх передумова.

Вихідною точкою, з якої починається власна справа, є ідея, закла­дена в її основу. Це може бути ідея нового продукту, який вироблятиме підприємство, що створюється; послуги, які воно надаватиме насе­ленню; механізм організації та управління виробництвом тощо. Така ідея може бути як власною (оригінальною, вперше народженою) і в цьому випадку підприємство створюється для її реалізації, так і запо­зиченою. В практиці бізнесу ідея виступає початковою точкою підпри­ємницької діяльності.

Джерел нових ідей безліч: це публікації офіційних органів влади, вчених, думка бізнесменів, відгуки споживачів, продукція, що випус­кається конкурентами, науково-дослідні і дослідно-конструкторські розробки тощо. Носієм нових ідей та механізмів їх реалізації виступає людина. Якщо вона хоче відкрити свою справу, дуже важливо, щоб ідея відповідала її здібностям, особистим ціннісним установкам.

Формою конкретизації підприємницької ідеї виробничого підприємства є бізнес-план фірми. Це розгорнутий документ, у якому представлені головні напрямки діяльності, ресурси, умови і результати підприємництва Він може мати різні види. Залежно від періоду планування розрізняють стратегічний (довгостроковий) бізнес-план — на період більше року; оперативний (короткостроковий) бізнес-план — на рік і менше (квартал, місяць) В залежності від ступеня новизни підприємницької діяльності розрізняють: бізнес-план створення фірми або її підрозділу; бізнес-план розвитку діючого економічного суб'єкта (реалізації нової підприємницької ідеї).

Ціль розробки бізнес-плану — спланувати діяльність органі­зації на найближчий І віддалений періоди відповідно до потреб ринку І можливостей одержання необхідних ресурсів. Бізнес-план допомагає вирішити такі основні задачі:

• визначити конкретні напрями діяльності підприємства, цільові рин­ки і місце на цих ринках;

• сформулювати довгострокові і короткострокові цілі, стратегію і тактику їхнього досягнення. Визначити осіб, відпові­дальних за реалізацію стратегії;

• вибрати склад і визначити показники товарів та послуг, що будуть запропоновані банком споживачам. Оцінити витрати щодо їхнього створення й реалізації;

• виявити відповідність існуючих кадрів фірми, умов мотивації їх праці пред´явленим вимогам для досягнення поставлених цілей;

• визначити склад маркетингових заходів підприємства щодо вивчен­ня ринку, реклами, стимулювання продажу, ціноутворення, каналів збуту і т.ін.;

• оцінити фінансове положення підприємства і відповідність наявних фінансових та матеріальних ресурсів можливостям досягнення поставлених цілей;

• передбачити труднощі, «підводні камені», що можуть пере­шкодити практичному виконанню бізнес-плану.

Основні функції бізнес-плану представлені в таблиці 1.

Таблиця 1.1

Основні функції бізнес-плану

Внутрішні

Зовнішні

  • розробка стратегії (концепції)  роз­витку, конкретизація окремих напрямів її діяльності

  • розробка і здійснення проектів ство­рення нових продуктів (послуг)

  • оцінка внутрішнього наукового, тех­нічного,   виробничого   і   комерцій­ного потенціалу банку і виявлення резервів

  • підготовка і здійснення заходів що­до впровадження нових технологій і придбання устаткування

  • підбір нових і перенавчання влас­них працівників

  • контроль   за   фінансовими   резуль­татами діяльності

  • заходи щодо зниження ступеня ри­зику в діяльності фірми

  • формування   сприятливого   іміджу

  • план заходів попередження банкрут­ства і виходу з кризових ситуацій

  • підготовка і проведення збору ак­ціонерів

  • залучення  для  реалізації  проектів інвестицій

  • обґрунтування для включення про­ектів у державні (регіональні) про­грами й одержання коштів з цент­ралізованих джерел

  • одержання зовнішнього фінансуван­ня

  • забезпечення    успішної    реалізації акцій фірми на фондовому ринку

  • організаційно-фінансове обґрунту­вання необхідності створення спіль­них виробництв, підприємств із ви­користанням    іноземного    капіталу та інших форм спільної діяльності

  • розробка і здійснення заходів щодо створення     фінансово-промислових груп

Бізнес-план – це ретельно підготовлений плановий документ, який розкриває усі сторони будь-якого започатковуваного комерційного проекту. Він дозволяє передбачати заходи щодо реалізації нової ідеї, визначати необхідне фінансове забезпечення і отримання певного зиску. Практично його можна вважати формою експертної оцінки доцільності та ефективності здійснення тієї або іншої підприємницької ідеї.

Бізнес-план – це документ, який містить систему ув’язаних в часі та в просторі та узгоджених з метою і ресурсами заходів і дій, спрямованих на отримання максимального прибутку внаслідок реалізації підприємницького проекту (угоди).

Бізнес-планування включає в себе три етапи:

  • підготовчий період – підбір виконавців, консультантів та експертів, постановка завдання і розподіл обов’язків між виконавцями, розробка календарного плану (графіка) виконання робіт, збір вихідної інформації;

  • розробка бізнес-плану;

  • презентація бізнес-плану – доведення основних положень бізнес плану до потенційних інвесторів.

Складанню бізнес-плану передує визначення цілей власного бізнесу в загалі і бізнес-плану зокрема.